Zbog ovog prefinog kolača od šljiva s mrvicama tvoji najbliži voljet će te još i više
- Šljive su idealni ljetni nadjev za razne ukusne i sočne kolače
- Ovaj recept idealan je primjer za to
- Mekane i sočne šljive u kombinaciji s mrvicama – klasik na malo drugačiji način oduševit će i najzahtjevnija nepca
Kolač od šljiva obično znamo u kombinaciji s dizanim tijestom te u obliku malih kvadrata sa lima. Međutim, kako bi bilo da ovaj klasik sa slatkim voćem isprobaš ovoga ljeta s prhkim tijestom i mrvicama? Ovaj ukusni recept spravlja se jednostavno kao i klasična varijanta. Uz kolač još posluži i šlag – i gotovo!
Sastojci
Za prhko tijesto:
• 250 g brašna
• 70 g šećera
• 125 g maslaca
• 1 jaje
• 700 g šljiva
• 3 žlice krušnih mrvica
• 1 prstohvat soli
• malo maslaca za kalup
• malo brašna za tijesto
Za mrvice:
• 125 g maslaca
• 100 g šećera
• 1 pakiranje vanilin šećera
• 180 g brašna
• 1 žličica cimeta
• 1 prstohvat soli
Priprema
1. Pomiješaj brašno sa solju i šećerom u posudi. Dodaj maslac i jaje te sve kratko zamijesi u glatko tijesto. Tijesto omotaj prozirnom folijom te stavi na 30 minuta u hladnjak. U međuvremenu operi šljive, otkloni koštice te ih prereži na dva dijela.
2. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva (gore/dolje). Namasti kalup (26 cm) s malo maslaca. Potom tanko izvaljaj tijesto na lagano pobrašnjenoj površini.
3. Obloži kalup tijestom te izvuci rub visine 3 cm. Tijesto više puta probodi vilicom te potom pospi krušnim mrvicama.
4. Stavi u kalup (s rubom prema gore) šljive tako da kompletno prekriju biskvit.
5. Za mrvice stavi u posudu maslac, šećer, vanilin šećer, cimet i sol te sve zamijesi. Dodaj brašno pa od tijesta napravi grube mrvice.
6. Mrvice raspodijeli po šljivama. Potom stavi kalup u pećnicu te peci oko 40 minuta. Ostavi kolač da se potpuno ohladi, oprezno ga izvadi iz kalupa te posluži.