Zimska verzija tiramisua neodoljivo miriše na Božić, isprobaj recept
- Talijanski desert od piškota natopljenih kavom prekrivenih nadjevom od mascarponea i posutih kakaom je koliko jednostavan za pripremu, toliko božanstvenog okusa
- I svaka domaćica ima tajnu kako ga pripremiti, a nama se svidjela ova varijanta s puno tipičnih zimskih začina
- Ovaj recept klasični tiramisu pretvara u rapsodiju mirisa cimeta, klinčića, đumbira... Bez problema može proći i kao svečani blagdanski recept
Uvijek si se divila tiramisuu s mekim biskvitom od piškota koji se gotovo raspadne prije nego što dođe do naših usta i okus kave sjajno sjedinjuje s mascarpone kremom? S obzirom da nam se bliže brojni blagdani pa i Božić uz ovaj recept možeš probati napraviti tiramisu sa začinima koji su idealni zimske slastice, poput cimeta. Znamo da nema ništa ljepše nego kada se miris finih medenjaka širi domom, a upravo takav osjećaj pobuditi će ovaj tiramisu kolač.
Sastojci:
Začini:
- 2 žlice mljevenog cimeta
- 2 žlice mljevenog đumbira
- 1½ žlice mljevenog pimenta
- ½ žlice mljevenih klinčića
- ½ žlice mljevenog muškatnog oraščića
- prstohvat mljevenog crnog papra
Krema:
- 3 velika žumanjka
- ½ šalice šećera
- 1 šalica mascarpone sira (oko 250 g)
- 2 dl vrhnja za šlag
Ostalo:
- 20 piškota keksi
- 3 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
- 1½ šalice kave sobne temperature
- 1 žlica ruma
Priprema:
1. Pomiješaj sve začine i stavi ih na stranu.
2. Stavi žumanjke u zdjelu otpornu na toplinu (nemetalnu) i stavi ih kuhati na pari.
3. Pjenjačom neprestano miješaj jaja. Trebaju se jako sporo zagrijavati, da se ne skuhaju. Gotova su kada dostignu 60°C. Ako nemaš termometar, možeš koristiti sirova jaja i preskočiti ovaj korak ili pogledaj kako možeš riješiti problem u bilješkama na kraju teksta.
4. Stavi jaja u zdjelu, dodaj šećer i miješaj 5 minuta, dok ne posvijetle (pasterizirana jaja ne postaju pahuljasta kao sirova).
5. Dodajt mascarpone i miksaj na srednjoj brzini. U posebnoj posudi umuti vrhnje za šlag i lagano ga umiješaj u kremu od mascarponea i jaja.
Izrada
1. Ulij kavu sobne temperature na tanjur za juhu. Dodaj rum i 3/4 mješavine začina.
2. Piškote s obje strane natopi mješavinom kave i ruma. Manje ako želiš manje natopljeni tiramisu i više ako želiš da bude jače natopljen.
3. Piškota kekse stavi u posudu za posluživanje u jednom sloju. Preko premaži pola kreme. Na vrh dodaj drugi sloj piškota, a zatim premaži preostalu kremu preko njih.
4. U manjoj posudi pomiješaj preostalih 1/4 mješavine začina s kakaom i pospi tiramisu. Stavi kolač u hladnjak da se stegne nekoliko sati.
P.S. Žumanjke možeš zamijeniti čokoladnim namazom poput Nutelle. Možeš dodati 2-3 žlice, ali tada izostavi šećer. Ovo je zgodna verzija koju će obožavati djeca. Dobar tek!