Palmiers - slavna francuska slastica od samo dva sastojka koja se doslovno topi u ustima
- Klasične francuske kolačiće Palmierse nevjerojatno je jednostavno napraviti
- Sa samo dva sastojka i nakon 10-ak minuta pečenja, dobit ćeš fine hrskave kolačiće kojih se ne bi posramila ni najpopularnija pekara u gradu
- Imamo odličan recept, a toliko su sočni i puni maslaca da se doslovno tope u ustima
- Pročitaj više: Crème Chantilly - Kako je chef Vatel izmislio slavnu francusku slasticu da bi spasio svoju čast na dvoru
Palmiers su klasični francuski kolačići. Slatki i puni maslaca pa se slobodno možeš kladiti da će nestati u trenu, bez obzira na to koliku količinu pripremiš. Palmiers ("palme"), dobili su naziv zbog sličnosti kolačića s palminim lišćem.
Ovi elegantni kolačići su fino hrskavi i toliko puni maslaca da se tope u ustima. Uz njih savršeno paše engleski čaj tako da ih možeš upariti sa šalicom earl greya (ne zaboravi dodati punomasno mlijeko i žlicu meda).
Unatoč njihovom impresivnom izgledu, palmiers zahtijevaju samo dva jednostavna sastojka - lisnato tijesto i šećer. Ukusni su u svojoj jednostavnosti, iako ih možeš dodatno obogatiti raznim začinima (primjerice s cimetom su jako, jako fini!) i suhim voćem. Također, možeš potpuno preskočiti šećer i napraviti slane palmiere, ako ih više voliš.
Naravno, ako nemaš vremena umijesiti vlastito lisnato tijesto koristi ono kupovno i kreni od 5. koraka u uputama za palmiers.
Palmiers
Sastojci - za tijesto:
- 150 g brašna
- prstohvat soli
- 150 g maslaca, zamrznutog
- 5 – 6 žlica ledene vode
Sastojci - za posipanje:
- 100 g šećera
- 2 žličice cimeta
Priprema:
- U zdjelu prosij brašno sa solju. Na to na ribežu naribaj zamrznuti maslac. Rahlo promiješaj vilicom kako bi se maslac pobrašnio.
- Smjesu nakapaj ledenom vodom pa promiješaj vilicom da se sastojci prožmu. Umijesi tijesto, ali nemoj ga previše mijesiti kako se ne bi zagrijalo i poslije bilo žilavo.
- Od tijesta oblikuj manji kvadrat pa ga omotaj plastičnom folijom i ostavi u hladnjaku najmanje 30 minuta.
- Tijesto potom razvaljaj na pravokutnik veličine 45x24 cm pa ga po duljoj stranici preklopi na trećine, poput pisma. Ponovno ga ostavi 30 minuta u hladnjaku te opet razvaljaj i preklopi. To ponovi još jednom pa nakon posljednjeg hlađenja tijesto prereži popola - svaku polovicu posebno zamotaj u foliju i ostavi u hladnjaku još najmanje sat vremena.
- Potom svaki komad tijesta tanko razvaljaj u pravokutnik veličine 50x35 te pospi mješavinom šećera i cimeta.
- Smotaj s obje strane tako da se role dotaknu u sredini. Tijesto pažljivo nareži na komade debele 5 mm.
- Stavi ih na lim obložen papirom za pečenje i peci 7 do 9 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Potom ih lopaticom pažljivo okreni i peci još 3 do 5 minuta. Izvadi na rešetku i ostavi da se ohlade.
- Za pripravu ove delicije možeš upotrijebiti i gotovo lisnato tijesto.