Zmajevo oko, jezero koje mijenja boju, čaroban je prirodni fenomen pokraj Rogoznice

Instagram@visit_dalmatiasibenik
Vidi originalni članak
  • Zmajevo jezero ponad Rogoznice prirodan je fenomen – voda se sastoji od nekoliko slojeva različite boje, a jezero svakih nekoliko godina „proključa“
  • Ova pojava inspirirala je brojne legende vezane uz jezero, od te da se na njegovom dnu krije svemirski brod do one o zmaju Murinu koji se svake godine vjenčavao s najljepšom djevojkom iz sela
  • Jedna, aktualna i danas kaže ako se dvoje zaljubljenih okupa u Zmajevom oku bit će jedno drugom vjerni do kraja života… Ah!

Uz Zmajevo oko, jezero na poluotoku gradini ponad Rogoznice vežu se brojne legende; jedna tako kaže da je nastalo padom meteorita, druga se veže za priču o strašnom zmaju Murinu, treća spominje posjet izvanzemaljaca…

Očito ovo jezero, koje valja posjetiti ako si u Šibensko-kninskoj županiji ili na prolasku kroz nju, raspiruje maštu. Riječ je o prirodnom fenomenu, a voda u jezeru sastoji se od nekoliko slojeva vode različitih boja. Na površini je zelena i plava i jezero okruženo strmim stijenama izgleda doista lijepo i romantično. No u središnjem dijelu je žuta i zelena, dok visoka koncentracija sumpora u donjim slojevima vodu čini ružičastom, crvenom ili ljubičastom. Povremeno slojevi se pomiješaju, dolazi do “ključanja”.

Jezero je odvojeno od mora, do njega se treba uspeti na brdašce iznad marine, no iako površinski nema veze s okolnim morem, s njim je povezano pukotinama i kanalima u poroznom vapnencu te špiljom koja se naziva Zmajevo uho.

U znanstvenom smislu Zmajevo oko je svojevrstan je hidrološki i geomorfološki fenomen jer se u njemu događaju intenzivni biokemijski procesi. A kad jezero svakih nekoliko godina promijeni boju i zamuti se, njegovi stanovnici, ribe, kornjače i ostali živi svijet i kroz prolaz bježe u more jer jezero ostaje bez kisika. Kada se nakon nekog vremena ponovno pročisti, morske se životinje ponovno vraćaju u jezero i nastavljaju tamo. 

Life&style 3 skrivene plaže na Jadranu koje Instagram obožava: Kupanje i sunčanje u čarobnom okruženju

Stvarno nije čudno da je ovakva prirodna pojava inspirirala toliko priča i legendi o jezeru. Još je ona o padu meteorita što objašnjava njegov pravilan  oblik najjednostavnija.

Druga od njih je i priča o braći od kojih je jedan bio slijep. Dijeleći nasljedstvo zdravi je brat prevario slijepog, a ovaj ga je prokleo riječima: “ako nisi pravedno podijelio, neka se sve pretvori u jezero“. Treća govori o nemilosrdnom zmaju koji je živio u jezeru koje ključa naplaćujući krvavi danak ljudima uzimajući svake godine najljepšu djevojku i najdeblju ovcu, a u jednu legendu umiješala se i grčka mitologija.

Izabrali smo 7 najljepših plaža za pse u Hrvatskoj na kojima će tvoj ljubimac uživati

Po njoj je zmaj Murin, vanbračni sin Here i Posejdona, iz svojih dvora na otoku Velika Smokvica vladao polisom Herakleja. Štitio je stanovnike od osvajača i pljačkaša, a oni su mu svake godine, na najduži dan, morali dati naljepšu djevojku za ženu. Nijedna nesretnica nije preživjela dok se jednog dana nije pojavio heroj Aristoles. Zaljubio se u djevojku koja je sutradan trebala biti nevjesta zmaju. Izazvao je Murina na dvoboj i kopljem ga smrtno ranio. Umirući, Murin je kandžama iskopao vlastite oči. Jedno je bacio daleko iza Mljeta, a drugo mu je samo iskliznulo pod noge i istopilo kamen. U kamenu udubinu slilo se more i nastalo je jezero, znakovita imena Zmajevo oko.

Prema toj legendi o zmaju Murinu, koja funkcionira i danas, ako se dvoje zaljubljenih okupa u Zmajevom oku bit će jedno drugom vjerni do kraja života, a njihov će brak biti blagoslovljen vječnom ljubavlju i zdravom djecom.

Još jedan razlog za posjetiti ovo jedinstveno mjesto?

Posjeti Miss7.24sata.hr