Panna cotta tart: nova varijanta talijanskog klasika - bez pečenja
- Imaš želju za finim slatkim desertom?
- Onda je ova posebna verzija panna cotte prava stvar za tebe!
- Ova klasična slastica ima u ovoj varijanti fini hrskavi dodatak
Ovakvu panna cottu definitivno još nisi jela! Malo smo promijenile klasični talijanski desert i pretvorile ga u ukusni tart bez pečenja s hrskavim čokoladnim keksima i kremom od kokosa. A i vrlo lako se spravlja.
Sastojci
Za biskvit:
• 300 g Leibniz kakao keksa
• 1 žlica kakaa u prahu
• 150 g mekog maslaca
• 30 grama šećera
• 1 prstohvat soli
• 1 žlica vode
Za smjesu od malina:
• 250 grama zamrznutih malina
• 2 listića želatine
Za panna cottu:
• 100 ml kokosovog mlijeka
• 100 ml mlaćenice
• 200 ml vrhnja
• 40 ml meda
• 1 vanilin šećer
• 4 listića želatine
Priprema
1. Za biskvit fino samelji kekse pa ih pomiješaj s mekim maslacem, kakaom, šećerom, soli i vodom. Zamijesi tijesto.
2. Raspodijeli tijesto na dno četvrtastog lima za kolače (idealno s dnom za podizanje, tako da kolač možeš poslije izvaditi i lijepo rezati na kriške) i pritisni je uz dno. Pazi da su i dno i stijenke kalupa dobro pokriveni. Tijesto u kalupu stavi u hladnjak dok ne napraviš sljedeći korak.
3. Za panna cottu najprije ostavi listiće želatine da omekšaju u hladnoj vodi.
4. Rastopi kokosovo mlijeko, mlaćenicu, vrhnje, med i vanilin šećer u posudi uronjenoj u toplu vodu. Odvoji otprilike 100 ml smjese te ostavi po strani.
5. Istisni listiće želatine i miješaj ih u vrućoj panna cotti dok se potpuno ne rastope.
6. Sada tu smjesu raspodijeli po biskvitu i ostavi u hladnjaku preko noći da se ohladi.
7. Za smjesu od malina ugrij maline pa dodaj istisnutu želatinu (isti postupak kao koraci 3 i 5) i dobro promiješaj da se potpuno rastopi. Čim se maline malo ohlade, rasporedi ovu smjesu preko sloja panna cotte.
8. Neka se sve ohladi i učvrsti. Zatim nanesi posljednji (tanki) sloj panna cotte.
9. Tart možeš ukrasiti svježim malinama, jestivim cvjetovima ili mrvicama kokosa po želji.
Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?