Zidovi nikada nisu dolazili s toliko osobnosti, baš su nam se svidjele tapete i murali domaćeg brenda

Instagram @martina_banozic_textiles Foto: Instagram @martina_banozic_textiles
Vidi originalni članak
  • Zidne su tapete što se popularnosti tiče prošle više uspona i padova no ikoji drugi dodatak domu, a danas su ponovno itekako dobrodošle u dizajniranju interijera
  • Baš nam je zato toplo oko srca kada vidimo da je sve više domaćih brendova koji nude prekrasne primjerke koji ni po kvaliteti ni po dizajnu ne kaskaju za onim inozemnim
  • Neki od najljepših koje smo imali prilike vidjeti oni su iza kojih stoji studio Martine Banožić i koji, iako postoji tek dvije godine, već ima zavidan portfolio
  • Pročitaj više: Uz ova dizajnerska uzglavlja za krevet svaka će spavaća soba u trenu izgledati poput boutique hotela

Još otkako su svoj prvi val popularnosti doživjele u 18. i 19. stoljeću, zidne su tapete prošle više uspona i padova no ikoji drugi dodatak domu. Periodično su smatrane nezaobilaznima u viktorijanskoj eri, art deco razdoblju te sredinom prošlog stoljeća, a nakon nekoliko desetljeća u kojima smo ih sa zidova temeljito čupali kad god bismo na njih naletjeli, danas su ponovno itekako dobrodošle u dizajniranju interijera. 

Baš nam je zato toplo oko srca kada vidimo da je sve više domaćih brendova koji nude prekrasne primjerke koji ni po kvaliteti ni po dizajnu ne kaskaju za onim inozemnim, a neki od najljepših koje smo imali prilike vidjeti oni su iza kojih stoji Martina Banožić

Life&style Umjetnica Mirna Sišul, poznata po svojim šarenim slikama, ima novi brend s tri prekrasne kolekcije

Iako postoji tek dvije godine, njezin studio posvećen dizajnu i izradi tkanina i tapeta po mjeri već ima zavidan portfolio, budući da sve više dizajnera interijera prepoznaje posebnost njezinih radova i koristi ih u osmišljavanju predivnih stambenih, ali i poslovnih prostora.

Sve je krenulo, priznaje mi Martina, tako što si je ona odlučila dati oduška i crtati za svoju dušu, pazeći da proizvodi istovremeno imaju i komercijalni aspekt te da se mogu uklopiti u suvremeni interijer. "Nisam previše išla za tim što je najpopularnije i koji brend tapeta je najprodavaniji jer sam se radeći godinama za domaće i strane firme zasitila takvog pristupa koji često guši kreativnost i stvara pritisak", kaže dodajući da treba osluškivati trendove, ali da još uvijek vjeruje da se isplati biti dosljedan i razviti prepoznatljivi stil koji će ljudi cijeniti.

"Inspiraciju gotovo uvijek nalazim u prirodi i apstraktnoj umjetnosti, ali i raznim teksturama kakve se može pronaći na tkaninama iz prošlosti ili drugih kultura. Najsretnija sam kada imam kist u ruci i neplanski skiciram te slikam tušem, neopterećena ishodom. Vodim se pravilom 'šaraj sad, mislit ćeš valja li kasnije'. Nekad i zaboravim da sam prije svega kreativac, i da je to bit svega. Svakodnevne obaveze koje nameće poduzetništvo stave to ponekad u drugi plan, ako ne i treći, ali postoje dani kada se uspijem isključiti od svega i prepustiti se stvaranju nekih novih ideja, oblika i mogućnosti", poručuje.

Life&style Tigroo - novi hrvatski brend dekorativnih tapeta iza kojeg stoji mlada Opatijka

Najtraženije tapete i tkanine su, kaže, one koje su i njoj osobno likovno najdraže, no priznaje da te nisu nastale planski, već su iščupane iz arhive i više su bile neki njen eksperiment. No upravo joj je to dalo vjetar u leđa i ohrabrilo je da i dalje radi u tom smjeru i da se ne uspoređuje previše s drugima.

Svi proizvodi koje njezin studio nudi su u potpunosti rađeni po mjeri, pa se tako po potrebi može mijenjati veličinu motiva i boju te tapete izraditi po mjeri zida, a tkanine prema dimenzijama proizvoda. Osim na službenoj stranici njezini se proizvodi mogu pronaći i u splitskom Textoru, zagrebačkim Casa Interijerima i Woodesignu, riječkom Cadoro namještaju te sarajevskom Bogda Designu. Osim u regiji, njezine proizvode nudi i nekoliko partnera u Italiji, Austriji, Americi i Australiji, a uskoro bi red trebao stići i na vlastiti showroom  čije je otvaranje već u planu. A u planu je i kolekcija personaliziranih tepiha koja će pratiti dezene koji se nalaze na tkaninama i tapetama, i uopće ne sumnjamo da će izgledati jednako fantastično!

Posjeti Miss7.24sata.hr