Skuhala si jaja za Uskrs, no žumanjak je ružno pozelenio - razlog je greška pri kuhanju
- Kad se tvrdo kuhano jaje razreže i kad se vidi zelenkast prsten koji okružuje žumanjak jaja, to je znak da jaje nije pravilno kuhano
- U osnovi s jajetom je sve u redu, ali ružna zelena boja nije se dogodila slučajno
- Krivac si ti ili onaj tko je kuhao jaje i krivo procijenio vrijeme kuhanja
Kuhamo li ili pečemo nešto predugo, rezultat nije sjajan: meso ispadne suho, tjestenina gnjecava, riža se zagori, a tvrdo kuhana jaja promjene boju. Ako je vanjska površina žutanjka poprimila zelenkasti ton, to je dokaz da si jaja predugo kuhala. Ipak, za razliku od ostale spomenute hrane, jaja su i dalje savršeno jestiva i imaju dobar okus premda baš ne izgledaju lijepo.
Jaja su najnovije tajno oružje u borbi s kilogramima? Evo kako pomažu mršavljenju
A sada znanstveno objašnjenje što znači zelena boja jaja? Zelenkasto-siva boja vizualni je dokaz stvaranja željeznog sulfida na mjestu gdje se spajaju žumanjak i bjelanjak jajeta. To se događa zato što željezo iz žumanjka reagira sa sumporovodikom iz bijelanjca kada je prekuhano. Potpuno bezazleno, ali to se ne mora dogoditi.
Evo kako to izbjeći: nauči koliko točno vremena trebaš kuhati jaje, jer ova se reakcija događa samo kada je jaje prekuhano. Postoji više načina za savršeno kuhanje jaja, ali metoda i vrijeme opisani u nastavku nikada te neće iznevjeriti.
Kuhaj jaja u loncu koji je dovoljno velik da sva jaja budu potpuno prekrivena vodome. Ulij dovoljno vode, pusti da zavrije, a zatim isključi vatru i stavi poklopac na lonac. Ostavi da jaja odstoje u prokuhanoj vodi 15 minuta. Polij ih hladnom vodom kako bi spriječila da se i dalje kuhaju. To je to. Sada idi i uživaj u prekrasnim žutim žumanjcima.