Uz intervalni post ćemo mršaviti samo ako se držimo ovog pravila - često je razlog zašto ljudi odustanu
- Intervalni post posljednjih je godina popularan način prehrane, ali i mršavljenja. Pri čemu je vrlo uspješan - otuda i popularnost
- Ipak, nisu svi uspjeli skinuti kilograme, unatoč dugim periodima u danu potpuno bez hrane - vjerojatno radeći baš ovu, istu grešku
- Odricanju od bilo kakva obroka na 14 ili 16 sati nije dovoljno samo po sebi za skidanje tjelesne masnoće. Evo u čemu griješimo kod intervalnog posta odnosno naizmjeničnog gladovanja
Znanstvenici sa Sveučilišta južne Danske i Sveučilišta Wageningen u Nizozemskoj istražili su i saželi postojeće znanje koje imamo o praksi intervalnog posta odnosno naizmjeničnog gladovanja u kojem nam je dopušteno uzimati hranu 8 sati u danu dok smo ostalih 16 potpuno bez obroka.
Puno je podataka o tom načinu dijete prikupljeno tijekom godina, pokrivajući više aspekata na koji intervalni post utječe na tijelo. Jedan od ključnih zaključaka jest da se povremeni post mora kombinirati s kontroliranim unosom kalorija kako bi se mogao vidjeti gubitak težine. Razliku čini smanjenje ukupnog unosa kalorija, a ne duge stanke između obroka.
„Kada se držiš intervalnog posta i dalje vrijedi temeljno pravilo da bismo trebali unositi manje kalorija nego što ih trošimo ako želimo smršaviti“, kaže molekularni biolog Philip Ruppert sa Sveučilišta južne Danske. „To znači da ti intervalni post ne omogućuje da jedeš neograničene količine hrane (u onih 8 sati kad je dozvoljeno jesti - op. a). To je osnovna fiziologija i post to ne može promijeniti.“
Puno je toga pokriveno u istraživanju, gledajući na učinke koje intervalni post ima na molekularnoj razini. To uključuje oslobađanje razgradnje tjelesnih zaliha masnih kiselina radi dobivanja energije i ketogenezu (kada visoke stope razgradnje masnih kiselina dovode do proizvodnje ketona u jetri).
Rad se također dotiče osjećaja euforije koji neki ljudi imaju nakon nekoliko dana posta, jer osjećaj ushićenja počinje zamjenjivati osjećaj gladi – možda kao odgovor na promjenjive kemijske procese koji se odvijaju u tijelu i mozgu. To je nešto što je i sam Ruppert iskusio dok je postio. Za sada znanstvenici nisu sigurni zašto se to događa, ali jedna je mogućnost da ketoni učinkovitije opskrbljuju mozak energijom, pa je stoga u sretnijem stanju.
„Mozak se hrani ketonima tijekom posta“, kaže Ruppert. „Možda zato možeš doživjeti ovo ushićenje.“
Postoje različiti pristupi intervalnom postu, pri čemu neki ljudi ne jedu određene sate u danu, a drugi uopće ne jedu određene dane u tjednu.
I istraživački tim ukazuje na brojne zdravstvene dobrobiti posta, osim gubitka težine koje su zabilježene, uključujući niži krvni tlak. Ono što je jasno jest da svi različito reagiraju na post i važno je posavjetovati se s liječnikom ako razmišljaš o smanjenju unosa hrane.
„Intervalni post ima mnoge zdravstvene dobrobiti, ali post sam po sebi ne dovodi do značajnog gubitka težine“, kaže Ruppert. Istraživanje je objavljeno u časopisu 'Trends in Endocrinology and Metabolism'.