Sve što trebaš znati kako ti orhideja više nikad ne bi uvenula

shutterstock Sve što trebaš znati kako ti orhideja više nikad ne bi uvenula
Vidi originalni članak
  • Popularne diljem planeta zbog svoje ljepote i raznolikosti, orhideje su najveća obitelj biljaka na cijelom svijetu
  • Najčešća vrsta orhideje koju imamo u svojim domovima je Phalaenopsis, no kako bi ti uspijevala, orhideju kupljenu u trgovini ne smiješ ostaviti u plastičnoj posudi
  • Donosimo ti još nekoliko savjeta kako da ti orhideja svake godine podari lijepe cvjetove

Orhideje su najveća obitelj biljaka na cijelom svijetu. Postoji 25.000 - 30.000 različitih vrsta orhideja, od kojih se najmanje 10.000 može naći u tropima. Iako ih najčešće smatramo egzotičnim biljkama, brojne vrste orhideja rastu i u Hrvatskoj, više od 150 vrsta (bijela naglavica, močvarna kruščika, tamnocrvena kruščika, bazgov kaćun, šumska kokoška...) te se tako ubrajamu u sam vrh europskih zemalja po bogatstvu orhidoflore, s čak 19 endema.

Vrste orhideja mogu se uvelike razlikovati jedna od druge, s ekstremnim varijacijama u veličini, težini i boji. Dok neke orhideje mogu biti veličine samo novčića kada cvatu, druge mogu imati latice duge čak 75 centimetara. Cvjetovi orhideja pojavljuju se u gotovo svim zamislivim bojama osim potpuno crne.

Life&style 7 iznenađujućih stvari koje bi tvoja orhideja htjela da znaš: Evo što vole, a što ne vole

Cvjetni raspored svih vrsta orhideja je isti, a svaki cvijet orhideje ima šest dijelova. Vanjska tri cvjetna dijela su zelene "sepale", a tri unutarnja cvjetna dijela su lijepo obojene "latice". Neke orhideje žive pod zemljom (podzemno), neke rastu na stijenama (litofiti), a neke rastu u tlu, ali većina su epifiti (rastu na drugim biljkama i stablima).

Orhideje obično dobivaju hranu iz zraka, kiše ili vlage u tlu. Dok se neke samooprašuju, većina se za oprašivanje oslanja na specifične insekte ili ptice. Još jedna jedinstvena činjenica o orhideji je da biljka nadoknađuje nedostatak pravog korijenskog sustava koji zadržava vodu s određenom vrstom gljiva zvanih gljivice mikorize tijekom nekog dijela njihovog životnog ciklusa. Tijekom tog razdoblja, gljive dijelom rastu unutar korijena orhideja, pomažući biljci da apsorbira vodu i minerale. 

Vrste orhideja

Iako postoji mnogo domaćih orhideja, one koje obično uzgajaju kućni vrtlari obično su tropske orhideje koje se drže kao sobne biljke. Mnoge vrste orhideja su epifitske biljke što znači da rastu na površini drugih biljaka i upijaju vlagu i hranjive tvari iz zraka. Najčešći rodovi orhideja su Phalaenopsis, Cattleya, Oncidium, Vanda i Cymbidium. Iako su sve ove biljke u obitelji orhideja, uvelike se razlikuju u svojoj fizičkoj i cvjetnoj morfologiji.

Phalaenopsis 

Poznata kao "orhideja moljca" (zbog izgleda poput moljca), Phalaenopsis potječe iz tropske Azije i južnog Pacifika. One su najčešća sorta orhideja koja se danas prodaje i najlakše ih je uzgajati kod kuće. Imaju velike, široke listove i duge cvjetne stabljike s bijelim, žutim, zelenim, ružičastim i crvenim cvjetovima. Zahtijevaju stalno zalijevanje, jer osim lišća nemaju veći organ za pohranu vode. Vrste iz roda Phalaenopsis idealne su orhideje za početnike, jer podnose nespretne napore presađivanja, cvjetaju i nestaju tijekom cijele godine i lako se razmnožavaju.

Cattleya 

Cattleya orhideje su široko hibridizirane, što je dovelo do velike raznolikosti boja i oblika. Mnoge Cattleya orhideje imaju privlačne pjegice, pruge ili druge dvobojne značajke. Neke sorte su prilično mirisne, a one su najpopularnija orhideja corsage. Cattleya orhideje su općenito dugovječne biljke i sporo rastu, a za sazrijevanje im treba otprilike između četiri i sedam godina.

Vanda

Rod Vanda uključuje oko 80 priznatih vrsta poznatih po svojim upečatljivim, mirisnim, dugotrajnim cvjetovima. Često ćeš ih vidjeti kako rastu u posebnim košarama za orhideje; inače, moraš koristiti vrlo zdepastu posudu za uzgoj za ove biljke. Ove orhideje su izbirljive prema svom okolišu i zahtijevaju puno svjetlosti i visoku vlažnost.

Uzgoj orhideje

Da bi uzgajala orhideju, moraš razmišljati kao orhideja. Zlatno pravilo za uspjeh orhideja je da se prirodni uvjeti biljke udvostruče što je više moguće. U prirodi su orhideje većinom epifiti, dakle rastu na drugim objektima, držeći se za grubu koru ili čak kamen. Upadljive orhideje koje voli većina ljudi obično su phalaenopsis orhideje.

Ove biljke uspijevaju na jakom svjetlu, ali ne i izravnoj kasnopopodnevnoj sunčevoj svjetlosti. Također im je potrebna visoka vlažnost i protok zraka oko korijena. Potrebna su im redovita razdoblja sušenja koja se izmjenjuju s obilnim zalijevanjem. Orhideje najbolje uspijevaju na temperaturama iznad 10 °C, ali ispod 29 °C.

Aloe vera predivna je dekoracija i biljka koja liječi gotovo sve

Rezanje orhideja

Većina orhideja kupljenih u trgovini dolazi pakirana u jeftine plastične posude s korijenjem upakiranom u natopljenu mahovinu. Očito se time krše dva glavna pravila uspješnog rasta. Oko korijena nema strujanja zraka, a korijenu se nikad ne daje prilika da se potpuno osuši. Dakle, biljka ne može disati i trulež korijena je neizbježna. 

Smjesa za orhideje obično se sastoji od nekoliko krupnih sastojaka, uključujući borovu koru ili drveni ugljen. Odreži stabljiku na kojoj su cvjetovi bili oko 2,5 cm udaljeni od glavne stabljike. Učini rez čistim i ujednačenim. Ako na stabljici ima mjesta koja su požutjela ili smeđa, potpuno ih odreži kako bi biljka ponovno izrasla zdravija.  Također izvadi orhideju iz lonca. Odreži sve mrtve ili oštećene korijene.

Prvi korak s bilo kojom orhidejom kupljenomu trgovini je uživanje u cvatu. Ne pokušavaj ponovno saditi biljku koja cvjeta. Nakon što je cvjetanje završeno, samo naprijed i sterilnim noževima odreži mrtvi cvjetni klas i presadi biljku. Orhideje treba saditi u specijalizirane posude za orhideje sa odgovarajućom smjesom. Posude za orhideje imaju široke drenažne proreze tako da će voda doslovno teći kroz posudu.

Presađivanje orhideje za uspjeh

Za ponovno sađenje orhideje slijedi ove korake: Izvadite je iz plastične posude i pažljivo ukloni što više mahovine. Zdravo korijenje treba biti bijelo i čvrsto, s malom zelenom točkom rasta. Odreži sve smežurano, trulo ili pocrnjelo korijenje. Stavi biljku u lonac i napuni oko nje mješavinom za orhideje.

Biljka treba biti čvrsto postavljena, ali neće biti potpuno usidrena. Na kraju će novi korijeni izrasti kroz smjesu za i pričvrstiti se za sam lonac, čime će usidriti tvoju biljku. Nakon što je ponovno zasađena, pronađi dobro mjesto. Prozor okrenut prema istoku s nekoliko sati blagog jutarnjeg sunca savršen je. Kako bi osigurala potrebnu vlažnost i omogućila otjecanje vode, stavit biljku u široku, duboku posudu.

Life&style Najljepše sobne biljke koje će uljepšati tvoj dom: Vodič i savjeti za uzgoj!

Zalijevanje orhideje

Briga za orhideju je prilično jednostavna. Tijekom ljetnih mjeseci zalijevaj je tjedno i obilno. Pusti da voda natopi korijenje i napuni posudu sa šljunkom. Ne škodi svako toliko staviti biljku u sudoper i stvarno je natopiti. Ne brini, nećeš je ubiti sve dok se nakon toga osuši. Tijekom vegetacije hrani je tjedno slabom otopinom praha ili tekućeg gnojiva. Zimi održavaj biljku na toplom mjestu i smanji vodu na otprilike jednom mjesečno. Svako toliko provjeri koliko je mokra kako bi bila sigurna da ostaje hidratizirana. Nemoj je gnojiti.

Osim što su orhideje lijep ukras svakog doma, uz ovih nekoliko savjeta sigurni smo kako će ti orhideja ponovno cvjetati iz godine u godinu. Ako još uvijek nisi nabavila svoju, ne moraš brinuti jer su orhideje odlična biljka za početnike. Tvom domu će zasigurno stvoriti i umirujuću oazu u kojoj ćeš se htjeti opustiti. Razlog zašto su upravo orhideje popularne biljke u toplicama ili salonima je i to što osim što pružaju egzotičan element dekoracije, promiču i osjećaj smirenosti i djeluju kao sredstvo za ublažavanje stresa.

Posjeti Miss7.24sata.hr