Što je nordijska prehrana i zašto je sve popularnija
Poput nešto poznatije mediteranske prehrane, ni kod nordijske prehrane zapravo nije riječ o mršavljenju. To je tek ukusan način da jedemo zdravo. Dakle, o kojoj je to hrani riječ?
Što možeš jesti?
Ovaj stil prehrane temelji se na sljedećim smjernicama:
• više voća, povrća i sezonske te organske hrane kada je god to moguće
• više cjelovitih žitarica
• više hrane iz mora, jezera, rijeka i divljine
• kvalitetnije meso te manje mesa općenito
• manje obrađene, manje slatke hrane
• kuhati više kod kuće
• manje bacanja hrane
Cjelovite žitarice
Razmisli o integralnim krekerima iz Švedske ili raženom kruhu iz Danske koja se zove „rugbrod“. Ili možeš odabrati bilo koji drugi visokokvalitetni složeni ugljikohidrat koji je bogat vlaknima. To trebamo probavljati duže od "jednostavnih" ugljikohidrata koji se nalaze u brojnim procesiranim namirnicama – poput bijelog kruha, kolača i bombona. Složeni ugljikohidrati također imaju puno vitamina, minerala i antioksidansa koji čuvaju naše stanice.
Bobice
One su veliki dio nordijskog načina prehrane. To je dobra stvar, jer kada ih puno jedeš, vjerojatno ćeš se manje udebljati. One su također dobar izvor antioksidansa koji se nazivaju antocijani, koji održavaju vene i arterije zdravima i fleksibilnima te mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka.
Repičino ulje
Sigurno znaš da mediteranska prehrana uključuje maslinovo ulje. U nordijskoj prehrani obično se koristi repičino ulje. Poput maslinovog ulja, ima malo zasićenih masnoća te više zdravih nezasićenih masnoća. Također, ima alfa-linolensku kiselinu, omega-3, koja može pomoći u zaštiti mozga, uključujući sprječavanje moždanog udara.
Masne ribe
Imaju određene omega-3 masne kiseline koje tvoje tijelo ne može samo proizvesti. To može smanjiti šanse za probleme srčanog ritma, smanjiti nakupljanje plaka u arterijama te smanjiti masnoće u krvi (trigliceridi). Sigurno znaš da treba jesti losos, srdele i tunu. Sjeverne kulture vole haringe i skuše, koje kuhaju, ali ih jedu i suhe, ukiseljene i fermentirane. Jedite ribu dva do tri puta tjedno.
Grah i grašak
Nordijska prehrana preporučuje ih kao jedan od glavnih izvora složenih ugljikohidrata i vlakana u dnevnoj prehrani - uz cjelovite žitarice, bobice i povrće. Oni su veliki izvor bjelančevina, osobito za zamjenu nekih kalorija koje inače dobivamo od crvenog mesa. Također imaju puno hranjivih tvari poput riboflavina, B6, kalcija, cinka i željeza.
Korjenasto povrće i gomolji
Mrkve, pastrnak, repa i krumpir tipično su povrće na nordijskom stolu. Premda mogu imati puno kalorija, daju nam vlakna koja se duže probavljaju te drže šećer u krvi stabilnijim. Puni su hranjivih tvari koje pomažu u zaštiti stanica, snižavaju kolesterol te pomažu u borbi protiv infekcija.
Orašasti plodovi i sjemenke
Oni su izvor složenih ugljikohidrata i vlakana - poput cjelovitih žitarica, bobica i povrća. Bogati su cinkom, bakrom, kalijem, vitaminom E, niacinom, antioksidansima i mononezasićenim i polinezasićenim mastima.
Kolesterol
Ovaj način prehrane može pomoći smanjenju lošeg (LDL) kolesterola kod ljudi koji imaju više LDL razine od dopuštenih. Također je prikladna za ljude koji ne žele izgubiti težinu prehranom. Treba biste izmjeriti kolesterol u krvi svakih 4 do 6 godina - češće ako imaš neku srčanu bolest.
Pretilost
Kada se ljudi prebacuju na ovaj način prehrane, imaju tendenciju da izgube težinu, osobito masti koje nose oko struka. To je bolje nego da je izgubiš s nekih drugih mjesta na svom tijelu.
Srčane bolesti
Nezdravi kolesterol, krvni tlak, razina glukoze i inzulina – sve su to "čimbenici rizika" za bolesti srca – odnosno, to znači da ćeš ih lakše dobiti. Budući da nordijska prehrana smanjuje te rizike, znanstvenici smatraju da bi ovaj način prehrane mogao pomoći i zdravlju srca.
Dijabetes tipa 2
Kao i kod bolesti srca, ovaj pristup neutralizira neke od problema vezanih uz dijabetes tipa 2, poput upala i pretilosti. Zato mnogi liječnici smatraju da će vjerojatno dugoročno spriječiti bolest. Ipak, trebaju napraviti puno više istraživanja kako bi to sa sigurnošću mogli tvrditi.
Upale
Oticanje tkiva po cijelom tijelu, a povezano je s bolestima poput dijabetesa, bolesti srca i visokog krvnog tlaka, mogu smanjiti kvalitetu i duljinu vašeg života. Čini se kako je zdrava prehrana u nordijskom stilu dobar način da se to spriječi. Naravno, prehrana nije jedini razlog. Važno je redovito vježbati i dobro spavati.
I ekološka je!
Jedan od glavnih ciljeva nordijske prehrane je ekološka prihvatljivost. Dakle, dok je god dobro za tvoje zdravlje jesti prehranu koja je više bazirana na biljkama, nego što se temelji na životinjama, također je dobra i za planet. To je zato što biljna hrana manje opterećuje zemlju, klimu i atmosferu.