Topli koktel s džinom dat će novu dimenziju našem omiljenom piću
- Vrijeme je toplih napitaka, u to nema sumnje. Za hladnih večeri prijaju nevjerojatno dobro
- A kad ti dosade čajevi i kakao ili ti jednostavno treba nešto – drugo, u pomoć stiže topli koktel s džinom
- Uostalom, džin volimo tijekom ljeta, sa hladnim tonikom, zašto bi ga se odrekli zimi?
Volimo, ali stvarno volimo džin posljednjih godina. Ma, dobro, volimo ga oduvijek, samo se o njemu malo više piše posljednjih godina. Definitivno nam je pri vrhu popisa omiljenih pića ljeti, onako s puno leda i onim tako vizualno atraktivnim začinima. Tople ljetne večeri rijetko su prolazile bez njega. Ali – stigla je zima i džin nam sve manje pada na pamet. Dok ne probaš topli koktel s ginom.
Kad ga probaš, naša je procjena da će čajevi i vruće čokolade sve češće ustupati mjesto ovom piću u hladnim noćima. Topli koktel s džinom možeš napraviti od samo četiri sastojka, pa nećeš predugo čekati na taj okus, niti potrošiti previše vremena. Zamisli neku hladnu, zimsku, snježnu noć, a ti uz omiljenu seriju, pod dekicom, pijuckaš topli džin…
Obično se topla, zimska, alkoholna pića pripremaju s tamnim pićima, kao što su rum, viski, brendi, ali džin je, vjeruj nam, genijalna opcija. Znaš zašto? Njegove biljne komponente savršeno dolaze do izražaja kad se džin zagrije. A poseban je bonus to kako ovaj topli koktel s miriše! Nekad su jednostavne stvari stvarno najbolje.
Možda će te iznenaditi što se ovaj koktel priprema od – čaja. Ono što je plus kod ove činjenice je da možeš ovo piće vrlo lako „prodati“ pod lijek za prehladu. Piješ koktel? Ne, čaj s posebnim dodatcima, da mi smiri prehladu. I to je riješeno. Dobro je jedino imati kvalitetan džin, to je zasigurno plus. Danas je ponuda uistinu široka, pa se može naći i kvalitetan po prihvatljivim cijenama.
Ako nisi neki vrhunski stručnjak za koktele ili zaljubljenik u njih, možda nećeš znati prepoznati što je šećerni sirup na ovom popisu sastojaka. Na engleskom se taj sirup naziva simple syrup, a zapravo je zašećerena voda. I da, možemo odgovoriti na pitanje zašto baš taj sirup, a ne jednostavno šećer. Naime, kad se šećer najprije otopi u vodi, onda će se lakše, bolje i ravnomjernije rasporediti po piću. Ima smisla, znamo, ali o tom često ne razmišljamo dok se ne udubimo u „problematiku“ koktela.
Kako bilo, čak i uz pripremu tog šećernog sirupa, ovaj ti topli koktel s ginom neće uzeti previše vremena. Začine možeš prilagoditi svom ukusu, naravno, a najbolje je ako ih umiješaš već u šećerni sirup, pa i njih tako rasporediš jednako po cijelom piću. Isto tako, u tom šećernom sirupu možeš iskoristiti sve začine koje želiš, pa će se i oni fino rasporediti.
Nadamo se da ćeš u ovom piću uživati kroz cijelu zimu i da ćeš njime počastiti i društvo nekom prilikom. Proširi glas!
Topli koktel s džinom
Sastojci:
- 30 ml džina
- 30 ml soka od mandarine (klementine su još bolja opcija) ili naranče
- 60 ml vrućeg crnog čaja (jakog)
- 15 ml šećernog sirupa za koktele sa začinima
Priprema:
- Šećerni sirup: U maloj posudi spoji vodu i šećer u jednakim omjerima, pa stavi na laganu vatru. Pusti neka zakuha, a onda makni s vatre i dodaj začine. To mogu biti klinčići, cimet, anis… Pusti neka se namaču 15 minuta, pa ga možeš koristiti.
- Pomiješaj sve sastojke za koktel onda kad ga namjeravaš piti.
- Ukrasi čašu narančom ili štapićem cimeta. Pazi samo da čaša bude primjerena toplini napitka!
- Šećerni sirup možeš isto tako ohladiti, pa čuvati u hladnjaku i do tjedan dana i koristiti po potrebi.
Ovaj članak prethodno je objavljen na portalu missGASTRO.