Savršena kajgana, kuhano i poširano jaje: ovih 15 grešaka kod pripreme jaja rade mnogi, ali ti više nećeš

Instagram/Jenlyn Rodriguez
Vidi originalni članak
  • Većina nas voli jesti jaja na razne načine pa se ona nameću kao čest obrok u brojnim kućanstvima
  • Osim što su ukusna, izvrstan su izvor bjelančevina, ali i drugih esencijalnih vitamina i minerala
  • Priprema jaja možda izgleda jednostavno, no u stvari je ponekad zeznuto pa ti donosimo nekoliko trikova da tvoja jaja uvijek ispadnu kao iz restorana

Netko bi rekao da je priprema jaja 'mačji kašalj', no kad malo bolje pogledamo nije baš jednostavno pripremiti savršeno kuhana ili pečenja jaja. Ova, mnogima omiljena namirnica bogata je bjelančevinama te vitaminima i mineralima, a može se pripremati na zaista puno načina. Od meko kuhanih, tvrdo kuhani do omleta i jaja na oko, mogućnosti su razne i svatko može izabrati način koji mu je najfiniji.

KAJGANA

Jedan od dražih načina pripreme jaja nam je kajgana pa je stoga često na meniju za doručak jer se nakon njih osjećamo site sve do ručka. Lako ju je napraviti, ali je isto tako i lako zeznuti. Izbjegavajući nekoliko grešaka koje radimo dobit ćeš kremastu i laganu kajganu  te ćeš se pozdraviti sa suhim i spužvastim obrokom. 

1. Odabir tave

Preporučuje se da ne koristiš tavu od lijevanog željeza, odnosno gusa jer će se jaja zalijepiti za tavu te ćeš ih teško odvojiti i samim time će veći dio smjese biti nejestiv ili će ostati na tavi. Upotrijebi tavu s glatkim dnom jer ćeš tako dobiti ukusan obrok i nećeš napraviti puno nereda što je također bitno. 

2. Temperatura

Jajima je dovoljno malo vremena da budu gotova tako da ih se ne preporuča pripremati na visokoj temperaturi kako ne bi bila suha. Zagrij tavu na srednjoj temperaturi te smanji temperaturu kad na tavu staviš jaja. Priprema na umjereno niskoj temperaturi ti omogućuje kontrolu brzine njihove pripreme te se peku ravnomjerno. 

3. Mućenje jaja

Iako se ovo jelo brzinski priprema, nije pametno jaja direktno razbiti na tavu, a zatim ih tamo mutiti jer obrok neće dobro ispasti. Ovaj 'prečac' može rezultirati jajima koja nisu ravnomjerno ispečena. Upotrijebi dodatnu zdjelu u kojoj će dobro umutiti jaja prije nego ih staviš na ugrijanu tavu. 

4. Mješanje jaja

Budući da se jaja peku brzo, trebaš ih promiješati dok se peku. Ako ih ostaviš bez micanja na određenoj temperaturi, na dnu će se sigurno formirati kora koja će sigurno biti suha. Samim time i cijela kajgana će biti lošeg okusa i jako suha. 

5. Kada maknuti jaja iz tave?

Treba biti oprezan jer će tava ostati vruća i nakon što ju maknemo s vatre tako da ih treba odmah kad su gotova maknuti. U protivnom će preostala toplina u tavi nastaviti peći jaja i tako ih isušiti. Čim jaja budu gotova, prebaci ih na tanjur, a ako ih ne jedeš odmah - prekrij ih folijom kako bi i dalje ostala topla.

Kajgana za vitkost Ok, ovo je jedna od najukusnijih dijeta za koju smo čuli – mršavljenje s kajganom

POŠIRANA JAJA

Ovako spremljena jaja izgledaju lijepo, ali su malo problematična za napraviti. Njihova delikatna struktura i gotovo savršena forma, a da ne spominjemo njihove žute i savršene žumanjke koji se prelijevaju, razlog su zašto ih volimo. Uz nekoliko trikova više ih nećeš morati jesti samo u restoranu već ćeš ih moći i sama savršeno pripremiti.

1. Starost jaja

Što su jaja starija, bjelanjci postaju tanji i manje viskozni te postoji mogućnost da se bjelanjak razdvoji u prugaste niti koje će plivati u vodi. Upotrijebi svježa jaja kako bi bjelanjak ostao povezan i samim time ćeš dobiti savršeno pripremljena jaja. 

2. Priprema

Poširana jaja zahtijevaju laganu ruku te jer želimo izbjeći pucanje jaja direktno u vodu. Najbolje je da ih razbiješ sa strane u maloj zdjelici pa ih tako kontrolirano ubacuješ u vodu. Tako ćeš dobiti savršeno pripremljena jaja.

3. Dodavanje octa

Mnogi recepti kažu da je bitno dodavanje octa u vodu prije nego stavimo jaja. Kiselost iz octa ubrzava samo kuhanje jaja pa dodavanjem malo octa samim jajima prije nego ih staviš u vodu pomaže da se drže zajedno. 

4. Dodavanje jaja u prehladnu ili pretoplu vodu?

Temperatura vode je jako bitna kod poširanih jaja. Ako voda ključa, njezina toplina će uzrokovati pucanje bjelanjaka. No, ako voda nije dovoljno topla, odnosno prehladna je, primijetit ćeš kako se bjelanjak i žumanjak odvajaju. Ključ je dodavanje jaja u vodu koja je na srednjoj temperaturi što znači da vidiš male mjehuriće, ali voda nije zamućena. 

5. Soljenje vode

Sa slanom vodom kuhamo i tjesteninu i krumpir, ali i brojne druge namirnice pa postoji mogućnost da ćeš htjeti zasoliti i jaja. No to se ne preporučuje. Sol razgrađuje hranu te se koristiti kako bi omekšala tjesteninu ili povrće, a kad su u pitanju poširana jaja to ne želimo. Dodavanjem jaja u slanu vodu, automatski se razbijaju bjelanjci. 

Life&style Imamo dobar razlog da sačuvaš vodu u kojoj su se kuhala jaja

KUHANA JAJA

Kuhana jaja su vrlo ukusna, ali i jednostavna za pripremu. Osim što ih možeš jesti sama, izvrsno pašu i u drugim jelima kao što su salate. Uz savjete koje ti donosimo, kuhana jaja će ti ispasti najbolje do sada. 

1. Dodavanje jaja u vodu

Ljudi obično dodaju jaja u vodu koja je već prokuhala. Budući da često dodajemo sastojke u vodu koja vrije i dodavanje jaja čini nam se logično. No dodavanjem jaja iz hladnjaka u vruću vodu, doći će do pucanja. Da bi to izbjegla, nježno stavljaj jaja u prazan lonac, a zatim jaja prelij hladnom vodom. 

2. Kuhanje jaja u kipućoj vodi

Kuhanje jaja cijelo vrijeme u kipućoj vodi siguran je način da ih prekuhaš. Da bi izbjegla sive žumanjke od prekuhanih jaja, ukloni lonac s vatre kad voda proključa. Čak i kad makneš lonac s vatre, voda ostaje vruća te tako lagano kuha jaja. Za tvrdo kuhano jaje, 10 minuta kuhanja će biti dovoljno, a oko 5 minuta je dovoljno za meko kuhana jaja.

3. Predugo ostavljanje jaja u vrućoj vodi nakon micanja s vatre

Kuhana jaja zahtijevaju pažnju. Ako ih ostaviš predugo u vrućoj vodi koja je maknuta s vatre, odnosno dulje od vremena koje je potrebno za meko i tvrdo kuhano jaje, tvoje jaje će biti gumeno. Namjesti timer ovisno o tome kako kuhana jaja voliš te ih makni iz vode odmah kad se timer isključi. 

Life&style Zašto svježa jaja ne trebaju u hladnjak? I koliki je rok trajanja tvrdo kuhanih jaja?

4. Guljenje jaja prije nego se ohlade

Iako ti je možda primamljivo oguliti jaja odmah čim su gotova s kuhanje, ipak pričekaj malo. Vrijeme koje im je potrebno da se ohlade omogućuje im lagano odvajanje od ljuske. 

5. Previše jaja u zdjeli

Možda ti je jednostavnije skuhati više jaja od jednom pa si mirna, no to i nije baš najbolji potez. Trebala bi izbjegavati pretrpanost lonca jer to povećava vjerojatnost o neujednačenom kuhanju. A postoji i mogućnost sudaranja pa može doći i do pukotina. 

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade! 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr