Pogledaj što sve alkohol radi tvom tijelu ako piješ u vrijeme mjesečnice

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Ako si jedna od onih koje pate od promjena raspoloženja, mučnine ili menstrualne boli tijekom mjesečnice nije preporučljivo piti alkohol
  • Alkohol negativno djeluje na sazrijevanje jajne stanice, proizvodnju estrogena i testosterona, ali i na aktivnost serotonina hormona sreće
  • "Konzumacija alkohola može dovesti do povećane gustoće menstrualne krvi i samim time do otežanog isticanja", kaže med. specijalist ginekologije i opstetricije Gordan Crvenković

Iako su nam bake govorile da se protiv menstrualnih grčeva najbolje boriti jednom čašicom orahovca, moramo ti reći, unatoč tome što cijenimo mnoge bakine savjete, da se ginekolozi ne bi s ovim složili. Naime, oni upozoravaju da ako patiš od promjena raspoloženja, mučnine ili menstrualne boli nije dobro popiti ni kapljicu alkohola. 

Life&style 11 razloga zašto tvoja menstruacija odjednom traje duže nego što si navikla

Zašto ne bi trebala piti alkohol tijekom mjesečnice?

Čaša vina uz dobar obrok dio je kulture u mnogim zemljama, ali primijenjuješ li istu stvar tijekom mjesečnice učinit ćeš lošu stvar za sebe. Za vrijeme menstruacije alkohol može pojačati upravo one simptome koje smatramo posebno neugodnima jer alkohol negativno djeluje na sazrijevanje jajne stanice, utječe na proizvodnju estrogena i testosterona, ali i na aktivnost serotonina, "hormona sreće".

 

Glavobolja, glad i promjene raspoloženja su izraženiji

Konzumiranje alkohola ne može u startu poremetiti tvoj menstrualni ciklus, učiniti ga nepredvidivim što znači da možda nećeš dobiti baš mjesečnicu na dan kad si očekivala, nego koji dan prije ili kasnije. Također, konzumacija vina može loše utjecati i na PMS. Simptomi koji se tada javljaju su glavobolja, žudnja za hranom i promjene raspoloženja, ali i povećana osjetljivost grudi.  Također, prekomjerna konzumacija alkohola uništava količine magnezija u tvom tijelu što je loše za tebe i tvoj organizam.

Zdravlje 5 razloga zašto tvoja menstruacija zabrinjavajuće dugo traje

Naime, magnezij je mineral neophodan za zdrave funkcije mišića i živaca. Ako imaš grčeve u trbuhu tijekom menstruacije, a još ako tijelu nedostaje magnezija, ova bol može biti još jača i pogoršana napadima migrene, ali i probavnim problemima. No, ima još jedna loša posljedica konzumacije alkohola tijekom 'tih dana u mjesecu', a to je da ćeš lošije tolerirati alkohol, odnosno, brže se opiti. 

Manja tolerancija

"Tijekom menstruacijskog krvarenja kod žena je prisutna snižena tolerancija na alkohol. Uz to, regularna konzumacija alkohola može dovesti do pogoršanja menstrualnih grčeva, jer je alkohol diuretik te brže dovodi do dehidracije te poremećaja u ovulaciji.  Obzirom da alkohol negativno utječe na razinu hormona estrogena i progesterona (i testosterona), može izazvati neredovitost ovulacija (a nerijetko i izostanak istih) kao i probleme sa zanošenjem", kaže dr.med. specijalist ginekologije i opstetricije Gordan Crvenković iz ginekološke poliklinike GynNova.

Dakle, konzumacijom alkohola može doći do raznih negativnih posljedica kao što su: prekomjerno menstrualno krvarenje,  točnije gustoća menstrualne krvi se povećava, pojačani grčevi i migrena. Ako slučajno pokušavaš ostati trudna, trebala bi u potpunosti izbjegavati alkohol. Ukoliko ne pokušavaš ostati trudna, dozvoljena ti je jedna čaša vina na dan, kako bi izbjegla negativne posljedice unošenjem alkoholnog pića.

Posjeti Miss7.24sata.hr