Zaboravi rosé, narančasto vino novi je hit! Evo po čemu je toliko posebno

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Uz crno, bijelo i ružičastoj, vino dolazi i u četvrtoj boji - onoj narančastoj, a ona je u posljednje vrijeme sve popualrnija
  • Narančasta vina dobivaju se od bijelih sorti grožđa postupcima tipičnima za dobivanje crnog vina
  • Karatkarizira ih intenzivan okus i miris, a njihova konzumacija može pozitivno utjecati na zdravlje krvožilnog sustava

Posljednjih godina veliku popularnost steklo je ružičasto vino, rosé. No, sada bi ga s tog trona moglo zbaciti vino čija boja pokriva širok spektar nijansi od zlatnožute preko jantarne pa sve do ambera i boje starog zlata, koje su okupljene pod zajedničkim nazivom - narančasto vino.

Što piješ? Vino, džin-tonik ili fini koktelčić? Evo što tvoje omiljeno piće otkriva o tvom karakteru

Narančasta vina nastaju od bijelih sorata tehnologijom duge maceracije s alkoholnim vrenjem, odnosno pojednostavljeno rečeno  proizvodi se fermentiranjem bijelog grožđa s kojeg se koža ne skida. Tako koža i koštice imaju više vremena da otpuste tanine i osiguraju puniji okus konačnom proizvodu. Uz to mu daju jedinstvenu narančastu boju koja se u čaši kreće u različitim nijansama i intenzitetima.

Life&style 8 'uradi-sama' ideja s čašama za vino kojih se sigurno još nisi sama sjetila

Riječ je o kompleksnom vinu, a poznavatelji tvrde kako su njegove note znatno drugačije od od onih okusa i mirisa na koje smo naviknuli kušajući konvencionalna vina. Premda je ono do sada bila prvenstveno poznato samo vinskim znalcima, zahvaljujući društvenim mrežama ima sve više pobornika i među ljubiteljima fine kapljice.

Novoprobuđeni interes za ovu vrstu vina odrazio se i na ponudu pa se sve više proizvođača okreće plasmanu narančastog vina na komercijalno tržište. Zanimljivo, neka od najboljih narančastih vina na svijetu dolaze iz našeg okolice, odnosno vinograda Slovenca Joška Gravnera koji su smješteni s talijanske strane granice iznad Nove Gorice. Nadalje, zanimljiv je i podatak da je prvi u svijetu macerirani pjenušac u amfori produkt obitelji Tomac sa Plešivice te je nazvan "Tomac Amfora, Brut Nature 2010."

Ludi izumi Ludo, postoji držač čaše za vino i ne moraš je ispuštati dok se tuširaš ili šminkaš

Osim interesantnog izgleda, ovo vino karakterizira i intenzivan okus. U čaši se mogu pronaći mirisi narančine korice, kandiranog voća, datulja, smokve, orašida, morske trave, tropskog voća, meda, začinskog bilja… A osim što je konzumacija narančastog vina pravi raj za naše okusne pupoljke, pozitivno se odražava i na rad našeg krvožilnog sustava. Naravno, pri konzumaciji ove, kao i ostalih vrsta vina, valja biti umjeren kako bi mogla uživati isključivo u njegovim blagodatima.

Posjeti Miss7.24sata.hr