Zaobiđi veš-mašinu po svaku cijenu: imamo bolji recept kako očistiti bijele platnene tenisice

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Bijele platnene tenisice su iz ljeta u ljeto jedan od omiljenih modnih trendova 
  • Lako se kombiniraju, a još lakše prljaju - i teško će dugo ostati snježno bijele
  • Kako bi ti olakšale čišćenje, donosimo ti nekoliko korisnih savjeta kako da one zasjaju kako nove

Premda ljeti preferiramo bose noge, sandale ili natikače, rado uskočimo i u bijele platnene tenisice. Ako si jedna od mnogih vlasnica trendy bijelih tenisica, onda si se zasigurno susrela i s njihovim negativnim stranama. Premda izgledaju sjajno i jednostavno ih je kombinirati uz različite komade odjeće, isto tako ih je vrlo lako zaprljati te iziskuje podosta truda kako bi ih očuvala snježno bijelima. Bez obzira koliko si pažljiva, ponekada se osjećaš kao da je odluka da obuješ bijele tenisice samo pozivnica za katastrofu koja bi mogla uslijediti. Jedan korak u prljavoj lokvi ili slučajno prolijevanje toplog napitka može pretvoriti tvoje platnene tenisice iz bijele u tamno sivu boju u tren oka. Umjesto da cijeli dan brineš o tome hoćeš li i na koji način uspjeti ukloniti tu mrlju, budi unaprijed spremna za tu situaciju uz pomoću par naših trikova.

Shopping Tip-top cijelo ljetovanje: Treba ti samo ovih 10 modnih komada, a mi znamo gdje ih možeš naći

Kako očistiti mrlje s bijelih platnenih tenisica

Prvi korak je ukloniti prljavštinu i prašinu s platnenog dijela tako da ih možeš lakše očistiti. To možeš učiniti pomoću mekane četke (suhe) s kojom jednostavno prijeđeš preko tkanine. Zatim pripremi pastu od 1 žlice sode bikarbone, ½ žlice hidrogena (vodikovog peroksida) i malo tople vode. Dobivenu pastu malom četkicom (starom četkicom za zube, na primjer) nanesi na platno i kružnim pokretima te nježno očisti tenisice. Hidrogen pomaže izbjeljivanju, a soda bikarbona u čišćenju. Po završetku tenisice temeljito istrljaj čistom mokrom krpom kako bi ih isprala. Pritom budi oprezna kako ih ne bi oštetila. Gumene potplate također možeš očistiti istom pastom ili uz pomoć dva druga saveznika - mješavine sapuna i octa.

Izbjegni veliku pogrešku

Svoje platnene bijele tenisice nikada, ali baš nikada ne bi smjela prati u perilici rublja. Čak i najnježniji programi mogu oštetiti tenisice, stoga ih je uvijek najsigurnije oprati ručno. Ako se ipak odlučiš na strojno pranje stavi tenisice u mrežastu vrećicu kako bi zadržale svoj oblik i ubaci ih u pranje sa starim ručnicima ili dekama kako bi uravnotežili i ublažili teret. Odaberi nježan program pranja te nisku ili umjerenu brzinu centrifuge. Ipak, preskoči sušilicu. Umjesto toga, napuni mokre tenisice bijelim papirnatim ručnicima i pusti ih da se osuše na zraku podalje od vrućine i sunčeve svjetlosti.

Odjeća bez mrlja 6 trikova kako ukloniti mrlje od dezića sa svijetle i tamne odjeće

Nekoliko korisnih savjeta

Prije čišćenja tenisica ukloni vezice i operi ih odvojeno u mješavini blagog sapuna i tople vode. Isperi i ostavi da se osuše na zraku prije ponovnog vezivanja cipela. Masne mrlje su poseban problem, no nisu nerješive. Možeš ih ukloniti pomoću blagog šampona, tople vode i četkice. Ako imaš naviku obuću ostavljati ispred vrata ili na balkonu, s bijelim tenisicama to nemoj činiti. Izloženost vremenskim neprilikama i sunčevom zračenju ih može oštetiti, postarati i uzrokovati diskoloraciju. Stoga ih radije pospremi u ormarić za cipele.   

 

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!

Posjeti Miss7.24sata.hr