Mangia Paninoteka ima novu talijansku poslasticu: Pasticciotto je kolačić od prhkog tijesta s prefinom kremom
- Smještena u Medulićevoj ulici, Mangia Paninoteka se već u prvim mjesecima nakon otvaranja upisala na zagrebačku gastro kartu kao jedna od mnogima omiljenih oaza s talijanskim proizvodima
- Tamo se svakodnevno može isprobati panine - vrhunske sendviče pune okusa i izvornih talijanskih namirnica, nekoliko vrsta focaccie, ali i brojne jednako primamljive slastice
- Svoju su bogatu ponudu upravo obogatili još jednom poznatom talijanskom slasticom - Pasticciottom koja bi mnogima lako mogla postati jedna od omiljenih
Talijanska je kuhinja bez imalo dvojbe među najpopularnijima na svijetu. Upravo je talijanska prijestolnica nedavno od strane Trip Advisora proglašena najboljom ovogodišnjom svjetskom gastro destinacijom, a među prvih deset ugurala su se uz to još dva talijanska grada. Bilo da je riječ o slanim jelima ili pak poslasticama, u talijanskim specijalitetima svi rado uživamo, pa ne iznenađuje što se Mangia Paninoteka već u prvim mjesecima nakon otvaranja upisala na zagrebačku gastro kartu kao jedna od mnogima omiljenih oaza s talijanskim proizvodima.
Ovdje se svakodnevno može isprobati panine - vrhunske sendviče pune okusa i izvornih talijanskih namirnica, nekoliko vrsta focaccie, brioche sa slastičarskom kremom, pistacijem i lješnjakom, cannole, profiterole, rum babe, tortu meringa s kremom od limuna, tortu od skute, prefine kruhove i peciva te kave i sokove, a svoju su bogatu ponudu upravo obogatili još jednom poznatom talijanskom slasticom - Pasticciottom.
Ovaj tradicionalni kolačić od prhkog tijesta potječe iz talijanske regije Puglia, a najčešće je punjen kremastim nadjevom poput kreme s okusom limuna ili vanilije. Obično se jede za doručak ili kao popodnevni međuobrok i jedan je od popularnijih proizvoda u talijanskim pekarnicama.
Vjeruje se da je nastao u gradu Galatina, u pokrajini Lecce, a posljednjih je godina Pasticciotto stekao veliku popularnost i izvan granica Italije pa se danas u njemu uživa u mnogim dijelovima svijeta. Nije neuobičajeno pronaći ga u talijanskim restoranima i pekarnicama u drugim zemljama, a čak je inspirirao i nove varijacije poput čokoladnog Pasticciotta koji se pravi od čokoladnog tijesta i puni čokoladnom kremom, a još jedna popularna varijanta je Pasticciotto punjen voćem, koji se pravi od prhkog tijesta i puni voćnim džemom ili želeom.
Onaj u Mangia Paninoteci punjen je nježnom kremom pasticcerom kojoj džem od višanja daje dozu svježine, a kako oni sami kažu, u pitanju je vrlo ukusan i ne presladak desert koji svojim snažnim i prefinim mirisom obavije cijelu ulicu kada se peče. A uopće ne sumnjamo da će mnogima koji ga kušaju postati jedan od omiljenih!