Tart od krušaka s marcipanom, savršena slastica koja će unijeti veselje u tmurne jesenske dane

Dr. Oetker Foto: Dr. Oetker
Vidi originalni članak
  • Sezona krušaka je u punom jeku pa uživamo u okusima i mirisima ovog omiljenog voća 
  • Ako želiš ispeći superfinu slasticu od krušaka, imamo recept za sočno-hrskavi tart od krušaka 
  • U kombinaciji s marcipanom, ovaj tart od krušaka mami osmijehe na usne

Jesen je sezona krušaka, i premda su klasični biskvitni kolači uvijek dobri, ponekad nam treba nešto malo profinjenije, poput ovog tarta od krušaka! Svejedno jesi li ljubiteljica krušaka ili možda samo tražiš način da iskoristiš kruške iz svog voćnjaka, svakako bi trebala probati ovaj fantastični tart od krušaka s marcipanom.

Tart od krušaka s marcipanom - recept

Sastojci za lim promjera 28 cm

Za tijesto:

• 125 g maslaca (hladnog)
• 80 g šećera u prahu
• sol
• 1 jaje
• 250 g brašna
• ulje (za kalup)
• brašno (za razvlačenje)
• orašasti plodovi (za predpečenje)

Nadjev:

• 1 naranča
• 1 mahuna vanilije
• 150 g marcipana
• 2 jaja
• 100 g maslaca (omekšanog)
• 50 g šećera
• 80 g brašna
• 600 g krušaka 
• 2 žlice marmelade od marelica
• 2 žlice pistacija

Life&style "Brze" cimet rolice, bez kvasca i dizanja tijesta, jednostavna su i prefina slastica, začas gotova

Priprema:

1. Za prhko tijesto: nareži maslac na kockice i pomiješaj ga sa šećerom u prahu, prstohvatom soli, jajetom i brašnom, prvo pomoću nastavka za tijesto ručnog miksera, a zatim ručno dok ne postane glatko. Oblikuj tijesto u kružni oblik, pokrij i stavi na najmanje 2 sata u hladnjak.

2. Namaži kalup za tart (promjera oko 28 cm) s malo ulja u spreju. Tijesto kratko premijesi rukama, a zatim ga na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj u krug (promjera otprilike 32 cm) debljine oko 3-4 mm. Stavi tijesto u pripremljeni kalup i lagano pritisni rubove i dno. Odreži višak tijesta.

3. Podlogu od tijesta nekoliko puta izbockaj vilicom i obloži je papirom za pečenje. Tijesto treba otežati da se ne digne pa na uspi neoguljene orašaste plodove (lješnjake na primjer) pa stavi tijesto peći na rešetku pećnice. Peci tart u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva (150 stupnjeva s ventilatorom) na srednjoj rešetki oko 30 minuta. Izvadi tart, makni orašaste plodove i papir za pečenje te ostavi tijesto da se kratko ohladi.

4. Za preljev iscijedi sok od naranče. Mahunu vanilije prereži po dužini i nožem izvadi srž. Grubo naribaj marcipan. U drugoj zdjeli pomiješaj sok od naranče, srž vanilije, marcipan i jaja pjenjačom ručnog miksera dok ne postane glatko. U drugoj zdjeli miksaj maslac, šećer i prstohvat soli, koristeći nastavak za miješanje ručnog miksera, oko 4-5 minuta dok ne postane pjenasto. Dodaj smjesu s marcipanom i umiješaj je zajedno s brašnom.

5. Oguli i nareži kruške na četvrtine, očisti te nareži na tanke ploške.

6. Premaži kremu od marcipana po tijestu za tart i pospi ploškama krušaka. Peci tart na rešetki u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva (160 stupnjeva s ventilatorom) na srednjoj rešetki oko 30 minuta dok ne porumeni. Ostavi tart da se malo ohladi, a zatim ga pažljivo izvadi iz kalupa.

7. U loncu kratko zakuhaj marmeladu od marelica i 1 žlicu vode te promiješaj. Premaži smjesu od marcipana po tartu od krušaka. Grubo nasjeckaj pistacije i pospi ih po tartu. Ostavi da se potpuno ohladi, nareži na komade i posluži.

Life&style Ovaj "mokri" kolač od jabuka, pun mirisnih začina, doslovno se topi u ustima. Imamo recept!

Posjeti Miss7.24sata.hr