Recepti za vruće koktele: 5 (žestokih) zimskih koktela koji griju tijelo i dušu (i podižu raspoloženje)
- Nisi raspoložena za kuhano vino? Imamo 5 alternativa za topla alkoholna pića
- Ne zahtijevaju nikakve neobične sastojke i odlične su alternative čaju s rumom i kuhanom vinu
- Pripremaju se brzo i super jednostavno, a, naravno, svaki možeš dodatno ukrasiti i oduševiti ekipu
Vani je magla, hladno je, tmurno… Podjednako si željna odlaska u barove kao i čišćenja kako bi mogla ugostiti prijatelje kod kuće. Međutim, u zimi 2025. i 2026. sastajemo se s prijateljima vani čak i u hladnoj sezoni, ali nosimo tople zimske koktele sa sobom. Evo naših 5 favorita koji, kao topli kokteli, impresioniraju ne samo svojim okusom, nego i jednostavnim receptima.
Hot Spiced Apple (Vruća začinjena jabuka)
Rum i zagrijani sok od jabuke savršena su zimska kombinacija za odrasle.
Sastojci:
• 150–180 ml bistrog soka od jabuke
• 40 ml ruma
• 1 mali prstohvat cimeta
• po želji: 1 žličica meda ili javorovog sirupa, 1 prstohvat soka od limuna, korica naranče, kriška jabuke, štapić cimeta
Priprema:
Zagrij sok od jabuke u loncu, ali nemoj dopustiti da zavrije. Ulij rum u vatrostalnu šalicu i dolij vrući sok od jabuke. Dodaj cimet i promiješaj. Za više slatkoće umiješaj med ili javorov sirup po ukusu. Za više svježine dodaj sok od limuna. Istisni koru od naranče preko čaše kako bi oslobodila ulje, a zatim je dodaj kao ukras. Ukrasi kriškom jabuke i štapićem cimeta, posluži vruće i polako uživaj.
Hot Buttered Scotch
Škotski viski i začinjeni maslac? Da, molim! Ovo piće je za ljubitelje viskija koji vole eksperimentirati. Začinjeni maslac sami izrađujemo, a zatim ga možeš koristiti i za druge stvari, poput pečenja!
Sastojci:
• 50 ml viskija
• 150 ml soka od jabuke
• 1 žličica začinjenog maslaca
• 1 štapić cimeta (za ukras)
Za začinjeni maslac:
• 250 g maslaca
• 2 bobice pimenta
• 1 zvjezdasti anis
• 1 klinčić
Priprema:
Za začinjeni maslac: sve začine sitno samelji (alternativno, kupi prethodno mljevene začine u limenci). Lagano zagrij maslac, dodaj začine i promiješaj. Na kraju sve ohladi u hladnjaku.
Za piće: lagano zagrij viski i sok od jabuke, nemoj dopustiti da zavrije, pa ulij u čašu. Zatim u čašu dodaj žličicu začinjenog maslaca i ukrasi štapićem cimeta.
Meksička vruća čokolada
Vruća čokolada na meksički način? Da, karamba, to zvuči nevjerojatno, ole! Ovdje fina tekila daje toplom koktelu potreban okus.
Sastojci (za četiri napitka):
• 1 litra bademovog mlijeka
• 1 žličica mljevenog cimeta
• 1 mahuna vanilije, sastrugana srž
• 1 prstohvat soli
• 1 prstohvat mljevenog kardamoma
• ½ žličice kajenskog papra
• 100 g tamne čokolade
• 160 ml bijele tekile
Priprema:
Zagrij sve sastojke osim tekile u loncu na srednjoj vatri dok se čokolada potpuno ne otopi. Povremeno promiješaj. Prije posluživanja ulijte 40 ml tekile po napitku u šalicu i prelij vrućom čokoladom. Ukrasi štapićem cimeta i čili papričicom.
Golden Hot Toddy
Golden Hot Toddy je klasični britanski zimski koktel. Pripremljen slično grogu, ovdje je usavršen s jednostavnim, domaćim sirupom od meda.
Sastojci:
• 50 ml finog škotskog viskija
• 15 ml mednog sirupa (jednostavno miješaj jednake dijelove vruće vode i meda dok se med ne otopi)
• 20 ml limunovog soka
• začini po ukusu: – 1/2 štapića cimeta, 1 žličica svježe mljevenog muškatnog oraščića, 6 klinčića, 1 kriška limuna, 1 zvjezdasti anis, 1/2 mahune vanilije
Priprema:
Stavi sastojke u vatrostalnu čašu i miješaj dok se dobro ne sjedine. Ukrasi štapićem cimeta i kriškom limuna i uživaj!
Bailey's Hot Chocolate Sparklers
U redu, tko može reći „ne“ vrućoj čokoladi i Baileysu?
Sastojci:
• 40 ml slatkog kremastog liketa tipa Baileys
• 1 žlica kakao praha
• 80 ml mlijeka
Dekoracije po želji: šlag, čokoladne mrvice, čokoladni keksi, čokoladna torta, čokoladni umak, sljezovi kolačići, prskalica…
Priprema:
Pomiješaj kakao prah i mlijeko kako bi napravila vruću čokoladu. Ulij u šalicu i dodaj kremasti liker. Ukrasi obilno: šlagom, sljezovim kolačićima, čokoladnim mrvicama… više je definitivno više! Krunski, blistavi završetak je prskalica koja bi se trebala lako zalijepiti za šlag.