Zašto je dobro pojesti komadić crne čokolade prije svakog obroka

Shutterstock/instagram
Vidi originalni članak
  • Ovih 12 činjenica o hrani će te iznenaditi i - fascinirati 
  • Znaš li, na primjer, ovisi li ljutina paprike o boji?
  • I što će se dogoditi s komarcima kad pojedeš bananu?

Koliko doista znamo o hrani koju gotovo svakodnevno jedemo: čokoladi, banama, kavi, jajima? Katkad su uz namirnice vezani stvarno fascinantni i iznenađujući podaci. Nećemo ulaziti u to koliko su važni odnosno je li potrebno da ih znamo (neke je korisno saznati). Kladimo se da ove činjenice nisi znala...

MODA Veliki trend za jesen: Povratak boje koju obožavamo

1. Čili papričice

Ima ih zelenih i ima ih crvenih. Što misliš koje su ljuće? Kladimo se da si rekla crvene. Međutim, istina je da boja nema veze s tim koliko će papričica biti ljuta. Jedino na što treba obratiti pozornost je veličina: što je manja to je ljuća.

2. Banane

Možda zvuči ludo, ali ljudi koji su upravo pojeli bananu, komarcima su posebno privlačni. Zašto? Još nije otkriveno.

3. Voda u boci

Ako si poklonik kupovanja vode u bočicama moramo ti reći da opravdano više voliš neki brend od nekog drugog, a ono "voda k'o voda" stvarno ne stoji. Svaka voda ima drukčiji okus jer, kažu, ne postoje dva izvora na kojima je voda potpuno istog sastava. 

Life&style Na ovih 8 namirnica uvijek se isplati potrošiti koju kunu više, postoji bitna razlika u kvaliteti

4. Boja hrane

Boja u hrani djecu čini hiperaktivnima, posebno ako je riječ o crvenoj ili žutoj boji koja se dodaje kako bi hrana ili pića ljepše izgledala. 

5. Kava

Iako je uobičajeno da dio biljke od koje dobivamo kavu nazivano zrnima kave zapravo je riječ o bobicama. Točniji bi naziv stoga bio "bobice kave". 

6. Čaj

Nikad ne bismo smjeli piti čaj koji nije svježe pripremljen. Japanci imaju uzrečicu "Čaj od jučer grize gore nego zmija. Odstajali  hladni čaj nagriza stijeneke želuca tako da se u kineskoj medicini čak smatra otrovom.

7. Med

Med je vječan, jednostavno se ne može pokvariti. Tako je najstarija teglica meda pronađena 1922., u grobnici egipatskog faraona Tutankamona. Znanstvenici su kušali med i još je bio jestiv. 

8. Camembert

Camembert bi trebalo pojesti što bliže datumu kad mu rok trajanja ističe, ali nikad poslije tog datuma. 

9. Kiseli kupus

Kiseli kupus pazi na tvoju liniju. Njegova kiselina tvoje tijelo čini dvostruko efikasnijim u procesuiranju unesenih masnoća i pomaže da smršaviš. 

10. Čokolada

Pojedeš li komadić tamne čokolade prije obroka, podići će razinu glukoze u krvi. To će te, čak i ako si jako gladna, spriječiti da pojedeš previše. Bit ćeš sita, ali ne i prejedena. 

Nepokvarljive namirnice Rok trajanja nije tako važan: ove namirnice traju duže no što piše

11. Jaja

Znaš li što je ona točkica koju vidiš kad razbiješ jaje? Riječ je o točkici krvi koja je nastala zbog puknuća žile prilikom formiranja jajeta. Uzrok može biti starost kokoši ili prehrana, ali nije znak da je nešto loše za zdravljem ni kokoši niti jajeta. 

12. Okus hrane

Hrana uvijek ima bolji okus navečer. Sva hrana. Uvijek. 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr