U tramvajima, na poslu, u bolnicama i školama: svjedočanstva žena o seksualnom uznemiravanju gomilaju se na Instagramu Nane Nadarević

Instagram/Getty
Vidi originalni članak
  • Nana Nadarević objavila je osvrt na film 'Bombshell' koji problematizira seksualno zlostavljanje u jednom od najkontroverznijih medijskih carstava – Fox Newsu
  • Nakon toga lavina svjedočanstava djevojka iz cijele regije zatrpala je Nanin Instagram profil
  • Ova svjedočanstva žena pa i djevojčica mogu poslužiti kao alat za podizanje svijesti kako se prošlost ne bi ponavljala

Kada je na svom Instagram profilu objavila osobni osvrt o biografskoj drami 'Bombshell' koja se bavi tematikom seksualnog uznemiravanja, Nana Nadarević, PR stručnjakinja i 33-godišnja kći glumca Mustafe Nadarevića, nije ni slutila da će dobiti na stotine poruka žena iz cijele regije koje su i same doživjele neki oblik seksualnog uznemiravanja, pa čak i više.

Život #spasi me: Kako i gdje prijaviti nasilje u obitelji - jer ne smijemo više šutjeti

Nana je te poruke objavila na svom Instagram profilu kako bi podignula svijest o ovome problemu o kojem se sve više progovara, između ostalog zahvaljujući i djelovanju inicijativa poput #Me too pokreta.
''Zapravo se sve dogodilo spontano, ali u vrijeme potrebe stvaranje povoljne klime da se progovara o sivoj zoni seksualnog zlostavljanja koja uključuje širok dijapazon: od neprimjerenih komentara šefova na poslu do neprimjerenog dodirivanja koje se u nekim slučajevima uzima i zdravo za gotovo'', ispričala je nam Nana o spontanoj reakciji na Instagramu. 

#SPASIME #spasi me još jednom poslao snažnu poruku: Niste same!

Važno je da se uznemiravanja, koja neke djevojke nisu niti definirale kao takva sve dok nisu vidjele da su se ona dogodila drugima - proklamiramiraju kao nešto što nije ok. 
Djevojke i žene iz cijele regije uputile su Nani niz poruka uključujući slučajeve gdje su kao curice izložene gledanju neprimjerenih radnji, trudnica koje su doživjele seksualno napastovanje u ginekološkim ordinacijama, djevojaka koje su silovane više puta, ali i poziva zabrinutih roditelja koji se boje za budućnost svojih malih curica. Sve one mogu se pročitati na njezinom profilu u tri highlighta, a Nana priprema i četvrti. 

Sudski spor Uključi se! Svi možemo pomoći policajki koju je spolno zlostavljao nadređeni kolega

''U ovom slučaju Instagram, kao društvena mreža, pokazuje kako može dobro poslužiti za podizanje svijesti. Tko god se želi uključiti, stvarno ima mjesta. Tu je inicijativa Spasi me koja je jako puno napravila za senzibiliziranje javnosti, ali i mnogi drugi centri koje postoje dugi niz godina. Može se napraviti puno uključivanjem u rad takvih organizacija. Osobno, nakon ovih objave ovih svjedočanstava žena na Instagramu, pripremam i paket gdje će biti korisni filmovi i linkovi odnosno savjeti za samoobranu, popis organizacija kojima se žrtva može obratiti i ostale korisne informacije – predana je Nana u hvalevrijednom istupu. 
Kako bi se senzibilirala javnost oko seksualnog uznemiravanja koje predstavlja sivu zonu, odnosno kako je opisala Nana – brod koji pušta na sve strane, prenosimo neke od poruka koje su djevojke poslale Nani. 

Žene doživljavaju seksualna uznemiravanja i na radnim mjestima, ali i u javnom prijevozu:

 

Žene su podijelile i jeziva iskustva s članovima obitelji i bračnim partnerima:

Nažalost, maloljetne djevojke često su izložene seksualnom zlostavljanju od strane onih koji bi trebali u najboljim interesima paziti na njihovu dobrobit:

U tramvaju, na poslu, po klubovima, u stanovima...Djevojke i žene seksualno uznemiravanje mogu doživjeti bilo gdje:

Međusobne poruke potpore uputile su i djevojke koje su bile silovane više puta:

''Nevjerojatno je koliko toga mi kao žene možemo preživjeti, ali i potisnuti u sjećanju kako bismo preživjele....''

Uznemiravajuća iskustva dogodila su se ženama i u zdravstvenim ustanovama: 

POGLEDAJTE DRUGU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FRIZURA I ŠMINKA

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr