Uskoro se održava natjecanje u spravljanju tiramisua i traži se 100 sudaca - stigneš se prijaviti!

Unsplash/Marianna OLE Foto: Unsplash/Marianna OLE
Vidi originalni članak
  • Možeš li zamisliti najslađi posao na svijetu? Pa, ocijenjivanje slastica je doslovno to
  • Od 10. do 12. listopada, veliko međunarodno natjecanje u talijanskom gradu Trevisu nudi upravo to, priliku da postaneš službena kušačica tiramisua
  • Otkrit ćemo ti kako, kada i gdje se prijaviti…

Bit službena kušačica tiramisua doista zvuči kao posao iz snova. Međutim, taj „slatki posao“ je realan. Naime, u Italiji se od 10. do 12. listopada održava natjecanje gdje će se tražiti najbolji tiramisu na svijetu! Stotinu ljudi bit će odabrano da sjedi u žiriju i pomogne u odabiru najbolje verzije najomiljenijeg talijanskog deserta.

Događaj će se održati u Trevisu, gradu koji se često slavi kao rodno mjesto tiramisua. Grad će ugostiti ljubitelje slastica iz cijelog svijeta, a svaki će predstaviti svoju verziju poznate poslastice. Za odabrane suce to znači tri dana kušanja, uspoređivanja i konačnog odlučivanja tko zaslužuje krunu.

Prijave se otvaraju 13. rujna, a trajat će samo jedan dan. Od sudaca se zahtijeva više od „pukog sladokusca“. Potencijalni kušači morat će odgovoriti na kratki kviz o povijesti i pripremi tiramisua, uz pitanja o kulturi hrane i sigurnim praksama kušanja. Organizatori traže ljude koji pokazuju istinsku strast prema tradicionalnoj kuhinji i otvoreno, znatiželjno nepce. 

Life&style Tiramisu za doručak? Dapače, ovu verziju sa zobenim pahuljicama i bogatu proteinima preporučuju i nutricionisti

Nakon što budu odabrani, suci će ocjenjivati prijave na temelju četiri glavna kriterija: kvaliteta sastojaka, ravnoteža okusa, tekstura i prezentacija. Klasični recept za tiramisu priprema se od piškota namočenih u kavi, mascarponea, jaja, šećera i kakaa - ali natjecatelji će se ocjenjivati i po svojoj sposobnosti za inovacije uz poštivanje tradicije. Dobar tiramisu trebao bi biti kremast, ali strukturiran, bogat, ali ne težak, te uvijek ugodan oku.

Biti sudac ne znači samo uživati u žlici za žlicom deserta. Radi se o slavljenju kulturne baštine, podržavanju kulinarske kreativnosti i odavanju počasti jelu koje je postalo svjetski simbol talijanskog gostoprimstva. Za one koji imaju dovoljno sreće da budu odabrani, to obećava nezaboravno iskustvo - i možda najslađu odgovornost koju će ikada imati. 

Više informacija o prijavi za suce možeš pronaći na internetskim stranicama organizatora.

Life&style Imamo recept za ljetnu, voćnu verziju omiljenog deserta: Tiramisu s jagodama

Posjeti Miss7.24sata.hr