Smeđa riža je zdrava, a bijela nezdrava? Ne, nije, evo u čemu je zapravo najvažnija razlika
- Koju rižu češće jedeš: bijelu ili smeđu?
- Jesi li ikada razmišljala u čemu se sve razliku te dvije sorte – osim po boji?
- Pogledaj koje su razlike između smeđe i bijele riže te koja je sorta zdravija
Svejedno jede li se uz ribu, rižoto u woku: riža je uvijek super prilog te je glavni sastojak mnogih jela. Međutim, koja je varijanta zapravo zdravija? Bijela riža ili integralna varijanta, smeđa riža?
Razlika
Bijela riža se za vrijeme procesa pripreme polira, odnosno njena kora bogata prehrambenim tvarima se otklanja. Prednost: time se smanjuje vrijeme kuhanja te riža ima duži rok trajanja. Doduše, mijenja se njen prehrambeni profil – jer se mineralne tvari i vitamini gube pri guljenju.
Usporedba prehrambenih vrijednosti
Hranjive vrijednosti od 100 g nekuhane bijele i smeđe riže – kad je riječ o makro-tvarima – gotovo su identične: obje sorte imaju oko 350 kalorija, količina bjelančevina je identična (7 grama), a količina ugljikohidrata minimalno se razlikuje (78 g kod bijele te 74 g kod smeđe riže). Međutim, kod mikro-tvari postoji značajnija razlika.
Na primjer, u bijeloj riži nalazi se oko 6 miligrama kalcija, a u smeđoj 23 miligrama. I količina magnezija se znatno razlikuje: bijela riža ima oko 64 mg, a smeđa 157 mg!
S kojom rižom se brže mršavi?
Smeđa riža je – zbog svog prehrambenog profila – nešto zdravija od bijele varijante. Međutim, općenito su obje sorte zdrave te dobre pri mršavljenju. Treba imati na umu da kuhana riža ima manje kalorija od nekuhane, jer riža za vrijeme kuhanja upije puno vode – čime se mijenja njen volumen i težina. 100 g kuhane riže ima prosječno oko 120 kalorija. Pošto nas riža brzo zasiti, mala je opasnost da ćemo pretjerati u konzumaciji.