Pečeni krumpiri ti nisu dovoljno hrskavi? Možda ih pogrešno soliš
- O malo kojoj namirnici je napisano toliko redaka kao o krumpiru. No, kada je njegova priprema u pitanju uvijek se traži savjet više
- Tako smo ti prethodno otkrili kako je za postizanje hrskavog pečenog krumpira važan način rezanja, a sada dodajmo kako valja pripaziti i na soljenje
- Pošto sol izvlači vodu, stručnjaci iz područja gastronomije su uvjereni kako je bolja opcija da krumpire posolimo nakon pečenja
Jela od krumpira mnogima su omiljeni prilog. Bez obzira radi li se o njegovoj kuhanoj, prženoj ili pečenoj inačici, pireu ili njokima, krumpir slovi za ukusno povrće koje je vrlo jednostavno pripremiti. Upravo u tom podatku leži njegova primamljivost. Tako je jedna od najpopularnijih metoda pečenja ona koja uključuje oprane krumpire izrezane na komadiće i tretirane uljem, začinima i začinskim biljem te ubačene u pećnicu na 40-ak minuta. Da, tako je lako!
Jedna namirnica, milijun savjeta
Premda se doima kako o pripremi krumpira znamo sve, svako malo ispliva novi savjet o tome kako ovo već u startu sjajno jelo možemo poboljšati. Od slavnih kuhara do pasioniranih ljubitelja pripreme hrane, od povijesnih recepata do obiteljskih tajni, nema tko se sve do sada (i na koji način) nije dosjetio podijeliti savjet na ovu temu. Tako se ovdje možeš prisjetiti recepta za pečene krumpire koji je 'srušio Internet', dok te ovdje očekuje tajni trik koji su engleski studenti osmislili kako bi postigli željenu hrskavost pečenog krumpira.
Dok se trik engleskih studenata bazirao na tome kako pravilno izrezati krumpir, savjet koji s tobom dijelimo danas usmjeren je na količinu začina koji učestalo koristimo u pripremi pečenog krumpira - soli. Autori bloga Serious Eats tvrde kako pranje krumpira "razgrađuje njegovu površinu" te je upravo zbog toga važno koristiti veče količine soli. Ali, treba voditi računa o tome kada je dodajemo.
Zašto je sol bolje dodati kasnije?
"Sol izvlači vlagu iz unutrašnjosti krumpira na površinu što je upravo suprotno od onoga što želimo u super hrskavom krumpiru pa je najvažnije sol dodati tek nakon što se krumpir isprži il ispeče", navodi The Sun. Pritom napominju kako pri soljenju ne treba štedjeti jer je krumpiru potrebna izdašna količina kako bi ispečeni krumpir bio savršeno začinjen. Ako odlučiš dodati sol nakon pečenja tvoji krumpiri će biti hrskaviji i izbjeći ćeš neželjenu gnjecavost.
S druge strane, ovo pravilo možete primjenjivati i reverzibilno. Naime, kada u pripremi drugih namirnica primijetiš da si koristila previše soli, prilikom kuhanja u posudu možeš dodati i svježe narezane ploške krumpira. On će uspješno izvući višak soli i "spasiti" tvoje jelo.