Šalica čaja nevjerojatno umiruje, a ovo je 7 najboljih vrsta čajeva na svijetu
- Jesi li poznavatelj čaja?
- Svatko ima svoje mišljenje o tome koji je najbolji čaj na svijetu
- Evo 7 izvrsnih vrsta čaja, uključujući nekoliko koje možda još nisi probala
Čaj se u Kini konzumira 2000 godina prije Krista, ali proizvodi se i u Indiji, Keniji, Indoneziji, Šri Lanki, Turskoj i Vijetnamu. Popularno je piće u cijelom svijetu te dolazi u mnogo različitih oblika.
Ovo su neki od najfinijih čajeva koji su idealni za opuštajuće uživanje. Vrhunski čaj često se prodaje kao rastresiti list, a ne u vrećicama čaja. To je zato što većina vrećica sprječava potpuno otpuštanje arome. Način na koji pripremaš čaj također može činiti razliku. Upotrijebi flaširanu ili filtriranu vodu ako tvoja voda iz slavine ima jak okus.
7. Crni čaj
Crni čaj proizvodi se od lišća grma Camellia sinensis. Ova vrsta čaja je oksidirana, što zeleno lišće pretvara u crno.
Čaj Darjeeling iz zapadnog Bengala u Indiji često se smatra najboljim crnim čajem na svijetu. Darjeeling First Flush jedan je od najpoželjnijih crnih čajeva.
Napravljen od prvih listova ubranih svake sezone, nježnog je okusa, a prepun je hranjivih sastojaka. Drugo branje ili ljetno branje ima smjeliji okus, pa je odabir stvar osobnih preferencija.
Čaj Assam Gold iz Indije, čaj iz Cejlona sa Šri Lanke i čajevi Lapsang Souchong iz Kine također su vrlo cijenjeni. Među mješavinama crnog čaja, Earl Gray vrsta je crnog čaja s okusom naranče bergamota. English breakfast čaj bogat je kofeinom pa je zato i popularno jutarnje piće.
Blagodati crnog čaja
• Bogat je antioksidansima.
• Može smanjiti loš kolesterol.
• Smanjuje stvaranje naslaga na zubima.
• Može smanjiti krvni tlak.
6. Oolong čaj
Premda je manje poznat od nekih drugih vrsta čajeva, oolong ima mnogo blagodati. Čini oko 2% potrošnje čaja u svijetu, a oolong čaj uglavnom se pije na Tajvanu i u Kini. Na Tajvanu je popularan mliječni oolong čaj ili Jin Xuan, s prirodnim okusom mlijeka i nježnim cvjetnim mirisom.
Napravljen od biljke Camellia sinensis, ovaj djelomično fermentirani čaj ne sadrži puno kofeina. Oolong je bogat L-teaninom, aminokiselinom koja usporava apsorpciju kofeina i daje stalan poticaj nastanku energije.
Prednosti Oolong čaja
• Sadrži polifenolne antioksidanse koji mogu pojačati metabolizam.
• Može smanjiti rizik od srčanih bolesti.
• Redovita konzumacija smanjuje rizik od kognitivnih poremećaja.
• Može spriječiti bolesti zubne šupljine.
5. Pu’erh čaj
Ovaj jedinstveni fermentirani čaj izgovara se „pu-air“. Dolazi iz kineske provincije Yunnan, a izrađen je od lišća sorte Dayeh biljke Camellia sinesis.
Pu’erh čaj prolazi kroz jedinstveni proces starenja, pri čemu se lišće nježno prži, zatim suši na suncu i kuha na pari u kuglice ili kolače. To čaju s vremenom daje stvarnu dubinu okusa.
Vintage Pu’erh čaj iz Yunnana star je između 4-6 godina. Ima cvjetne note medonosnih biljaka i zemljani završetak.
Blagodati Pu’erh čaja
• Može pomoći u smanjenju razine kolesterola.
• Ima nisku razinu tanina pa nema gorak okus.
• Dobro se kombinira s hranom poput mesa i čokolade.
• Komprimirani pu’erh kolači lako se transportiraju.
• Poboljšava se s godinama i ima izuzetno dug vijek trajanja.
4. Matcha čaj
Napravljen od mljevenih listova čaja biljke Camellia sinensis, matcha je poznat po živopisnoj zelenoj boji. Pravi matcha čaj može dolaziti samo iz Japana.
Ako posjetiš Japan, prisustvovanje ceremoniji izrade matcha sjajan je način da doživiš lokalnu kulturu. Međutim, iznenađujuća je činjenica da matcha čaj zapravo dolazi iz Kine. Japanski redovnik Eisai donio je u 12. stoljeću sjemenke čaja sa studijskog putovanja u Kinu.
Matcha je poznata po svojoj ritualnoj pripremi pjenjačom od bambusa. Svečana matcha dolazi od najnježnijih listova čaja. Ovaj čaj ima prepoznatljiv okus po umamiju i zemljani okus.
Ako je matcha čaj gorkog okusa, vjerojatno se služi na previsokoj temperaturi. Temperatura ne smije prelaziti 80 stupnjeva, a idealno bi bilo da bude 74 stupnjeva ili manje. Idealno je uložiti u komplet za izradu matche kako biste doživjela cjelovito iskustvo čajne ceremonije kod kuće.
Blagodati Matcha čaja
• Sadrži velike količine polifenola koji mogu smanjiti krvni tlak.
• Bogat je L-teaninom, aminokiselinom koja neprestano oslobađa energiju.
• Konzumacija matcha čaja može povećati sagorijevanje masti tijekom treninga.
• Bogat je katehinom poznatim pod nazivom EGCG (epigalokatehin galat), koji može pomoći u smanjenju upala u tijelu.
3. Bijeli čaj
Podrijetlom iz provincije Fujian u Kini, bijeli čaj se sada proizvodi i u Indiji, Nepalu, Tajlandu, Tajvanu i Šri Lanki. Ono što bijeli čaj čini toliko posebnim jest činjenica da je napravljen od najsvježijih mladih listova čaja.
Bijeli čaj bere se samo nekoliko tjedana svake godine u proljeće. Listovi su nježno uvenuli i valjani, što rezultira napitkom svijetle boje.
Blagodati bijelog čaja
• Ima nizak sadržaj kofeina u usporedbi s crnim ili zelenim čajem.
• Može imati antioksidativna i antiseptička svojstva ako se utrlja na kožu.
• Manje je obrađen od ostalih vrsta čajeva, pa se antioksidansi bolje zadržavaju.
• Može potaknuti metabolizam i gubitak kilograma.
2. Zeleni čaj
Zeleni čaj proizvodi se od grma Camellia sinensis poput crnog čaja. Međutim, ovaj se čaj priprema na pari ili se peče i suši kako bi se spriječila oksidacija.
To čini zeleni čaj puno bogatijim antioksidansima. Jednom pripremljen, zeleni čaj ima prilično svijetlu boju.
Postoji nekoliko vrsta zelenog čaja. Dragonwell se često smatra najboljim zelenim čajem na svijetu.
Organic Jasmine Gold je zeleni čaj na pari, prožet mirisom jasmina ubranim u ponoć. Japanski zeleni čajevi na pari poput organskog Sencha Fuji čaja i Hojiche sve su popularniji.
Blagodati zelenog čaja
• Polifenoli u zelenom čaju mogu smanjiti rast tumora, tvrde neka klinička istraživanja.
• Može zaštititi od oštećenja od UVB zračenja.
• Katehini u zelenom čaju mogu suzbiti rast bakterija u ustima.
• Može smanjiti rizik od moždanog udara.
1. Biljni čaj
Premda to tehnički nisu čajevi, nego biljne infuzije bez kofeina, predobri su da bi ih izostavili s našeg popisa. Možeš kupiti gotove biljne čajeve ili ih sama spraviti.
Da bi sama napravila biljni čaj, jednostavno prelij lišće bilo koje jestive biljke. Jedan od najjednostavnijih domaćih biljnih čajeva je od svježe metvice.
Blagodati biljnog čaja
• Bez kofeina je, pa se može konzumirati noću bez utjecaja na kvalitetu spavanja.
• Smatra se da neki biljni čajevi (poput kamilice) izazivaju osjećaj smirenosti.
• Ostali biljni čajevi, poput maslačka, imaju diuretička svojstva koja pomažu u ispiranju probavnog sustava.