Što sve možeš "baciti" na roštilj, a da bude čak i ukusnije od mesa?

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Tko kaže da su samo ćevapi, odresci i kobasice dobri na roštilju?
  • U roštiljanju mogu svi uživati, pa tako i oni koji uz meso žele neki fini prilog, a i vegetarijanci
  • Ove iznenađujuće namirnice možep također baciti na vatru, čak spraviti i fini desert na roštilju

Ljubitelji povrća i vegetarijanci već znaju da tikvice i patljidžani ili, mmm, punjene gljive ili feta sa roštilja imaju božanstven okus. Međutim, postoji još puno više namirnica koje možeš staviti na vruću rešetku - ili bi čak trebala – kako bi doživjela puni kulinarski užitak.

Beauty Evo zašto bi uvijek trebala kupovati velika pakiranja šampona i gelova za tuširanje

1. Batat

Možeš cijeli – kao i normalan krumpir – omotati aluminijskom folijom te ispeći na roštilju. Međutim, to vječno traje. Zbog toga preporučujemo narezati batat na ploške, premazati ih uljem te staviti na 10 minuta na roštilj. Ako ploške još nisu skroz mekane, nema problema – batat se može (ako ti ga se ne da duže peći) jesti i sirov.

2. Salata

Za mnoge je salata obavezna uz roštilj – doduše, kao prilog, više nego glavno jelo. Ali, zašto ne? Na primjer, rimska salata i radič jako su ukusni kad se ispeku baš na vrućoj rešetki. Prereži glavicu salate (možeš upotrijebiti i neke druge vrste, no uvijek to mora biti salata debelih, čvrstih listova), nakapaj je maslinovim uljem te začini solju i paprom. Nemoj peći duže od dvije do tri minute.

Roštilj majstorica 5 najvećih pogrešaka kad pečeš piletinu na roštilju i kako ih izbjeći

3. Cvjetača

Cvjetača je idealna za roštiljanje – ima idealnu debljinu i gustoću te sposobnost „upiti“ vrućinu. Brzo se ispeče, a ne raspadne se. Jednostavno stavi veće komade cvjetače na rešetku ili u posudu. Naulji i začini!

4. Avokado

Gotovo da nema ništa što se ne može raditi s ovom superhranom. Avokado sa roštilja fenomenalnog je okusa. Prereži avokado, otkloni košticu te premaži plod uljem (ostavi ga neoguljenog, u kori!). Potom stavi polovice na roštilj na dvije do tri minute.

Savjet: avokado s roštilja možeš poslužiti kao prilog ili od toga napraviti umak guacamole. Zbog arome roštilja umak će biti još ukusniji.

5. Voće

Voće pečeno na roštilju otvara sasvim nove okuse. Kad se prirodni šećer iz voća karamelizira na roštilju, a meko voće dobije neočekivanu dimljenu notu, osjećaj je kao da jedeš u restoranu sa pet zvjezdica. Za roštilj su jako dobre breskve. I lubenica i ananas jako su ukusni. Pazi na to da ploške (kod breskvi polovice) ne pečeš dugo te prepustiš gostima da ih sami začine. Naime, slatko-slana kombinacija nije svima ukusna. Voće sa roštilja možeš poslužiti kao prilog uz ribu i meso, staviti u salatu ili poslužiti kao desert sa sladoledom.

Life&style Jamie Oliver ima 10 odličnih savjeta kako pripremiti savršen roštilj i bez problema postati "roštilj-majstor"

6. Tijesto

Tijesto plus vrućina i - nastaje kruh – osim u pećnici, to funkcionira i na roštilju. Za to je jako dobro dizano tijesto. Možeš napraviti pizzu na roštilju! Treba ti lim za pizzu ili kamen za roštilj kako se tijesto ne bi ljepilo, a ravnomjerno bi se peklo.

Posjeti Miss7.24sata.hr