Stars

Nije problematična žena koja ukaže na nepravdu, već ona koja šutke trpi

Svaka žena ima pravo ukazati na nepravdu, diskriminaciju i povredu časti, bez optužbe da je a) živčana, b) u pms-u, c) noćna mora, d) problematična

Na valu nedavnih holivudskih skandala, gdje svakodnevno u medije izađe novo poznato lice koje je na neki način seksualno omalovažavalo žene ili muškarce, najbuntovnija od mlađe generacije glumica, Jennifer Lawrence, podsjetila je na diskriminaciju žena koje se usude reći da je nešto krivo. Šarmantna, neposredna i bez dlake na jeziku, Lawrence je nedavno za Marie Claire izjavila kako je okarakterizirana kao 'noćna mora svakog redatelja'. 
'Redatelj je jednom prilikom izgovorio nešto što nije trebao i ja sam mu odgovorila – ne možete sa mnom tako razgovarati. Nakon što sam otišla u wc, za mnom je dotrčao jedan od producenata i rekao mi da sam 'nestašna'. To nije bilo u redu. A ja sam se nakon toga bojala za svoj posao.' 


Lawrence je dodala kako smatra nepoštenom činjenicu da je okarakterizirana kao 'noćna mora' samo zato jer je pokazala stav i upozorila na nepravdu.' Žene se danas boje progovoriti zbog egzistencijalnog straha, i trpe sranja. Osobno je pravo reći da nešto ne valja, bez da je iduća rečenica – otpuštena si.' Također je, nedavno je podsjetila na jednu anegdotu s početka svoje karijere, kada je na audiciji za jedan film morala stati u vrstu s još 5 žena, koje su bile puno mršavije od nje. One su sve bile gole, i imale su ljepljivu traku preko intimnih dijelova. Nakon ponižavajuće audicije, producentica (!) je došla do nje, dala joj fotografije i rekla joj kako bi bilo dobro da joj njezine fotke posluže kao inspiracija za što bolju dijetu. Šokirana Lawrence je otišla do producenta i ispričala mu što je bilo, a on joj je na to odgovorio – ne vidim zašto svi misle da si debela, ja te smatram izrazito… 'fuckable'.
 

Sva živa bića, kojim god poslom da se bave imaju pravo na osnovno dostojanstvo i poštovanje, a svaka žena ima pravo ukazati na nepravdu, diskriminaciju i povredu časti, bez optužbe da je a) živčana, b) u pms-u, c) noćna mora, d) problematična.
Prošlo je vrijeme kada je ženi jedino preostalo da se na neugodnosti smješka. Dostojanstveno ponašanje ne smije se dovoditi u korelaciju s problematičnim kada je u pitanju pritužba na ponašanje ostalih kolega. Isto tako problematično ponašanje ne smije se dovoditi u istu rečenicu s eventualnom neravnotežom hormona u ženinom tijelu.  Nije problematična žena ona koja ukaže na nepravdu već ona koja šutke istu trpi. 

 

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0