Savršeno rješenje za ljeto: Umaci za tjesteninu Marthe Stewart koje nije potrebno kuhati

Shutterstock Umaci za tjesteninu bez kuhanja savršen su odabir za vruće ljetne dane
Vidi originalni članak

Pomisao na stajanje uz štednjak za vrijeme vrućih ljetnih dana ne sjeda nam najbolje. Upravo zato ljeti posežemo za laganijim obrocima, i još važnije - onima koje možemo pripremiti brzo i bez kuhanja. Tjestenina i umaci za tjesteninu bez kuhanja su uvijek dobra opcija jer nam za pripremu ne treba mnogo vremena, a možemo biti jako kreativni u slaganju najboljih kombinacija.

Umaci za tjesteninu bez kuhanja

Ako ti nedostaje inspiracije, donosimo ti tri ideje za umake preko tjestenine koji ne zahtijevaju kuhanje. Inspiraciju i recepte pronašli smo u online kuharici Marthe Stewart. Sve što trebaš je iskombinirati ove sastojke i savršena ljetna tjestenina je na stolu za manje od 10 minuta. 

Pesto, pesto, pesto!

Svježi okus bosiljka vrhunac je ovog jednostavnog pesta. Pomiješana s pinjolima, češnjakom i dva ribana sira – parmezanom i pecorino romano – začinsko bilje daje žarko zelenu boju umaku koji sjaji kada se posluži s omiljenom tjesteninom. Jednostavan talijanski pesto obogaćuje mnoga jela osim tjestenine (iako je bačen u zdjelu s al dente linguinima dovoljan razlog da ga zauvijek zavoliš). Oživi umake, meso, sendviče, pa čak i juhe s ovim veličanstvenim umakom od zelenog bosiljka.

SASTOJCI:

1 mali češanj češnjaka

1/2 žličice košer soli, plus još malo za posluživanje

2 žlice prženih pinjola

85 g svježeg lišća bosiljka (3 šalice)

1/2 šalice ribanog Parmigiano-Reggiana

1/4 šalice ribanog Pecorino Romano

3/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

PRIPREMA:

Upotrijebi stranu kuharskog noža da zgnječiš češanj češnjaka s košer soli dok se češnjak ne razbije. Prebaci u blender ili kuhinjski procesor s prženim pinjolima. Miksaj dok se ne formira pasta. Zatim dodaj svježe listove bosiljka u dvije serije, miksajući dok se sitno ne nasjeckaju. Dodaj ribani parmigiano-reggiano i ribani pecorino romano i nastavi dok se sve ne sjedini i pretvori u pire. Prebaci sve u zdjelu i polako umiješaj ekstra djevičansko maslinovo ulje i začinii solju. Voila! Čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi, prekrivenoj tankim slojem ulja, do 2 dana.

miss kuha Zašto ne bi običnu tjesteninu ponekad zamijenila s nekom od ovih 6 ukusnih i zdravih varijanti?

Caprese tjestenina

OK, možda nije riječ o klasičnom umaku za tjesteninu, ali nam se sviđa kombinacija. Pretvoriti Caprese salatu u jelo od tjestenine zapanjujuće je jednostavno. Sve što trebaš je pomiješati svoje omiljene rezance s maslinovim uljem, češnjakom, rajčicama, komadićima sira burrata ili mozzarella i svježim bosiljkom.

SASTOJCI:

1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

3 tanko narezana češnja češnjaka

1/2 žličice krupne soli

1/2 žličice svježe mljevenog papra, plus još malo za posipanje

450 g kuhane i ocijeđene kratke tjestenine (kao što su penne, fusili ili campanelle)

4 srednje rajčice

450 g burrate ili mozzarella sira

Mali listići bosiljka

PRIPREMA: 

Pomiješaj maslinovo ulje, češnjak, sol i papar u velikoj zdjeli. Ubaci kuhanu i ocijeđenu tjesteninu. Nareži rajčice i sir i rasprši po tjestenini. Ukrasi listićima bosiljka i pospi paprom.

Kremast umak s dimljenim lososom

Umaci za tjesteninu doista mogu biti raznovrsni, a ovo je jedna od originlanijih ideja. Jednostavno pomiješaj vruću tjesteninu po želji s crvenim lukom, krem sirom, svježim koprom i dimljenim lososom i ljetna večera je spremna za onoliko koliko tjestenini treba da se skuha! Blagi krem sir savršeno će uravnotežiti slane, intenzivne okuse kapara i lososa.

SASTOJCI:

340 g farfalla (tjestenina s leptir mašnom)

Krupna sol i mljeveni papar

1 mali crveni luk, narezan na četvrtine i tanko narezan

55 g krem sira, izrezan na male komadiće

1/4 šalice svježeg kopra, grubo nasjeckanog, ili 1 čajna žličica sušenog kopra

2 žlice kapara, ocijeđene i isprane

110 g dimljenog lososa, izrezanog na komade veličine zalogaja

PRIPREMA:

U al dente skuhanu tjesteninu dodaj krem sir, kopar, kapare i losos. Sveispromiješaj i dodaj 1/2 šalice vode od vode u kojoj si kuhala tjesteninu kako bi stvorila rijedak umak koji oblaže farfalle (sama procijeni koliko ti je vode potrebno). Lagano začini solju i paprom.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr