Sezona je bundeva i pravo vrijeme za ludo dobar desert - jesenski cheescake!
- Stigle su nam bundeve najavljujući jesen u najslađem obliku!
- Iako se može pripremiti na bezbroj ukusnih načina, zašto ovu jesensku top namirnicu ne bi ubacila u cheesecake i napravila najbolju slasticu sezone?
- Uz dodatak ekstrata vanilije (i ruma za odrasle) pa i umaka od karamela, raskošan i lagan desert oduševit će baš sve
Glavice bundeva polako su počele osvajati štandove i trgovine, a to može značiti samo jednu stvar - stiže nam jesen! Vrijeme je da smislimo delicije u kojima su glavne zvijezde ove jesenske top namirnice. Zahvalne bundeve možemo koristiti na bezbroj načina, ali zašto ne bi probala, na prvu, nespojivu kombinaciju – cheesecake od bundeve! Ovaj kolač spaja dobro nam poznate okuse u jedinstven slatki zalogaj kojeg će svi, koji za to dobiju priliku, pomesti sa svojih tanjura.
Evo kako napraviti cheesecake koji jednako prija poslije nedjeljnog ručka, ali i u nekim važnijim prilikama ako mu se posveti još malo pažnje:
Sastojci za podlogu:
- 150 g usitnjenog keksa
- 85 g rastopljenog maslaca
- 20 grama šećera
- 1/2 žličice cimeta
Sastojci za kremu:
- 675 grama krem sira
- 250 grama smeđeg šećera
- 425 grama pirea od bundeve
- 4 velika jaja
- 60 grama kiselog vrhnja
- 15 grama namjenskog brašna (dvije žlice)
- 2 žličice mješavine začina za bundevu
- ¼ žličice soli
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
Sastojci za ukrašavanje (opcionalno):
- 240 grama vrhnja za šlag umućenog s 20 grama šećera i ½ žličice ruma ili ekstrakta od vanilije
- Mješavina začina za bundevu
- Tostirani pekan orasi
- Umak od karamele
Priprema podloge:
- Kekse samelji u mrvice
- U zdjeli pomiješaj kekse, šećer, cimet i rastopljeni maslac. Sjedinjenu smjesi stavi u okrugli kalup za tortu (najbolje promjera oko 22 cm i visine najmanje 8 cm), a zatim žlicom pritisni smjesu na dno kalupa te oko centimetra uz rub kalupa
- Podlogu peci na 175 °C oko 8 minuta. Izvadi je iz pećnice te ostavi da se ohladi
Priprema kreme:
- Mikserom lagano pomiješaj kremasti sir i smeđi šećer dok ne dobiješ jednoličnu smjesu
- U drugoj zdjeli pjenjačom umuti pire od bundeve, 4 velika jaja, kiselo vrhnje, brašno, mješavinu začina za bundeve, sol i ekstrakt od vanilije. Miješaj dok se sastojci ne sjedine. Mješavinu dodaj smjesi od krem sira i šećera te miksaj na najmanjoj brzini dok se sastojci ne povežu.
- Dobivenu smjesu nanesi preko podloge u klapu te peci na 175 °C sat vremena. Kada je torta pečena ostavi je još 45 minuta da ohladi i odmori.
- Cheesecake posluži sasvim ohlađen, nakon što je odstajao najmanje četiri sata u hladnjaku ili, najbolje, preko noći
Ukrašavanje za posebnije prilike:
- Slatko vrhnje sa šećerom te dodatkom ruma ili ekstrakta od vanilije umuti lagano mikserom, ali pripazi da tekstura ne bude previše tvrda
- Tort ukrasi slatkim vrhnjem, tostiranim pekan orasima i umakom od karamele. Možeš je lagano posuti i mješavinom začina za bundevu
Uživaj!