Najzdravija čokoladna torta na svijetu?! Donosimo recept za raskošnu ljepoticu bez brašna
- Prefina slastica u kojoj se može uživati bez grižnje savjesti nazivaju i nazdravijom čokoladnom tortom
- Osim što nema brašna, nema ni mliječnih proizvoda niti rafiniranog šećera, a glazura se radi s avokadom
- Usprkos svemu, ili baš zato izuzetno je ukusna. Uvjerit ćeš se na prvi zalogaj!
Čokoladna torta u kojoj se može uživati bez prevelike grižnje savjesti zvuči nestvarno. Ipak, uz ovaj recept doći ćemo toj želji najbliže što možemo. Ova torta je bez glutena, mliječnih proizvoda i rafiniranog šećera te je upravo zbog toga mnogi smatraju najzdravijom čokoladnom tortom na svijetu.
Recept je objavljen na portalu Delicious, a preuzet je iz kuharice 'From Earth To Table', Terese Cutter.
Sastojci:
- 250 ml maslinovog ulja
- 250 ml čistog javorovog sirupa
- 8 jaja po mogućnosti iz organskog uzgoja
- žlica ekstrakta vanilije
- 1 1/2 žlica praška za pecivo bez glutena
- 120 g tamnog kakaa u prahu
- 600 g bademovog brašna
- 250 ml bademovog mlijeka
Čokoladna glazura od avokada:
- Meso 2 zrela avokada
- 125 ml čistog javorovog sirupa
- 125 ml kokosovog vrhnja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice (60 g) tamnog kakaa u prahu, prosijanog
- Prstohvat morske soli
Priprema
- Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva Celzijevih i pripremi dva okrugla kalupa za tortu promjera 18 cm i obloži ga papirom za pečenje.
- Pomiješaj maslinovo ulje, bademovo mlijeko, javorov sirup, jaja i vaniliju.
- Za kremu stavi sve sastojke u blender i miksaj dok ne postane glatka i gusta. Stavi je u hladnjak.
- Prvi sloj torte premaži s dijelom kreme, zatim stavi drugi sloj torte i premaži s ostatkom kreme i najzdravija čokoladna torta je spremna za hlađenje, a za par sati i posluživanje.