Špageti s limunom - zašto su društvene mreže poludjele za ovim talijanskim receptom?
- Špageti s limunom su ukusni, ali nisu neki novi izum - zašto su svi baš sad poludjeli za ovim jelom?
- Da vidimo... Svi volimo pastu? Ili okus limuna fino osvježava ljeti? Ili... Brzo su gotovi?
- Morat ćeš zaključiti sama! Mi donosimo recept, pa ti vidi. Svidjeli ti se ili ne, vrlo je trendy ponuditi goste njima
- Pročitaj također: Svilena carbonara – savršen recept koji je mnogima bolji i od onih u poznatim rimskim restoranima
Špageti s limunom ili spaghetti al limone su ukusno "primo piatto", za Talijane predjelo, ali mogu odglumiti i glavno jelo ako ne želimo puno jesti, super jednostavno i brzo! Riječ je o tjestenini začinjenoj svježom i nježnom kremom na bazi soka i korice limuna! Okus je svjež i aromatičan, tipično za ovaj izvrstan citrus!
Savjetuje se koristiti tanke i kvalitetne špagete i organski limun (jer u jelo ide i korica), a za pripremu treba doslovno 10 minuta. Kremastu teksturu bez vrhnja nije lako postići, ali tajna je u kuhanju tjestenine s limunovim sokom. Tj. pasta se samo kratko blanšira, a zatim se kuha direktno u tavi s limunom, kao da kuhamo rižoto, tako da se stopi s umakom.
Postupak je ovdje, u jednom od brojnih videa s društvenih mreža, a mi donosimo recept (također jedan od brojnih koji kruže internetom).
Recept za špagete s limunom
Sastojci (za dvije osobe):
- 170 gr špageta (ili tagliolina ili linguina)
- 65 g svježeg limunovog soka (1 veliki limun)
- kora 1 velikog limuna
- 20 g maslaca (ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja)
- 2 žlice vrhnja za kuhanje (opcionalno, nije nužno)
- 1 žlica maka
- 1 šalica naribanog sira Grana Padano
- sol
Inače, od ovog osnovnog recepta može se napraviti puno raznih varijacija, dodajući špagetima s limunom ribu, povrće, začine, aromatično bilje, škampe...