Zbog ovog prefinog kolača od šljiva s mrvicama tvoji najbliži voljet će te još i više

Vidi originalni članak
  • Šljive su idealni ljetni nadjev za razne ukusne i sočne kolače 
  • Ovaj recept idealan je primjer za to 
  • Mekane i sočne šljive u kombinaciji s mrvicama – klasik na malo drugačiji način oduševit će i najzahtjevnija nepca

Kolač od šljiva obično znamo u kombinaciji s dizanim tijestom te u obliku malih kvadrata sa lima. Međutim, kako bi bilo da ovaj klasik sa slatkim voćem isprobaš ovoga ljeta s prhkim tijestom i mrvicama? Ovaj ukusni recept spravlja se jednostavno kao i klasična varijanta. Uz kolač još posluži i šlag – i gotovo! 

Sastojci 

Za prhko tijesto: 

• 250 g brašna 

• 70 g šećera 

• 125 g maslaca 

• 1 jaje 

• 700 g šljiva 

• 3 žlice krušnih mrvica 

Life&style Čokoladni kolač s tikvicama? Nemoj se zgražati već isprobaj ovaj genijalan recept za presočan desert

• 1 prstohvat soli 

• malo maslaca za kalup

• malo brašna za tijesto 

Za mrvice: 

• 125 g maslaca 

• 100 g šećera

• 1 pakiranje vanilin šećera 

• 180 g brašna 

• 1 žličica cimeta 

• 1 prstohvat soli 

Priprema

1. Pomiješaj brašno sa solju i šećerom u posudi. Dodaj maslac i jaje te sve kratko zamijesi u glatko tijesto. Tijesto omotaj prozirnom folijom te stavi na 30 minuta u hladnjak. U međuvremenu operi šljive, otkloni koštice te ih prereži na dva dijela. 

2. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva (gore/dolje). Namasti kalup (26 cm) s malo maslaca. Potom tanko izvaljaj tijesto na lagano pobrašnjenoj površini. 

3. Obloži kalup tijestom te izvuci rub visine 3 cm. Tijesto više puta probodi vilicom te potom pospi krušnim mrvicama. 

4. Stavi u kalup (s rubom prema gore) šljive tako da kompletno prekriju biskvit. 

Life&style Ovo zvuči jako ukusno! Kolač od banana i keksa koji će biti pravi ljetni as iz rukava

5. Za mrvice stavi u posudu maslac, šećer, vanilin šećer, cimet i sol te sve zamijesi. Dodaj brašno pa od tijesta napravi grube mrvice. 

6. Mrvice raspodijeli po šljivama. Potom stavi kalup u pećnicu te peci oko 40 minuta. Ostavi kolač da se potpuno ohladi, oprezno ga izvadi iz kalupa te posluži. 

Posjeti Miss7.24sata.hr