Samo mislimo da znamo - što zapravo znači prstohvat soli?

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Neka jela je lako pripremiti, no neka zahtijevaju pravu preciznost
  • Zato ti se možda recepti ne čine uvijek lako razumljivi
  • Što znači kad u njima piše prstohvat soli, o kojoj je količini riječ? 

Ako ne kuhaš dugo, godinama, ako nisi iskusna i vješta, nećeš znati procijeniti što u nekom receptu znači pstohvat i bilo bi dobro da se držiš preciznih mjera. Previše ili premalo čak i nekog manje važnog sastojka jela nego što je sol može značiti razliku između izvanrednog i nejestivog! Srećom i kod nas su se pojavile oni kompleti čaša i žličica za mjerenje, u preciznim količinama, od polovice, četvrtine, trećine.
No, ponekad recepti nisu precizni, u gramima. Što to znači kad nam u receptu za kolač napišu prstohvat soli?

Slasno Ovo je najbrži recept na svijetu za umak za tjesteninu - i ne kuha se! Moraš ga isprobati

Ako si uvijek mislila da ta mjera ne može značiti nešto tako jednostavno kao što je količina soli koja stane između palca i kažiprsta, imamo za tebe dobru vijest - upravo se o tome radi! To je otprilike između jedne osmine ili šestine žličice za kavu, ovisno o veličini prstiju. Poneki chefovi sol mjere s tri prsta, što znači da će zahvatiti više, između jedne četvrtine i jedne osmine žličice.

Moćne kuglice Pomaže ukloniti dlačice i mrlje s kože: zašto bi trebala češće jesti slanutak, a i imamo i recept zbog kojeg ćeš ga zavoljeti

Ponekad se u receptima pojave još manje precizne upute, tipa vrh noža ili tračak, no nemoj se uplašiti, radi se jednostavno o veoma maloj količini koja samo dodaje, najčešće kolačima, onu 'dubinu', dvodimenzionalnost okusa. Budi hrabra i dnevno eksperimentiraj, naučit ćeš brzo osjetiti pod prstima koliko nekom jelu točno treba soli. Za svaki začin pa i sol uvijek je bolje držati se one da je manje više, na kraju se još može dodati ako ti nedostaje okusa, no kad pretjeramo, povratka nema.

Posjeti Miss7.24sata.hr