Što se doista događa u tijelu kad preskočiš večeru i kakav efekt to ima, objašnjavaju znanstvenici

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Odlučila si smršavjeti i želiš preskočiti neki obrok?
  • Bi li radije preskočila doručak ili večeru kako bi smršavila? 
  • Nedavno provedeno istraživanje ima odgovor na to pitanje 

Otkazivanje večere popularan je način mršavljenja. Ali ima li doista razlike postimo li ujutro ili navečer? Zapravo, novo znanstveno istraživanje ima jasan odgovor na ovo pitanje: ako želiš smršaviti, trebala bi preskočiti večeru - ili je barem učiniti manje raskošnom od doručka. I to zbog našeg metabolizma.

Potiče li obilan doručak rad metabolizma?

Odsjek za psihoneurobiologiju na Sveučilištu u Lübecku proveo je laboratorijsko istraživanje na 16 ispitanika normalne težine. Imali su ili vrlo bogat doručak, a prilično oskudnu večeru ili obrnuto. Prvog dana ispitanici su unosili 69 posto dnevnih kalorijskih potreba ujutro, 20 posto za vrijeme ručka i 11 posto navečer. Drugog dana su znanstvenici promijenili raspodjelu kalorija za doručak i večeru.

Kako bi saznali koliko je aktivan metabolizam nakon obroka, znanstvenici su mjerili toplinu koju emitiraju ispitanici. Teorija koja stoji iza toga: naš metabolizam radi brže nakon jela jer tijelo odmah počinje probavljati hranu koju pojedemo. Ovo potiče ono što je poznato kao termogeneza izazvana hranom.

Life&style 5 znakova da tijelu odgovara težina koju ima i da dijeta nije potrebna

Preskoči večeru kako bi smršavila

Rezultat laboratorijske studije: termogeneza izazvana hranom bila je dva i pol puta veća nakon doručka nego nakon večere. Iz toga su znanstvenici mogli zaključiti da tijelo ujutro sagorijeva značajno više kalorija nego navečer. Čak i oni koji su na dijeti i jedu hranu s malo kalorija sveukupno će osjetiti učinak različitog doba dana. „Naše istraživanje pokazuje da je ljudski promet energije općenito veći ujutro nego navečer“, kaže prof. Kerstin Oltmanns, voditeljica istraživanja. „To je genetski i jednako je za sve“. 

Atlantska dijeta: vitkost bez pola muke, zahvaljujući specifičnom načinu prehrane

Još jedan razlog zbog kojeg je ljudima lakše izgubiti težinu kada ujutro pojedu više kalorija: nakon obilnog doručka razina šećera u krvi i inzulina ne rastu toliko kao nakon obilne večere. Sudionici istraživanja također su osjetili veću želju za hranom nakon obilne večere nego nakon obilnog doručka.

Posjeti Miss7.24sata.hr