Soda bikarbona u mljeveno meso? Čak je 4 dobra razloga da primijeniš ovaj trik

shutterstock
Vidi originalni članak
  • Mljeveno meso vrlo je praktična namirnica koju koristimo u brojnim jelima, od bolonjeza i lazanja do meksičkih specijaliteta poput čilija s mesom
  • I misliš da nije neka znanost pripremiti ga? I nije, ali za savršeni rezultat uskočit će soda bikarbona
  • Pogledaj (i iskušaj) o čemu je riječ – iznenadit ćeš se kako je dobar ovaj trik

Naučiti pripremati mljevenu meso nije baš neka nuklearna znanost. Međutim, znaš li kako da iz mljevenog mesa, bilo junećeg, svinjskog ili miješanog dobiješ najviše, puni okus koji će biti čisti užitak za tvoje okusne poljupce, bez da se išta izgubi putem? Ako tvoja metoda ne uključuje dodavanje sode bikarbone mesu, očito je odgovor „ne“.

Life&style Četiri jela u koja bi trebala bez oklijevanja usuti malo sode bikarbone

Stručnjaci su podijelili jednostavan savjet: rastopi prstohvat sode bikarbone u malo vode, a zatim to umiješaj u sirovu mljeveno meso te ostavi da odstoji najmanje 15 minuta (ali ne više od 45 minuta) prije kuhanja.

Za točnije mjerenje preporučuju 1/2 žličice sode bikarbone i nekoliko žlica vode za recept, na primjer za čili, koji zahtijeva 2 kilograma govedine. Možda ćeš količinu trebati prilagoditi, ovisno o tome koliko mesa koristiš, ali ovo ti može dati dobru predodžbu o tome koliko veliki (ili mali) „prstohvat“ ti treba.

Life&style Tavica s mljevenim mesom i kiselim kupusom - sjajan brzi ručak "za preko tjedna"

Tretman sodom bikarbonom djeluje tako što podiže pH ravnotežu na površini govedine, a to joj pomaže ne samo da zadržava vlagu, već i da se brže skuha - što znači da ćeš dobiti sočno smeđe meso, a ne hrpu masne, sive kaše. Internetska stranica, „America’s Test Kitchen“, nazvala je ovaj proces „boljim posmeđivanjem s korištenjem kemije“ te podijelila korisnu vizualnu sliku koja dokazuje koliko veliku razliku može postići mali dodatak:

Povrh manje kiselkastog rezultata, soda bikarbona također može usporiti bjelančevine u mesu da se „pretjerano“ povežu, jer se zagrijavaju te se tako sprječava žilava tekstura mesa. Što, naravno, većina ljudi želi izbjeći.

Soda bikarbona i inače je čudotvoran sastojak koji možeš koristiti u kućanstvu za čišćenje, uklanjanje mrlja s odjeće, ali i u kozmetičke svrhe, za njegu stopala, uklanjanje podočnjaka, pranje kose...

Posjeti Miss7.24sata.hr