Poznati kuhari otkrivaju kako pripremiti savršeno povrće, mnogi će zavoljeti ono što su dosad izbjegavali
- Ponestalo ti je ideja za pripremu povrća ili jednostavno želiš isprobati nešto novo?
- Rješenje može biti u načinu pripreme za koju se mnogih poznati chefovi kunu da je najbolji
- Pečenjem možeš otkriti neke nove okuse poznatog povrća, a tako na svoj meni možda i uvrstiti one vrste koje si dosad izbjegavala
Zaista postoji mnogo načina pripreme povrća i sigurno već imaš neke svoje kulinarske rituale. Zapravo, pogrešan način obrade povrća gotovo i da ne postoji, ali ipak najveći znalci tvrde kako je povrće najfenomenalnijeg okusa kada se peče. Radi se o super jednostavnom načinu pripreme za kojeg nisu potrebni komplicirani recepti, a dubina okusa koja je posljedica Maillardove reakcije, uz malo karamelizacije i hrskave rubove, jamči pravi užitak za nepce. Na ovaj način, pojedino povrće možeš doživjeti sasvim drugačije a to znači da dosad ne pretjerano omiljene vrste možeš uvrstiti na svoj meni.
Nisi uvjerena? Pomisli samo na razliku između kuhanih i pečenih prokulica. Mesnata, pomalo gnjecava i nerijetko odbojnog mirisa i okusa unutrašnjost ovog povrća koje nastaje kuhanjem, u pećnici zapravo dobiva sasvim drugačiji okus – odlična kombinacija slatkoće, zapečene i hrskave vanjštine s blagom gorčinom sasvim su drugačije iskustvo. Poznati kuhari napominju kako ne postoji niti jedna vrsta povrća koja nema koristi od pečenja, pa čak i zelene salate čvršćih listova mogu u raznim kombinacijama predstavljati odvažnu kulinarsku pustolovinu.
Jednostavna priprema za najbolje rezultate
Sve što ti treba je odgovarajuće ulje za pečenje, malo soli i prstohvat znanja. Povrće jednostavno izreži na komade slične veličine i potpuno ih obložit uljem za pečenje. Rasporedi ih zatim na lim u jednom sloju, posoli i, po želji, popapri te peci na 220 stupnjeva dok ne postanu mekani iznutra i zapečeni na rubovima.
Vrlo važno je i znati koliko dugo treba peći pojedinu vrstu povrća.
- Mekano povrće (tikvice, paprika, mahune i zelene grahorice, šparoge, rajčica): 10-20 minuta
- Zeleno lisnato povrće (kelj): 6-10 minuta, ovisno koliko hrskavo voliš
- Brokula, kupus, prokulice, cvjetača: 15-25 minuta
- Luk: 30-45 minuta
- Gljive: 20-40 minuta, ovisno o veličini
- Bundeva: 30-60 minuta, ovisno o veličini komada na koju se odlučiš
- Korjenasto povrće (Mrkva, krumpir, batat, cikla): 35-60 minuta, ovisno o veličini
Kada svladaš pečenje određene vrste povrća možeš krenuti i s kombinacijama postupno dodajući povrće ovisno o količini vremena koje mu je potrebno za obradu kako bi se sve ispeklo ujednačeno. Ako se pronađe i poneki zagorjeli komadić, nemoj očajavati. Takvi dijelovi, ako ćemo vjerovati vrsnim chefovima, mogu biti posebno ukusni.