Life&style

Jedan slatki krumpir sa stotinu gastronomskih lica - batat

Batata ima bijelih i žutih. Žuti je bogatiji beta-karotenom i slađi pa odličan za recepte u koje ide slatka tikva

Batat dokazuje da zdravo i slatko nisu nespojivi pojmovi. Pečeni ili kuhan odličan je prilog ili samostalno vegansko jelo, a može postati i okosnica povrtnoga gulaša ili rižota te podloga za sendvič.

Punjeni batat

Sastojci: 4 batata, maslinovo ulje, sol, 2 crvene paprike, 1 čili, 4 mlada luka, 2 češnja češnjaka, 2 stabljike celera, 2 rajčice, kiselo vrhnje

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Dobro operite batate, ostružite četkicom koru, ali je ne gulite, te natrljajte solju i maslinovim uljem. Stavite batate na masni papir i neka se peku oko sat vremena ili dok ne omekšaju. U međuvremenu na malo maslinova ulja popržite kratko sve povrće narezano na kockice: papriku, mladi luk, stabljike celera, rajčice, čili i usitnjeni češnjak. Posolite i popaprite. Kad povrće omekša, ali ostane čvrsto, maknite s vatre. Poslužite batat na tanjur. Razdvojite ga na sredini vilicom i u stvorenu pukotinu stavite dvije, tri žlice povrća te žličicu kiselog vrhnja.

 | Autor: Stock Food Stock Food Batat s pireom od avokada i graška

Sastojci: 1-2 batata, 2-3 žlice maslinova ulja, sol, papar; krema s avokadom: 1 avokado, 1 i 1/2 šalica graška, sok pola limuna, 3 žlice maslinova ulja, sol, papar

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Dobro operite batat, ogulite ga i narežite na kriške po dužini. Prekrijte lim za pečenje masnim papirom i po njemu poslažite kriške batata. Poprskajte ih maslinovim uljem i pecite 15-20 minuta, dok batat ne omekša. Skuhajte grašak, a avokado izdubite i oboje stavite u blender te usitnjavajte dok ne postane glatko. Dodajte sol i papar te, prema potrebi, malo soli ako mislite da je pregusto. Poslužite pečeni batat u zdjelicama sa žlicom pirea na vrhu.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Muffini s batatom i kremom od cikle

Sastojci: 1/2 šalice zobenog brašna, 6 žlica brašna, 1/2 žličice sode bikarbone, 4 žlice šećera, 2 žlice maslaca, 1 jaje, 1/4 šalice pirea od batata, 1/4 žličice ekstrakta vanilije, 2 žlice obranog mlijeka; krema: 1 šalica maslaca, 250 g kremastog sira, 4-5 šalica šećera u prahu, 2 žlice fino naribane kuhane cikle, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1-2 žličice mlijeka, sok pola limuna, nekoliko zrna soli

Priprema: Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva. U zdjeli izmiješajte obje vrste brašna i sodu bikarbonu. U drugoj zdjeli izmiješajte šećer s maslacem. Dodajte jaje, pire batata, mlijeko i vaniliju te miješajte dok se sve dobro ne poveže. Uspite brašno i opet dobro izmiješajte. Napunite tijestom modlice za muffine i pecite oko 20 minuta. Za kremu pomiješajte sitno naribanu kuhanu ciklu s pjenasto umiješanim kremastim sirom, maslacem i šećerom. Dodajte mlijeko, limunov sok i vaniliju te dobro promiješajte. Ukrasite kremom pečene muffine kad se ohlade.

 | Autor: Stock Food Stock Food

 

Photo: Stock Food

Komentari 0