'Šlag na kraju' je jedna posebna slastičarnica koja nas je osvojila ručno oslikanim macaronsima
- Šlag na kraju jedna je posebna slastičarnica u kojoj nastaju najljepši ručno oslikani macaronsi
- Torte, cupcakesi i macaronsi koje nude rade se isključivo po narudžbi, prema željama klijenata, ali u njihovom prepoznatljivom stilu
- Sve rade u ograničenim količinama, a kada se one popune, zatvaraju narudžbe; nekad je to par tjedana unaprijed, a nekada i nekoliko mjeseci
Svi oni sladokusci kojima su upravo macaronsi omiljene slastice i koji su imali luksuz proputovati svijet i isprobati neke od najfinijih, reći će da onima iz neke od slavnih pariških slastičarnica nema premca. I doista, oni iz Pierre Herméa, Laduréea, Café Pouchkinea ili Hugo & Victora oduševljavaju svojim okusima, no usudit ćemo se reći da se svi spomenuti, a i puno, puno drugih mogu sakriti pred onima zagrebačke slastičarnice 'Šlag na kraju' koji, osim što su prefini, izgledaju ljepše nego bilo koji drugi macaronsi koje smo imali prilike vidjeti.
Kako sama Iva koja stoji iza ovih pravih malih jestivih čudesa stoji kaže, 'Šlag na kraju' je kreativni projekt jedne arhitektice koji nudi drugačiji pristup slasticama i svaki proizvod predstavlja kao malo jestivo umjetničko djelo. U svojoj ponudi imaju torte, cupcakese i već spomenute macaronse, a sve se radi isključivo po naurudžbi, prema željama klijenata, ali u njihovom prepoznatljivom stilu.
Iako su se macaronsi na našem tržištu pojavili još prije nekoliko godina, otkako su stekli veliku popularnost, Iva je primijetila da većina slastičarnica, ukoliko žele macaronse personalizirati, tiska tekst i/ili sliku na njih printerom s jestivom bojom. Kako ona sve slastice oslikava ručno jer vjeruje da tako najbolje može izraziti svoju kreativnost, palo joj je na pamet da macaronse oslikava kistom. 'Generalno jako volim slikarstvo i crtam od malena i činilo mi se super spojiti to dvoje i pretočiti ljubav i maštu u jestivi oblik', kaže mi.
'Macaronse radim po principu talijanske meringue, a za njihovu izradu treba nekoliko sati. Kada je o oslikavanju riječ, to ovisi o motivu i njegovoj zahtjevnosti, ali ako me mašta ponese, satima znam oslikavati jednu narudžbu', priznaje.
S obzirom na sve spomenuto, teško je reći koliko je rano potrebno javiti im se kako bismo mogli uživati u njihovim slasticama jer vrijeme narudžbe ovisi prvenstveno o bukiranosti razdoblja. 'Ne 'štancamo' slastice', kaže Iva, 'i svaki naš produkt je unikatan i zato možemo raditi samo određeni broj torti, macaronsa i cupcakesa, i kada se on popuni, zatvaramo narudžbe. Nekad je to par tjedana unaprijed, a nekada nekoliko mjeseci.'
Iako Iva obožava ono što radi, priznaje da joj je plan proširiti firmu na način da se zahvate i neke druge branše, a ne nužno proizvodnja te da bi se htjela posvetiti radionicama i tečajevima, kao i nekim kreativnim projektima, ne bi li time stvorila jednu slatku platformu koja je više bazirana na razmjeni znanja i ideja. E pa draga Iva, nadamo se da će ideja čim prije zaživiti i bilježimo se za radionicu čim bude organizirana!