Stigla je serija 'One Day' - hoće li nas dirnuti u srce jednako kao istoimeni film s Anne Hathaway?

Netflix Serija One Day
Vidi originalni članak
  • 'One Day' je šarmantna serija o prijateljstvu, tuzi i očekivanjima 
  • Utemeljena na hvaljenom romanu Davida Nichollsa, prema adaptaciji Nicole Taylor, pripovijest s radnjom u Velikoj Britaniji prati Emmu Morley (Ambika Mod) i Dextera Mayhewa (Leo Woodall) gotovo 20 godina, od 1988. do 2007. godine 
  • Počevši od euforične večeri nakon završetka fakulteta, dvojac ulazi i izlazi u živote jedno drugoga, stvarajući vezu koja se s vremenom transformira

Promišljena i snažna, 'One Day' je serija od 14 epizoda ispričana u nizu vinjeta te prikazuje što radi par na isti dan, 15. srpnja, kroz desetljeća. Dexter (Leo Woodall) i Emma (Ambika Mod) su stranci koji se pronalaze na početku serije, kratko koketiraju, a zatim se raziđu i život ih odvede u suprotnim smjerovima. Oštra i ozbiljna, Em je itekako svjesna Dexterove reputacije uspješnog zavodnika. Premda je opijena njegovom pažnjom, nema iluzija o njegovim pravim namjerama s njom. Ali, ono što je uvjerljivo kod Dexa (ili barem Woodallova portretiranja istoga) jest da iznenađuje na svakom koraku.

U svojim ranim 20-ima, Dex i Em imaju različite vizije života. Dexu nedostaje poticaja, ali njegovo odrastanje u bogatom okruženju daje mu nepokolbljivo samopouzdanje. Ta ga arogancija također navodi da iskorištava ljude oko sebe. Nasuprot tome, Em ima strogi i jasan plan za sebe i bori se ostati na površini kad se njezini snovi ne ostvare u skladu s tim očekivanjima.

Life&style Prvi najavni isječak 3. sezone 'Bridgertona' izaziva puno čežnje i napetosti — a mi jedva čekamo

Dob od dvadesetak godina često se prikazuje kao vrijeme neozbiljnosti. Dok Em i Dex proživljavaju tu besciljnost, 'One Day' nikako ne prikazuje život u ružičastom. Biti mlada osoba može biti vrlo bolno; članovi obitelji mogu umrijeti, prijateljstva se mogu raspasti, karijere se mijenjaju, a romantične veze mogu biti potresne. Dexov posao je pod lupom javnosti pa se brzo susreće s radostima i zamkama slave. Premda Em smatra posao učiteljice smislenim, spisateljska karijera i strastvena veza čine joj se nedostižnima. Dok njih dvoje prolaze kroz svoje 20-e, zavist i neuzvraćene želje opterećuju vezu koju nastoje sačuvati.

Serija 'One Day' poprilično je usredotočena na Dexa, njegovu živahnu majku Alison (Essie Davis) i suzdržanog oca Stephena (Tim McInnerny), a možda i premalo se vidi Emina obitelj, koja se jedva spominje. Odabir glumice indijskog podrijetla za glavnu ulogu očito je bio namjeran odabir, budući da je lik u romanu 'bjelkinja', a u filmskoj adaptaciji iz 2011. tumačila ju je Anne Hathaway. Stoga se čini nemarno što Emino porijeklo nema pravi značaj za srž ove priče.

Unatoč toj "zamjerci", 'One Day' je itekako zavodljiva serija. Mod i Woodall imaju lijepu kemiju koja se koleba između duboke intimnosti prijateljstva i seksualne napetosti. Osim toga, serija nikada ne omalovažava likove, čak ni kada su najzlobniji - vrijeme dokazuje da su čak i najbolji od nas sposobni učiniti užasne stvari. 

Za razliku od filma iz 2011. godine, s Anne Hathaway i Jimom Sturgessom u glavnim ulogama, Netflixov 'One Day' je 'odrastao', jer se publika može poistovjetiti s likovima. Čitave epizode posvećene su ili Em ili Dexu  i 'One Day' je posveta prijateljstvu i onome što daje smisao našim životima. Premda ima romantičnih trenutaka, serija nije ljubavna bajka. Umjesto toga, predstavlja iskustvo života upravo onakav kakav i jest, sa svom čarolijom i tjeskobom koje dolaze s time.

Serija 'One Day' premijerno će se prikazati na Netflixu 8. veljače 2024. godine. 

 

Life&style Je li nova serija 'Mr. & Mrs. Smith' dostojan nasljednik filma na kojem su se zaljubili Angelina Jolie i Brad Pitt?

Posjeti Miss7.24sata.hr