Precizno i jednostavno: Super koristan vodič Jamieja Olivera za pečenje blagdanske purice

shutterstock Božićna purica
Vidi originalni članak
  • U dane Božića obične se za svečani ručak ili večeru peče 'ptica'
  • Uz gusku i patku, zadnjih godina sve je popularnija pečena purica
  • Jednostavne upute slavnog kuhara pomoći će ti da provedeš Božić bez stresa

Jamie Oliver jedan je od najpopularnijih kuhara u Ujedinjenom Kraljevstvu i mnogi mu se ljudi obraćaju za ideje i inspiraciju u božićno vrijeme. Od čokoladnih božićnih kolača do slasnih pečenja, kuhanje za obitelj tijekom praznika može biti izazovan zadatak.

Life&style Donosimo recept za mirisnu, najsočniju orahnjaču koja će blagdane učiniti još ljepšima

Međutim, 'Goli kuhar' ima jasne upute o tome kako odmrznuti, pripremiti i ispeći puricu kako bi božićno jutro bilo bez stresa što je više moguće, tako da možeš uživati u čaši finog vina.

Mnogi ljudi biraju zamrznutu puricu i to ne samo zato što je često jeftinija, nego pomaže i u raspodjeli troškova jer je kupuješ unaprijed umjesto u zadnji tren. Kada je riječ o odmrzavanju puretine, Jamie naglašava jednu važnu stvar koju svi moraju zapamtiti.

Jamie je na svojoj web stranici objavio: „Što god radila, nemoj odmrzavati svoju puricu ostavljajući je na kuhinjskoj plohi - to je siguran način da povećaš rizik od trovanja hranom. Odmrzavanje purice na dnu hladnjaka je najsigurniji i najlakši način." 

Kako odmrznuti  puricu

  • Odmrzni puretinu na dnu hladnjaka, u zdjeli ili velikoj posudi kako bi sakupila sav sok
  • Odmrzavanje velike purice može trajati do četiri dana. Na ambalaži bi trebalo biti navedeno koliko dugo treba odmrzavati, ali kao smjernicu trebala bi je odmrzavati 10 sati po kilogramu.
  • Dakle, ako imaš puricu od 6-8 kg, trebat će joj 2-3 dana da se odmrzne.
  • Operi ruke nakon rukovanja sirovim mesom i očisti kuhinjske površine

Kako ispeći puricu

• Ako puricu kupiš od mesara, vjerojatno ćeš sama morati izračunati vrijeme kuhanja koristeći njenu težinu. Purice u supermarketima trebaju imati oznaku koliko se peku. 

• Purica će se morati odmoriti nakon što izađe iz pećnice, prije rezanja. Purice između 4-6 kg trebaju se odmarati 1½ sat, a one od 6-10 kg mogu se odmarati do dva sata.

• Peci svoju puricu na dan konzumiranja. Izvadi je iz hladnjaka 30 minuta prije nego što treba ići u pećnicu jer se na taj način manje skuplja.

• Prethodno zagrij pećnicu na 180 C, zatim slijedi dolje navedena vremena:

4-5 kg - peci 2¼ do 2½ sata

5-6 kg - peci 2½ do 3 sata

6-7 kg - peci 3 sata do 3½ sata

7-8 kg - peci 3½ do 4 sata

8-9 kg - peci 4 do 4¼ sata

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

Life&style Pijesak torta: Jednostavan i preukusan kolač bez pečenja koji se spravlja za samo 30 minuta

Posjeti Miss7.24sata.hr