Zdravi matcha napitak: Koje su sve dobrobiti i kako ga najbolje napraviti ljeti

Instagram@matcha_latte_art
Vidi originalni članak
  • Matcha napitak je mnogima već odavno postao zamjena za kavu, no znaš li koje su sve dobrobiti ovog napitka od praha zelenog čaja?
  • Ovaj napitak ima pomalo zemljani, no fini okus te daje mnogo energije i sadrži mnogo nutritivnih benefita
  • Osim kao čaj, matchu možeš pomiješati s mlijekom za ukusni matcha latte, a ljeti dobiva svoju ledenu verziju matcha latte s ledom! 

Matcha nastaje mljevenjem lišća zelenog čaja u fini prah prepoznatljive svijetlo zelene boje koji se zatim miješa s vrućom vodom za spravljanje matcha čaja, tradicionalnog pića podrijetlom iz Japana, gdje se konzumira još od 12. stoljeća, rekla je za shape.com, nutricionistica Asako Miyashita.

Dobrobiti konzumiranja matche

Matcha čaj sadrži mnogo antioksidansa, poput zelenog pigmenta klorofila, kofeina i amino kiseline s učinkom oslobađanja stresa. Zbog toga što je zeleni čaj bogat nutritivnim vrijednostima, njih dobivamo i konzumiranjem matcha napitka.

Konzumiranje matche može smanjiti rizik od kroničnih bolesti, prema istraživanju objavljenom u časopisu „Oxidative Medicine and Cellular Longevity“. Antioksidativni učinci matche mogu utjecati i na smanjenje upala i poboljšanje funkcija imuniteta. Također, konzumiranje matcha napitka smanjuje i razinu stresa te poboljšava kvalitetu spavanja, jer matcha prah sadrži L-theanine, amino kiselinu koja smanjuje razinu stresa, odnosno djeluje na smanjenje „hormona stresa“, kortizola.

Konzumiranje matche također će dati i priličan doprinos razini tvoje energije, budući da je zeleni čaj bogat kofeinom, no zbog toga što sadrži L-theanine, manje je vjerojatno da će te učiniti nemirnom ili nervoznom, poput drugih napitaka s kofeinom, primjerice kave. No, ako si osjetljiva na kofein, s konzumiranjem matche, kao i sa svakim drugim napitkom koji ga sadrži, trebaš krenuti u manjim količinama.

Life&style Eliksir od mrkve: Recept za ukusni napitak od ultimativnih namirnica za zdravlje

Kako pripremati i koristiti matchu

Matcha prah možeš pronaći u drogerijama te u trgovinama zdrave hrane, a kod kuće ga trebaš čuvati na hladnom i suhom mjestu, baš poput ostalih čajeva.

Matchu možeš konzumirati na nekoliko načina, no pazi da u prahu nisu grudice prije nego što ga pomiješaš s tekućinom. Na tradicionalan, japanski način konzumira se tako da prah bambusovom miješalicom za matchu ili običnom pjenjačom, pomiješaš s vrućom vodom, za ukusan i nutritivnim vrijednostima bogat čajni napitak.

Osim ovog tradicionalnog načina, matchu možeš pomiješati i s mlijekom i šećerom za fini napitak matcha latte. Ako ti ljeti ne odgovaraju topli napitci te se želiš osvježiti, no svejedno na ukusan način piti matcha napitak, u svoj matcha čaj ili matcha latte jednostavno dodaj led za osvježavajući hladni napitak kao stvoren za ljetne dane!

Uz to, matcha prah možeš dodati i u svoje smoothieje ili limunadu jer će se prah zelenog čaja odlično slagati s ostalim voćem poput manga, banana ili limuna!

Life&style Razbudi se uz chia puding s kavom, a recept možeš prilagoditi prema svojim željama

Posjeti Miss7.24sata.hr