Savršeno rješenje za ljeto: Umaci za tjesteninu Marthe Stewart koje nije potrebno kuhati
- Dok vanjske temperature dosežu neke visoke razine, ne pada nam napamet kuhati
- No, opet - nešto moramo jesti, zar ne? Zato se ljeti okrećemo laganijim varijantama i brzim receptima
- Umaci za tjesteninu koji se ne kuhaju sa stranice Marthe Stewart zvuče kao odlična opcija. Jedino što trebaš skuhati je - tjestenina!
- Pročitaj više: Neodoljive penne sa sirom i brokulom Marthe Stewart jedan su od najukusnijih brzinskih ručaka
Pomisao na stajanje uz štednjak za vrijeme vrućih ljetnih dana ne sjeda nam najbolje. Upravo zato ljeti posežemo za laganijim obrocima, i još važnije - onima koje možemo pripremiti brzo i bez kuhanja. Tjestenina i umaci za tjesteninu bez kuhanja su uvijek dobra opcija jer nam za pripremu ne treba mnogo vremena, a možemo biti jako kreativni u slaganju najboljih kombinacija.
Umaci za tjesteninu bez kuhanja
Ako ti nedostaje inspiracije, donosimo ti tri ideje za umake preko tjestenine koji ne zahtijevaju kuhanje. Inspiraciju i recepte pronašli smo u online kuharici Marthe Stewart. Sve što trebaš je iskombinirati ove sastojke i savršena ljetna tjestenina je na stolu za manje od 10 minuta.
Pesto, pesto, pesto!
Svježi okus bosiljka vrhunac je ovog jednostavnog pesta. Pomiješana s pinjolima, češnjakom i dva ribana sira – parmezanom i pecorino romano – začinsko bilje daje žarko zelenu boju umaku koji sjaji kada se posluži s omiljenom tjesteninom. Jednostavan talijanski pesto obogaćuje mnoga jela osim tjestenine (iako je bačen u zdjelu s al dente linguinima dovoljan razlog da ga zauvijek zavoliš). Oživi umake, meso, sendviče, pa čak i juhe s ovim veličanstvenim umakom od zelenog bosiljka.
SASTOJCI:
1 mali češanj češnjaka
1/2 žličice košer soli, plus još malo za posluživanje
2 žlice prženih pinjola
85 g svježeg lišća bosiljka (3 šalice)
1/2 šalice ribanog Parmigiano-Reggiana
1/4 šalice ribanog Pecorino Romano
3/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
PRIPREMA:
Upotrijebi stranu kuharskog noža da zgnječiš češanj češnjaka s košer soli dok se češnjak ne razbije. Prebaci u blender ili kuhinjski procesor s prženim pinjolima. Miksaj dok se ne formira pasta. Zatim dodaj svježe listove bosiljka u dvije serije, miksajući dok se sitno ne nasjeckaju. Dodaj ribani parmigiano-reggiano i ribani pecorino romano i nastavi dok se sve ne sjedini i pretvori u pire. Prebaci sve u zdjelu i polako umiješaj ekstra djevičansko maslinovo ulje i začinii solju. Voila! Čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi, prekrivenoj tankim slojem ulja, do 2 dana.
Caprese tjestenina
OK, možda nije riječ o klasičnom umaku za tjesteninu, ali nam se sviđa kombinacija. Pretvoriti Caprese salatu u jelo od tjestenine zapanjujuće je jednostavno. Sve što trebaš je pomiješati svoje omiljene rezance s maslinovim uljem, češnjakom, rajčicama, komadićima sira burrata ili mozzarella i svježim bosiljkom.
SASTOJCI:
1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3 tanko narezana češnja češnjaka
1/2 žličice krupne soli
1/2 žličice svježe mljevenog papra, plus još malo za posipanje
450 g kuhane i ocijeđene kratke tjestenine (kao što su penne, fusili ili campanelle)
4 srednje rajčice
450 g burrate ili mozzarella sira
Mali listići bosiljka
PRIPREMA:
Pomiješaj maslinovo ulje, češnjak, sol i papar u velikoj zdjeli. Ubaci kuhanu i ocijeđenu tjesteninu. Nareži rajčice i sir i rasprši po tjestenini. Ukrasi listićima bosiljka i pospi paprom.
Kremast umak s dimljenim lososom
Umaci za tjesteninu doista mogu biti raznovrsni, a ovo je jedna od originlanijih ideja. Jednostavno pomiješaj vruću tjesteninu po želji s crvenim lukom, krem sirom, svježim koprom i dimljenim lososom i ljetna večera je spremna za onoliko koliko tjestenini treba da se skuha! Blagi krem sir savršeno će uravnotežiti slane, intenzivne okuse kapara i lososa.
SASTOJCI:
340 g farfalla (tjestenina s leptir mašnom)
Krupna sol i mljeveni papar
1 mali crveni luk, narezan na četvrtine i tanko narezan
55 g krem sira, izrezan na male komadiće
1/4 šalice svježeg kopra, grubo nasjeckanog, ili 1 čajna žličica sušenog kopra
2 žlice kapara, ocijeđene i isprane
110 g dimljenog lososa, izrezanog na komade veličine zalogaja
PRIPREMA:
U al dente skuhanu tjesteninu dodaj krem sir, kopar, kapare i losos. Sveispromiješaj i dodaj 1/2 šalice vode od vode u kojoj si kuhala tjesteninu kako bi stvorila rijedak umak koji oblaže farfalle (sama procijeni koliko ti je vode potrebno). Lagano začini solju i paprom.