Zaljubila sam se u brend Lykke i njihov mirisni medaljon s uzorkom paške čipke

Instagram@lykke.hr
Vidi originalni članak
  • Paška čipka spada u UNESCO-vu zaštićenu nematerijalnu baštinu čovječanstva, a danas je jedan od najpoželjnijih hrvatskih suvenira. O bogatoj povijesti paške čipke popričala sam s paškom čipkaricom Dragicom Fabijanić
  • A paška čipka nalazi se i na jednom sasvim posebnom medaljonu koji je proglašen originalnim suvenirom grada Paga
  • Radi se o brendu nakita Lykke koji nudi jedinstvene personalizirane mirisne medaljone uz koje nakit postaje nešto više od modnog dodataka

Oduvijek me fascinirala paška čipka. Kako sam obiteljskim vezama povezana s otokom Pagom, dolazila sam na naš, kako ga često zovu Mjesečev otok, odmalena. S mamom i tatom za ruku šetala bih uskim paškim ulicama i zaustavljala se ispred starih čipkarica koje bi sjedile na pragu svoga doma, na maloj, drvenoj stolici. Na krilu bi imale polegnut jastučić na kojem bi, pod njihovim spretnim rukama, nastajalo ono što uz sol zovu - bijelo zlato grada Paga.

Crna haljina obično je označavala da je riječ o udovicama, a bore na čelu i sijeda kosa govorile su kako su njihova djeca već davno odrasla. Iako čipkarica na Pagu ima svih dobi, najčešće su starije udovice te koje imaju dovoljno vremena posvetiti se dugotrajnom i zahtjevnom poslu čipkarenja. Fascinantna mi je bila njihova koncentracija, brzina i spretnost kojom bi vukle niti i svjedočile o ljubavi prema mjestu, tradiciji i običajima.

Kratka povijest paške čipke

Razgovarala sam s Dragicom Fabijanić, paškom čipkaricom i umirovljenicom koja mi je ispričala ponešto o povijesti čipkarenja na otoku te kako i zašto je baš paška čipka toliko cijenjena u svijetu.

‘Voljela sam biti u folkloru, a ako nisam imala svoju nošnju nisam mogla’, priča Dragica o razlozima zašto je kao mala krenula učiti plesti čipku. Iako je to često običaj koji se prenosi s majke na kćer, u slučaju Dragice nije bilo tako. Majka je više voljela biti sa životinjama, dok je kćer imala ‘oko za lijepo’. 

Moda Cipele riječkog brenda Hero4Heroes unikatnim dizajnom će razvedriti jesenske dane

U Galeriji paške čipke, Dragica mi pokazuje ogromnu fotografiju na kamenom zidu koja prikazuje polaznice Paške škole čipkarstva 1937. godine. Škola je otvorena 1906. godine, a moja sugovornica je i sama bila jedna od njenih polaznica. Učenice su imale od 12 do 15 godina i školu čipkarstva su pohodile uz redovnu pučku školu dvije godine. I dan danas na Pagu postoji škola, u trajanju jedne godine, u kojoj se zainteresirani mogu učiti vještini čipkarenja.

Naravno, počeci čipkarstva u Pagu puno su stariji od škole te sežu sve do 15. stoljeća i doba renesanse. U to vrijeme paška se čipka plela isključivo u samostanima, međutim čipku nisu plele časne već plemkinje koje su mogle ući u samostan. Prve čipke izrađivale su se iz čisto praktičnih razloga - za zavjese, stoljnjake, rublje, muške košulje ili pokrivala za glavu, dok tek dosta kasnije one se koriste kao dekorativni predmeti i ukrasi.

Jesenski trendovi donose najljepše prošivene jakne. Evo koji su nam favoriti!

Najviše me zanimao odgovor na pitanje po čemu je čipka s Paga prepoznatljiva i različita od drugih čipki. Dragica kaže kako paška čipka može biti svakakva, ali ono što ju određuje je njena tvrdoća i način izrade te geometrijska pravilnost. A upravo u tome što je svaka čipka različita očituje se i kreativnost i sposobnost pojedine čipkarice. Iako meni proces čipkarenja djeluje iznimno teško i komplicirano, Dragica me uvjerava kako samu tehniku svatko može naučiti i savladati, međutim kako će izgledati finalni rezultat, koliko će kompleksna čipka biti i koliko detalja imati ovisi o talentu, ali i strpljenju same čipkarice. 

Tijekom godina, paška čipka prerasla je u hrvatsko kulturno dobro, a 2009. godine i UNESCO-vu zaštićenu nematerijalnu baštinu čovječanstva te je danas jedan od najpoželjnijih hrvatskih suvenira prikladan kao poklon i osobna uspomena. 

Paška čipka u umjetnosti i modi kroz priču o brendu nakita Lykke

Iako se paška čipka neko vrijeme mogla vidjeti na najrazličitijim suvenirima, od 2020. godine ona je zaštićena pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo što znači da ju mogu koristiti samo oni koji dobiju licenciju grada Paga. A jedan sasvim poseban medaljon s motivom paške čipke iste je godine dobio posebno priznanje i proglašen je originalnim suvenirom grada Paga.

Radi se o medaljonu hrvatskog brenda Lykke u čiji sam se nakit zaljubila svim osjetilima. Ovaj mladi brend na domaću je modnu scenu unio dašak inventivnosti i zauvijek promijenio način na koji doživljavam nakit. Uz Lykke, nakit više nije samo modni dodatak - on je uspomena na trenutak, osobu ili mjesto. Naime, njihov glavni proizvod je personalizirani, mirisni medaljon kojeg krase unikatni motivi, većinom inspirirani prirodom, hrvatskom baštinom, te religijskim obilježjima. Jedan od njih je i motiv paške čipke. O ovom unikatnom nakitu razgovarala sam sa začetnicom brenda Darijom Petrić. 

Kada i kako je nastao Lykke nakit, tko stoji iza brenda i čitave priče?

Lykke je nastao kao zajednički projekt mog supruga Krešimira Petrića i mene u želji da spojimo ono što najviše volimo sa znanjem koje imamo. Naša poslovna priča je krenula 2018. godine kada smo započeli graditi brend, koji danas za nas nije samo posao, već strast koju živimo.

Ideja o kreaciji mirisnog nakita proizašla je iz jednog projekta baziranog na aromaterapiji kroz koji smo spoznali sve o pomanderima (mirisnim privjescima) iz 16. stoljeća koji su se u to doba izrađivali od najrazličitijih skupocjenih materijala. Bili su nošeni na ogrlicama u koje su se stavljale kuglice aromatične smole unutar kojih se miješalo aromatično bilje i razni začini. To nas je potaklo na daljnje istraživanje i ubrzo smo došli na ideju da kreiramo medaljone kakve danas radimo. Odlučili smo oživjeti povijest i modernizirati to mirisno blago.

Koja je posebnost Lykke nakita?

Posebnu čar Lykke mirisnim medaljonima daje mogućnost nošenja parfema ili eteričnog ulja na spužvici u medaljonu, a u želji da kupcima ponudimo nakit koji će prenositi iz generacije u generaciju, svaki Lykke medaljon može se personalizirati posvetom koja nosi značajnu emocionalnu vrijednost za onoga koji ga poklanja, ali i onoga koji ga nosi. Prilikom odabira, osim samog motiva, može se birati i boja pozlate (zlatne, rozo zlatne ili srebrne), vrsta lančića, personalizirana posveta te dva eterična ulja po svom izboru.

Lykke mirisni medaljoni se otvaraju i zatvaraju na magnetić, a unutar medaljona se mogu staviti spužvice koje su posebno kreirane od materijala koji odlično upija eterično ulje ili odabrani parfem te otpušta miris danima. Uz svaki mirisni medaljon dobivate 10 raznobojnih spužvica pa tako boje spužvice u medaljonu možete kombinirati i uz svoju dnevnu modnu kombinaciju.

Konkretno, Lace of Pag mirisni medaljon nastao je po uzorku autentične paške čipke u suradnji s umjetnicom s Paga Vesnom Herendom koja je izvorni uzorak paške čipke prvotno oslikala na staklu, a zatim se uz pomoć tehnologije skoro identičan uzorak replicirao na medaljonu. Radi sitnih i zahtjevnih detalja razvoj medaljona je trajao skoro 3 mjeseca.

"Vjerujemo da je tradicija naše bogatstvo koje trebamo njegovati i prenositi generacijama. Kao što su za održavanje tradicije šivanja paške čipke zaslužne generacije Paškinja koje su strpljivo šivale i svoje znanje prenosile na mlađe generacije, tako i mi želimo kroz naš nakit njegujući tradiciju, jačati lokalni identitet i stvarati svjetsko kulturno blago koje će se prenositi generacijama", zaključuje priču o Lykke medaljonima Darija Petrić.

Posjeti Miss7.24sata.hr