Švedska torta od jagoda nadaleko je poznati kremasti kolač kojem je teško odoljeti. Evo recept

Instagram @simonamuntean Švedska torta od jagoda
Vidi originalni članak
  • Sezona jagoda još je u punom jeku i nikako da se zasitimo tih slatkih voćnih kraljica proljeća
  • A ima li bolje od sočne, kremaste, slatke torte s jagodama i šlagom?
  • Donosimo recept iz Švedske, tortu koja je omiljena na stolovima na dalekom sjeveru, koja se u originalu zove 'jordgubbstårta' 

Ovako zavodljivo kremastu tortu od jagoda rijetko si kada jela: ukusna krema savršeno se slaže s jagodama pa će natjerati srce svakog gurmana da brže kuca. Ova je torta savršena je za svaku priliku, a zasigurno će postati kraljica svakog stola.    

Recept za švedsku tortu od jagoda

Sastojci za 16 komada kriški (u kalupu promjera 22 cm):

• 5 jaja 

• sol

• 250 g šećera

• 1 žlica šećera

• 150 g brašna

• 1 žličica praška za pecivo

• 6 listića želatine

• 1 paket praška za puding od vanilije

• 500 ml mlijeka

• 750 g jagoda

• 600 g vrhnja za šlag

Za ukras:

• jestivo cvijeće

• prah od crvenog voća (od liofiliziranog voća)

Life&style Kolači od jagoda su napunili vitrine slastičarni, pa smo obišli njih 5 i iskušali ponudu

Švedska torta od jagoda - priprema:

1. Odvoji bjelanca od žumanaca. Od bjelanaca i prstohvata soli stuci čvrsti snijeg. Zatim pospi sa 150 g šećera i miksaj dok se šećer ne otopi. Umiješaj jedno po jedno žumance. Pomiješaj brašno i prašak za pecivo pa umiješaj. Smjesu izlij u kalup (promjera 22 cm) koji si po dnu obložila papirom za pečenje. Peci u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 35 minuta. Ostavi da se ohladi.

2. Namoči želatinu u hladnoj vodi. Pomiješaj prašak za puding, 50 g šećera i 100 ml mlijeka te miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Zakuhaj 400 ml mlijeka. Umiješaj prašak za puding i kuhaj oko minute. Ostavi puding da se kratko ohladi. Iscijedi list želatine i otopi je u tome. Ostavi puding da se malo ohladi. 

3. Prereži biskvit dva puta vodoravno. Okruži donji biskvit visokim obručem za torte. Topli puding izlij na biskvit. Stavi srednji biskvit na vrh pa sve zajedno u hladnjak.

4. Operi i očisti oko 500 g jagoda i propasiraj ih sa 50 g šećera. Ostatak želatine ocijedi, otopi te postupno umiješaj u pire od jagoda. Stuci 200 g vrhnja u čvrsti šlag. Polako umiješaj pire, stavi kremu na biskvit pa na to stavi gornji biskvit. Stavi tortu u hladnjak na najmanje četiri sata.

5. Za dekoraciju operi, očisti i nasitno nareži 150 g jagoda. Malo iz izgnječi vilicom. Stuci 400 g vrhnja u čvrsti šlag. Tortu malo premaži šlagom. U preostali šlag dodaj zgnječene jagode i 1 žlicu šećera te premaži po rubu. Operi 100 g jagoda, po potrebi ih očisti i prepolovi. Ukrasi tortu jagodama, cvijećem i voćnim prahom.

Life&style Najukusniji kolač od pudinga i jagoda koji budi uspomene na djetinjstvo

Posjeti Miss7.24sata.hr