Za ovaj presočni čokoladni kolač iz Švedske sigurno nisi čula, a tako lako ga je pripremiti
- Ovaj čokoladni kolač oduševit će te sočnošću i mekoćom
- Recept za Kladdkaka kolač dolazi direktno iz Švedske
- Recept je vrlo jednostavan, a rezultat je doista pravi san
Ima Kladdkaka možda ne zvuči privlačno, ali to je kombinacija od riječi „kladdig“ (švedska riječ za „ljepljivo“) i „kaka“, što znači „kolač“. Dakle, riječ je o čokoladnom kolaču s vlažnom i ljepljivom unutrašnjošću koja nije potpuno pečena. Zbog toga se još naziva i „ljepljivi kolač“ te se u Švedskoj tradicionalno poslužuje uz kavu.
Sastojci
• 150 g maslaca
• 200 g čokolade
• 250 g šećera
• 2 jaja
• 150 g brašna
• 3 žlice kakaa u prahu
• 1 žličica vanilin šećera
• 1 prstohvat soli
• šećer u prahu
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva.
2. Rastopi maslac te premaži okrugli kalup (promjera 24 cm) s malo maslaca.
3. U rastopljeni maslac dodaj čokoladu, najbolje natrganu na komade.
4. Stuci jaja pjenasto sa šećerom te umiješaj u to maslac s čokoladom.
5. Pomiješaj brašno, kakao, sol i vanilin šećer te umiješaj u prestale sastojke.
6. Stavi tijesto u kalup, ravnomjerno raspodijeli te peci 15 do 20 minuta.
7. Kolač smije biti još malo mekan. Posluži ga posutog šećerom u prahu.