Uz recept Jamieja Olivera, juhu od bundeve će obožavati i oni koji je ne vole
- S dolaskom jeseni, bundeva je ušla u naše kuhinje - i impresionira kao svestrana zvijezda sezone
- Bilo u obliku aromatične pite od bundeve, hrskavo pečene iz pećnice ili kao kultni pumpkin spice latte koji svake godine osvaja društvene mreže: bundeva je jednostavno posvuda
- Ne smije izostati ni klasična juha od bundeve koja će nas ugrijati u prohladnim danima i donijeti okus jeseni na tanjur, a ovaj recept Jamieja Olivera oduševit će svakoga
I naše bake cijenile su finu juhu od bundeve zahvaljujući njezinim hranjivim svojstvima i finom okusu, koji nam osobito gode u vrijeme stalne kiše, pada temperatura i mračnih dana. Ali, imamo i moderniju verziju klasika, recept Jamieja Olivera. Napravljena od jabuka, cheddar sira i domaćih krutona, pravi je spektakl izvrsnog okusa - i definitivno je naš novi omiljeni recept za jesen 2024. godine!
Juha od bundeve po receptu Jamieja Olivera
Sastojci:
• 1 hokkaido ili butternut bundeva (oko 1,2 kg)
• 2 glavice luka
• 3 do 4 žlice djevičanskog maslinovog ulja
• 2 jabuke
• 2 režnjića češnjaka
• 10 g svježe kadulje
• 200 g starog kruha
• 50 g cheddar sira
• 1 kocka povrtnog temeljca
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva (gornja i donja toplina ili 180 stupnjeva s ventilatorom).
2. Operi bundevu, prepolovi je, izdubi sjemenke, a pulpu grubo nasjeckaj.
3. Oguli luk pa nareži na kolutiće. Sve stavi u veći lim za pečenje, nakapaj sa dvije žlice maslinova ulja i peci u pećnici 30 minuta dok bundeva ne omekša.
4. U međuvremenu očisti jabuke i nareži ih na kriške, a češnjak malo zgnječi nožem pa oljušti. Nakon što je bundeva gotova, u posudu za pečenje dodaj nekoliko listića kadulje i sve zajedno s jabukama i češnjakom peci još desetak minuta. Nareži kruh na komade veličine oko dva centimetra i stavi u lim za pečenje. Zatim po vrhu pospi preostale listove kadulje.
5. Prelij sa žlicom ulja, sve dobro izmiješaj i rasporedi u jednom sloju. Nasitno naribaj 20 g cheddara, namaži na kruh i peci pet minuta dok ne porumeni i postane hrskav.
6. Izvadi bundevu iz pećnice i sve stavi u veliki lonac na srednju vatru. Izmrvi temeljac u kocki, prelij litrom kipuće vode i naribaj preostali cheddar.
7. Sve zakuhaj te kuhaj nekoliko minuta, zatim makni sa vatre te miksaj dok juha ne postane glatka. Začini po želji, raspodijeli u zdjelice te ukrasi krutonima i hrskavom kaduljom.
8. Po želji na kraju dodaj malo maslinova ulja.