TikTokeri su sada 'stručnjaci' i za ljubav: odjednom svi pričaju o teoriji o prvoj ljubavi muškaraca

Instagram @milesleavphoto Foto: Instagram @milesleavphoto
Vidi originalni članak
  • TikTok već mjesecima ne prestaje brujiti o teoriji koja tvrdi da muškarci jednostavno nikada ne prebole svoju prvu ljubav, već štoviše, ona postaje mjerilo prema kojem procjenjuju sve ostale veze u životu, idealizirajući i romantizirajući onu prvu 
  • Problematičan dio je taj što mnogi muškarci koji su na društvenim mrežama krenuli braniti ovu teoriju istom opravdavaju to što im se osoba s kojom su u vezi ne sviđa onoliko koliko bi im se trebala sviđati
  • Još veći problem je što su brojne žene povjerovale u nju, dodavši još jedan razlog na ionako predugu listu potencijalnih razloga zašto se nekome ne sviđaju onoliko koliko bi htjele

Nismo sigurni tko je točno bio nulti pacijent koji je svoje misli o prvoj ljubavi muškaraca podijelio s ostatkom svijeta, no sjeme se primilo i iste su zaživjele kao teorija o kojoj TikTok već mjesecima ne prestaje brujiti. Za one sretnike koji možda još uvijek ne znaju o čemu je riječ - spomenuta teorija tvrdi da muškarci jednostavno nikada ne prebole svoju prvu ljubav, već štoviše, ona postaje mjerilo prema kojem procjenjuju sve ostale veze u životu, idealizirajući i romantizirajući onu prvu značajnu.

U srcu ove teorije leži utjecaj gubitka, odbacivanja i trauma povezanih s krajem te prve ljubavi, a osim što ove intenzivne emocije  mogu ostaviti trajan trag, problematičan dio je onaj koji kaže da su one u stanju iskriviti sva buduća očekivanja muškaraca, ostavljajući ih u uvjerenju da ih netko tko ljubav ne izražava na specifičan način na koji su navikli, zapravo ne voli, a čime mnogi od njih koji su na društvenim mrežama krenuli braniti ovu teoriju opravdavaju to što im se osoba s kojom su u vezi ne sviđa onoliko koliko bi im se trebala sviđati. 

@jayoffline

Men never get over their first love bc its the first time he felt someone

♬ original sound - JB

Doduše, psihološka istraživanja jesu pokazala da prva iskustva mogu imati dubok utjecaj na naše živote jer se događaju kada smo  kao pojedinci obično podložniji dojmu, tijekom adolescencije ili mlade odrasle dobi kada doživljavamo mnoge razvojne promjene, uključujući i hormonske fluktuacije koje mogu pojačati emocije. Prva iskustva romantične ljubavi su nova, intenzivna i formativna te stvaraju trajna sjećanja i postavljaju predložak za to kako bismo se zbog ljubavi 'trebali' osjećati.

Horoskop Tjedni horoskop: Za koga je ovaj tjedan pun ljubavi i strasti, a kome će sinuti briljantne poslovne ideje?

Nije zanemariva ni ružičasta retrospekcija, fenomen poznat kao tendencija da smo kao vrsta skloni sve pozitivnije se sjećati prošlih događaja kako vrijeme prolazi, a zbog čega na prvu ljubav možemo gledati kao na savršeniju i poželjniju no što je zapravo bila, a što samo dodatno pridonosi uvjerenju da nijedna kasnija veza nije dovoljno dobra. 

Osim toga, poznato je i to da rane privrženosti mogu utjecati na emocionalne veze u odrasloj dobi i da gubitak značajne privrženosti, poput prve ljubavi, može imati trajan emocionalni učinak, osobito ako je prekid bio traumatičan ili neriješen, a u cijeloj priči zasigurno ne pomažu ni društveni narativi, mediji i pop kultura koji nerijetko romantiziraju ideju prvih ljubavi, sugerirajući da su one najčišće i nezaboravne, a što dodatno može oblikovati percepciju pojedinaca o njihovim vlastitim iskustvima, navodeći ih da pridaju veće emocionalno značenje svojoj prvoj ljubavi.

Mišljenja su kao i oko svake druge teorije podijeljena pa je tako jako puno onih koji vjeruju da ima nešto u ovoj teoriji, ali da se ona ne odnosi samo na muškarce, već na oba spola, no o kome god bila riječ, korištenje bilo kakve teorije u svrhu isprike zašto nekog budućeg partnera ne možemo voljeti na kao bivšeg odnosno onog prvog, nikako nije ok. Štoviše, if you ask me, to je čisti, pardon my french, bullshit. 

Činjenica je da svatko od nas nova iskustva uspoređuje sa sličnima koja su nam poznata od ranije, prosto zato što su jedina koja imamo, no ne bih se složila da su ta iskustva samim time bitnija od ostalih, samo se eto potrefilo da su u nekom trenutku jedina nekog tipa. Uostalom, kakvo god iskustvo bilo u pitanju, iz svakoga izvlačimo neke mentalne bilješke o tome koji nam je dio istoga pozitivan, a koji negativan. 

Horoskop Prvo prijatelji pa onda par: 3 horoskopska znaka kod kojih se ljubav rodi iz prijateljstva

I kada prvi put kušamo novo jelo, svjesno ili nesvjesno ćemo donositi odluke što nam se kod njega sviđa, a ostala koja kušamo nakon njega, uspoređivat ćemo s tim jednim, ne zato što je najbolje, nego samo zato što je jedino te vrste koje smo probali. Je li moguće da već iz prvog pokušaja naletimo na nešto najbolje što postoji? Rekla bih da je moguće, ali da je malo vjerojatno.

@mimiermakeup never say never 🎀 makeup> @Mirta Miler ♬ original sound - era

Puno mi se izglednijim čini da se netko jednostavno nije uhvatio u koštac sa svojim osjećajima i prebolio određenu osobu, no nipošto ne mislim da to vrijedi za svakog muškarca i/ili svaku ženu, već za pojedince koji mi mirišu na one koji su u toj nepreboljenoj vezi nešto opasno uprskali pa je taj konkretan partner u njihovim očima zauvijek 'the one that got away'. Za one koji su bili manipulirani, na bilo koji način iskorišteni, a možda i prevareni, te ostavljeni srca razlomljenog u tisuću komada, sigurna sam da ne žele da im ikoja veza u životu bude kao ta prva i da je jedini razlog usporedbe svake ostale s tom prvom detekcija znakova upozorenja. 

S tim na umu, stvarno mislim da je posljednje što ženama treba još jedan razlog na ionako predugoj listi potencijalnih razloga zašto se nekome ne sviđaju koliko bi htjele. Ženo draga, učini si uslugu i prestani gubiti vrijeme na svakog kojem nisi prioritet u svakom mogućem pogledu i tko te ne obasipa pažnjom koju želiš i zaslužuješ! U ljubavi uistinu nema mjesta komplikacijama i istina o svakoj vezi ne može biti jednostavnija, koliko god bolno i grubo zvučala - gdje postoji volja (i dodala bih želja), postoji i način, gdje ne postoji volja, postoje izgovori, a 'zašto' je posljednje s čime bi se trebala zamarati. Onaj koji te zaslužuje neće te ostaviti niti s jednim upitnikom oko glave!

Posjeti Miss7.24sata.hr