Pronašli smo recepte za četiri jela koja će te - znanstveno je dokazano - učiniti sretnom

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Kako bi bilo dobro da nešto pojedemo i odmah budemo bolje volje, zar ne?
  • E, pa to je doista moguće!
  • Puna sastojaka koji izazivaju sreću, ova bi ti jela mogla pomoći da se bolje i radosnije osjećaš

Pojesti zdjelu dobe volje – zvuči sjajno, a i nemoguće, zar ne? Međutim, itekako je moguće. Naime, znanstveno je dokazano da neke namirnice sadrže sastojke koji pozitivno djeluju na naše raspoloženje. Donosimo ti četiri recepta za „sretna jela“…

Umak od kojeg ćeš se nasmiješiti

Kimchi, kiseli kupus, kefir i jogurt neke su od trenutno najmodernijih namirnica. Dodatni bonus: probiotici u tim fermentiranim namirnicama mogu imati pozitivan učinak na tjelesne probleme poput probavnih smetnji - a mogu imati koristi i za tvoju emotivnu stranu. Otkriveno je da su ljudi koji su uzimali probiotički dodatak četiri tjedna pokazali značajno smanjenu "reaktivnost na tužno raspoloženje" i manje agresivne misli. Ovaj umak ukusan je način da u svoju prehranu uvrstiš dvije sretne namirnice - jogurt i kimchi.

Za kimchi-jogurt umak

Sastojci:

• 1/2 šalice grčkog jogurta

• 2 žlice sitno sjeckanog kimchija

• 1 žlica umaka od soje

• 1 mladi luk, nasitno nasjeckan (oko 2 žlice)

• 1 žlica soka od limuna

• 1/2 češnja češnjaka, mljevenog

• 1/4 žlice košer soli

• prstohvat mljevenog crnog papra

Priprema:

U maloj zdjeli pomiješaj jogurt, kimchi, sojin umak, mladi luk, sok od limuna, češnjak, košer sol i crni papar. Može se pripremiti do 3 dana unaprijed i pohraniti u nepropusnu posudu u hladnjaku.

Potpuno legalan način za razveseliti se

Odjeljak s proizvodima obližnjeg supermarketa vjerojatno je posljednje mjesto na kojem bi pokušala pronaći gljive koje mijenjaju raspoloženje. Ali gljive – poput šampinjona - mogu biti dobar izvor vitamina D, koji može pomoći u poticanju proizvodnje serotonina. Potraži naljepnicu na kojoj piše da uzgajivači gljiva koriste UV svjetlost za povećanje sadržaja vitamina D. Začini ih s češnjakom, maslacem i šerijem i dobit ćeš bogatu i „oraspoloživu“ pratnju salati, kruhu ili mesu.

Gljive s češnjakom i sherryjem

Sastojci:

• oko 230 g šampinjona

• 4 češnja češnjaka, nasjeckana

• 3 žlice maslaca

• 1/2 šalice kvalitetnog sherryja

• 1 žlica nasjeckanog vlasca

Priprema:

Zagrij 2 žlice maslaca u srednje vrućoj tavi. Dodaj gljive, začini solju i paprom te ostavi da se pirja 2 do 3 minute dok se gljive ne počnu karamelizirati. Dodaj češnjak i nastavite prijati još minutu ili dok češnjak ne postane lagano smeđe boje.

Ukloni tavu s vatre i dodaj sherry. Dopusti da alkohol izgori, a sherry reduciraj na samo jednu žlicu tekućine. Umiješaj preostalu žlicu maslaca te dodaj vlasac. Začini solju i paprom po ukusu.

Savršenstvo u kuhinji 6 jela koja uvijek treba pripremati s maslacem i 3 koja ne smiješ nikad

Zelena strana koja poboljšava raspoloženje

Tamno lisnato povrće spada među najzdravije namirnice koje možeš jesti, a evo još jednog razloga da ih konzumiraš češće: sadrže puno vitamina B, koji je - ako ti nedostaje- povezan s depresijom. Znanstvenici su otkrili da povećanje razine folata kod bolesnika s depresijom može itekako pomoći. Ovaj topli recept za salatu od špinata je sjajan; lako ga je spraviti, ne zahtijeva mnogo sastojaka i dobiva neočekivanu hrskavost od prženih sjemenki panka i sezama.

Špinat s mrvicama i češnjakom

Sastojci:

• 1/2 šalice panko krušnih mrvica

• 2 žlice sjemenki bijelog sezama

• 1 1/2 žlice ulja od repice

• 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana

• 1 1/2 žličice čilija u prahu

• 1 1/2 žličice košer soli

• 1 kilogram mladog špinata

• 2 žlice soka od limuna

Priprema:

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kombiniraj sjemenke panka i sezama na velikom limu za pečenje i peci bacajući ih dok panko ne postane tamno zlatno smeđe boje, a sezamove sjemenke ne postanu zlatne boje (oko 10 minuta). U međuvremenu zagrij 1/2 žlice ulja u maloj tavi na srednjoj vatri. Dodaj češnjak i prži, neprestano miješajući, 1 do 2 minute.

Prebaci sjemenke panka i sezama u srednju zdjelu, dodaj čili u prahu, 1/2 žlice soli i češnjak te dobro promiješaj te ostavi po strani.

Polovicu špinata stavi u veliku zdjelu za mikrovalnu pećnicu (najbolje staklena ili keramička). Grij u mikrovalnoj pećnici na maksimumu dok se ne zagrije, ali još nije uveo, 45 do 60 sekundi. Dodaj 1/2 žlice ulje, 1 žličicu soka od limuna i 1/2 žlice soli. Vrati se u mikrovalnu pećnicu i grij, miješajući svakih 30 sekundi, dok gotovo u potpunosti ne bude uveo, ali još uvijek ne ispušta tekućinu, otprilike još 90 sekundi. Prebaci u toplu zdjelu za posluživanje i stavi na stranu. Ponovi postupak s preostalim špinatom od 1/2 kilograma, 1/2 žlice ulja, 1 žličice limunovog soka i 1/2 žlice soli.

Kombinirajobje serije špinata, premažis mrvicama od sezama i češnjaka i odmah posluži.

Ugljikohidrat bolji od tjestenine

Često žudimo za škrobnom hranom kada se osjećamo loše, a ispada da postoji opravdan razlog zašto. Ugljikohidrati mogu povećati razinu serotonina koji pomaže u regulaciji raspoloženja. Premda zdjela bijele tjestenine može trenutno namamiti osmijeh na lice, to će također dovesti do brzog porasta, a zatim naglog pada šećera u krvi, ostavljajući te niskoenergetskom i gladnom. S druge strane, složene ugljikohidrate, poput leće, treba duže probavljati, pa izbjegavaš vrtuljak sa šećerom u krvi te dobivaš trajnu energiju. Isprobaj ovu finu i zasitnu juhu koja kombinira crvenu leću sa švicarskom blitvom, slanutkom i curryjem.

Juha od crvene leće i švicarske blitve

Sastojci:

• 2 žlice maslinova ulja

• 1 velika glavica luka, tanko narezana

• 5 žličica curryja

• 1/4 žličice mljevene crvene paprike (kajenske)

• 5 šalica povrtnog temeljca

• 1 vezica (oko 1 kilogram) švicarske blitve, očišćene i oprane, grubo nasjeckane

• 2 šalice (oko 400 g) sušene crvene leće

• 1 limenka (oko 425 g) slanutka, ispran i ocijeđen

• 1 žličica soli

• 6 žlica masnog grčkog jogurta, pomiješanog sa 2 žlice vode

• 1 crveni ili zeleni jalapeño čili, očišćen i tanko narezan

• 1 limeta, izrezana na 6 ploški

Priprema:

Ugrij ulje u velikoj teškoj posudi srednje jakoj vatri. Dodaj luk te pirjaj često miješajući sve dok luk lagano ne poprimi zlatnu boju (oko 10 minuta). Umiješajte curry i crvenu papriku. Dodaj 4 šalice juhe i blitvu; povećajte toplinu dok ne zavrije te miješaj dok se blitva ne stisne.

Umiješaj leću i slanutak. Smanji toplinu, poklopi te kuhaj 16 do 18 minuta, dvaput promiješaj – kuhaj sve dok leća ne omekša.

Makni sa vatre. Stavi pola juhe (oko 4 šalice) u mikser, izmiksaj te vrati u lonac. Umiješaj preostalu šalicu juhe i sol te zagrij na laganoj vatri 2 minute.

Juhu razdijeli na 6 zdjelica. Svakoj porciji dodaj po 1 žlicu jogurta. Ukrasite s nekoliko kriški jalapeño-papričica i kriškom limete.

Posjeti Miss7.24sata.hr