Zaboravna si? Stručnjaci kažu da ako stalno ovo radiš, tvoje pamćenje pati

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Pokušavamo uvijek misliti na sve te sve imati pod kontrolom: posao, slobodno vrijeme i kućanstv
  • Međutim, to nije uvijek baš jednostavno
  • Osim toga, pri tome jedna stvar može čak imati negativno djelovanje na naše pamćenje

Raditi nekoliko stvari odjednom može biti praktično i učinkovito. Osobito se žene rado koriste multitaskingom. Dok odgovaraš na emailove još i telefoniraš ili tražiš neki recept na Internetu? Oprez! Zbog takvog ponašanja može ti se brzo ušuljati i pogreška…

Life&style Ovih 10 pjesama dokazano smanjuje razinu stresa, pokušaj se barem malo smiriti - glazbom

Multitasking negativno utječe na pamćenje

Upravo tu leži problem. Mozak nije konstruiran da paralelno svladava više zadaća. Premda se u prvom trenutku osjećamo produktivno, mozak je zapravo samo u stresu, kaže dr. Gary W. Small, direktor UCLA Longevity zdravstvenog centra u Los Angelesu. Kod multitaskinga nam se često događaju pogreške pa smo na kraju zapravo manje produktivne. Zbog stresa, koji nastaje zbog više zadaća koje moramo obavljati u isto vrijeme, oslobađaju se hormoni koji djeluju na kratkotrajno pamćenje. Na primjer, ne možemo se više sjetiti što smo rekli nekoj osobi dok usput gledamo na svoj pametni telefon.

Zanimljivo: prekidom od samo četiri sekunde – dok gledaš u pametni telefon – utrostručuje se vjerojatnost da ćeš kod pravog zadatka napraviti pogrešku.

Kako bi se zapravo trebalo ponašati?

Kako se ne bi prikrale pogreške, prvo bi trebala maknuti pametni telefon iz vidokruga. Uzmi si točno određeno vrijeme kad ćeš provjeravati poruke, emailove i slično. Tako nećeš stalno imati potrebu aktualizirati poštu. Takav postupak vrijedi za sve zadatke. Najbolje je napraviti si popis ili vremenski plan te onda raditi na njemu. Ako trebaš napraviti slične zadatke, nema ništa loše u tome da ih radiš istovremeno, odnosno jedan pored drugog. To će biti dobro za tvoj mozak, ali i za tvoje tijelo – koje neće biti toliko izloženo stresu.

Life&style Jogurt, tamna čokolada...Ovih 9 namirnica znanstveno dokazano pomažu protiv tjeskobe i stresa

Posjeti Miss7.24sata.hr