Talijani izbacuju plastične slamke, a svoje piće ćete moći popiti - tjesteninom!

Instagram/Getty
Vidi originalni članak
  • Premda malene, plastične slamke su jedan od najvećih zagađivača okoliša te dizajneri diljem svijeta nastoje osmisliti ekološki prihvatljive alternative
  • Tako su se osim metalnih, staklenih i papirnatih slamki na tržištu pojavile i jestive slamke od tjestenine
  • Napravljene su od brašna i vode, razgradive su, ne mijenjaju okus piću te su čvrste poput palica za bubanj - nije čudo što ih Talijani već obožavaju!

Posljednjih je godina jedno od gorućih ekoloških pitanja ono o uporabi predmeta od plastike, a na meti kritika našle su se naizgled bezazlene plastične slamke. Naime, procjenjuje se da oko 8,1 posto svega plastičnog otpada koji se stvara na planeti sastoji upravo od malenih plastičnih slamki. Stoga su ih brojni korisnici odlučili zamijeniti ekološki prihvatljivijim verzijama. Dok su se jedni odlučili za metalne i/ili staklene slamke koje se mogu koristiti više puta, drugi su odlučili nastaviti koristiti slamke za jednokratnu upotrebu. No,umjesto od plastike koriste se one izvedene od biorazgradivih materijala poput papira.

 

Life&style Zvuči ludo (šteta vina, čini nam se!), ali kažu da tjesteninu treba kuhati u crnom vinu

Jestiva alternativa

U velikoj ponudi alternativnih predmeta, nama su za oko posebno zapele slamke od tjestenine! Da, dobro si pročitala - riječ je o slamkama koje su u osnovi nekuhana ravna cjevasta tjestenina. Prema jedom od najpoznatijih sastojaka talijanske kuhinje, kreirala ih je londonska tvrtka Stroodles. Nastale su iz uvjerenja kako je moguće boriti se protiv loših potrošačkih odluka i spasiti planet. Povodom lansiranja ovog proizvoda iz tvrtke su istaknuli sljedeće:,„Želimo nadahnuti svijet i pokazati kako je lako činiti dobro - sa samo jednim jednostavnim predmetom.“ Osnivač Stroodlesa Maxim Gelmann čak je spomenuo da su toliko čvrste pa s njima možemo čak i bubnjati bez da se polome. Ova londonska firma nije jedina prigrlila jestivu inačicu slamki jer je sličan proizvod već godinu dana dostupan u asortimanu američkog The Amazing Pasta Straw sa sjedištem u Malibuu.

 

 

Life&style Ako tri puta tjedno jedeš tjesteninu nećeš se udebljati! Ima samo jedno malo pravilo...

Talijani ih već obožavaju!

Ova vijest posebno je razveselila Talijene koji se naveliko vole hvaliti svojim kuhinjom čija slava počiva upravo na jelima od tjestenine te su "jestive slamke" vrlo brzo pronašle svoj put do stolova nekih od najpoznatijih restorana i barova. Oba proizvođača tvrde da su njihovi proizvodi bez okusa jer su napravljeni od pšenice i vode. Slamke traju otprilike sat vremena prije nego što omekšaju, nakon čega se mogu kompostirati ili čak konzumirati. Također, proizvođači ističu kako zbog svog sastava neće izmijeniti okus pića koje konzumirate. Što ti kažeš na ovu ideju?

Posjeti Miss7.24sata.hr