Razgovarali smo s ponosnom vlasnicom najčarobnijeg sobnog cvijeća, samo orhideja je 120

Privatna arhiva
Vidi originalni članak
  • Jadranka Radovanović jedna je posebna članica Facebook grupe 'Sobne biljke za neznalice' čije cvijeće izgleda raskošnije, posebnije i savršenije od bilo kojeg koje smo imali prilike vidjeti
  • Trenutačno ima oko 350 tegli raznog sobnog cvijeća, od čega je samo orhideja oko 120 komada
  • Osim što svaki slobodan trenutak posvećuje njezi svog cvijeća, priznaje da je svaka njezina biljka posađena u posebnom supstratu u kojem nema nimalo zemlje

U Facebook grupi 'Sobne biljke za neznalice' završila sam potpuno slučajno, tražeći neke neobične sukulente od kojih sam u međuvremenu odustala, čini mi se. Mislim da mi je jedna od prvih objava gospođe Jadranke iskočila u svega nekoliko sati od učlanjenja u grupu i od tada, budući algoritmu nije trebalo dugo da shvati da se na njezinom sadržaju zadržavam značajno duže nego na nekim ostalim objavama, u njezino cvijeće redovito gledam, vjerujem, kao i mnogi drugi, diveći se, ne vjerujući svojim očima, pitajući se koja je njezina tajna, ostavlja li joj cvijeće u životu vremena za išta drugo i što, pobogu i ironije li, radi među svima nama - cvjetnim neznalicama. Odlučila sam stati na kraj svojoj znatiželji i istražiti apsolutno sve!

Life&style Biljke koje čiste zrak pomoći će ti riješiti se toksina i osvježiti tvoj dom

'Još sam kao dijete maštala o tome da ću, kada odrastem, imati kuću punu cvijeća', priča mi Jadranka. 'To mi se i ostvarilo, jedino što nemam kuću, nego stan pun cvijeća, a uzgajam ga posljednjih 45 godina. Trenutačno imam oko 350 tegli, a od toga je samo orhideja oko 120', priznaje.

Iako svaka njezina biljka izgleda jednako impozantno, otkrila mi je da je posebno ponosna na svoju Euphorbia lactea Cristatu, ukrasnu biljku koja pripada sukulentima i koja je inače prepoznatljiva po svojoj 'krijesti' kojoj boje mogu varirati od tamno zelene do ružičaste, a koja je u njezin dom stigla s Kube prije 22 godine kao maleni pelcer i otkada je postala ogromna biljka koja krasi njezin dnevni boravak.

Osim orhideja, kaže mi, sve je biljke uzgojila samostalno iz pelcera. 'Naravno da za biljke treba jako puno odricanja, vremena i ljubavi. Često dobivam pitanja kako to sve postižem i imam li pomoć. Baš sve radim sama. Umjesto odlaska u šoping, na kavu ili gledanja serije, provodim vrijeme njegujući moje biljke. Mnogi su me pitali i bavim li se profesionalno hortikulturom pošto su mi sve biljke tako savršene. Ne, ne bavim se... Završila sam višu ekonomsku školu u Vukovaru, a živim i radim u Njemačkoj u tvrtki koja se bavi elektronikom', otkriva.

Life&style Najljepše sobne biljke koje će uljepšati tvoj dom: Vodič i savjeti za uzgoj!

Sve biljke Jadranka ima posađene u posebnom supstratu u kojemu nema ni malo zemlje, tako da se u njezinom domu ne osjeća miris zemlje, već odiše svježinom. 'Pošto biljke jako lako mogu dobiti neke nametnike, tu sam i više nego oprezna. Svakodnevno jedan dio biljaka pregledam povećalom', priznaje.

'U mom stanu biljke nisu samo ukras, one su glavni nositelj uređenja', ponosno kaže Jadranka, a ne mogu se ne složiti da one uređenjem njezinog doma doista dominiraju na najčarobniji način . 

 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr