Sezona domaćih jagoda je počela: evo recepta za tortu koju ne treba peći
- Jedva smo dočekali sezonu jagoda i u njima maksimalno uživamo
- Svježe su neodoljive, a tek u desertima...
- Za ovaj jednostavan recept neće ti trebati pećnica, a ni puno vremena
Još jedan razlog zašto se veselimo proljeću svakako su i plodovi čija je ovo sezona. Tako je i s jagodama, apsolutno ih obožavamo. Ovo voće iz porodice ruža volimo jesti samo, sa šlagom, sladoledom, ali i u raznim desertima. Upravo ti zato donosimo jedan brzi i jednostavni recept za desert koji nije potrebno peći, vrlo je osvježavajuć i lagan, a idealan je za proljetna druženja.
Sastojci:
- 200 gr suhih keksa
- 1 dl preprženih badema ili lješnjaka
- 100 gr otopljenog maslaca
- 3 dl slatkog vrhnja
- 3 dl kiselog vrhnja
- 150 gr šećera u prahu
- 10 gr želatine u prahu ( + 6 žlica hladne vode za natopiti)
- 3 žlice soka od limuna
- 500 gr jagoda
Priprema:
1. Samelji kekse te ih zajedno s bademima pomiješaj s otopljenim maslacem. Kad dobiješ jednoličnu smjesu, utisni ju u kalup promjera 22 centimetra koji si prethodno namazala maslacem. Podlogu ostavi da se ohladi u hladnjaku dok pripremiš ostale sastojke.
2. Želatinu natopi sa 6 žlica hladne vode i pusti da nabubri.
3. U zdjeli pomiješaj slatko vrhnje i šećer u prahu, a zatim dodaj kiselo vrhnje i sok od limuna i dobro promiješaj dok se smjesa ne sjedini.
4. Nabubrenu želatinu prebaci u lončić te ju otopi na štednjaku. Kad se otopi, dodaj ju prethodno napravljenoj smjesi od slatkog i kiselog vrhnja, šećera u prahu te soka od limuna.
5. Cijele jagodne stavi na ohlađenu podlogu od keksa te ih zatim prelij smjesom i stavi u hladnjak da se torta ohladi.
6. Prije posluživanju možeš ju ukrasiti jagodama, šlagom ili dodatkom po izboru.