Palenta na drugačiji način: Recept za preukusnu kremastu palentu iz pećnice

Getty Images
Vidi originalni članak
  • Ah, ta palenta: kremasta je i ukusna, ali tako često neshvaćena i nevoljena
  • Stajati satima iznad lonca i miješati satima? Ne hvala! 
  • Ova metoda za kremastu palentu iz pećnice Sheele Prakash, autorice kuharice „Mediterranean Every Day“, sigurno će te oduševiti 

„Godinama sam se mučila nad tradicionalnim štednjakom…“ piše Prakash, „…i često je palenta savršeno ispala, ali barem nekoliko puta završila je gumena i nalik cementu. Spravljanje palente u pećnici nije uobičajeno, ali to je jedina metoda koju sam pronašla da daje najdosljednije rezultate. Stavi posudu za pečenje s palentom i vodom u pećnicu i vrati se manje od sat vremena kasnije kako bi pronašla savršeno kremaste rezultate - nije potrebno stajanje iznad posude, miješanje."

To nije jedina pogodnost: "Dok palenta radi svoje u pećnici, usmjeri svoju energiju na to da na štednjaku spraviš umak po želji."

Sastojci za 4 porcije

• ekstradjevičansko maslinovo ulje, potrebno za premazivanje 

• 1 šalica (163 g) palente (krupno mljevena, ne instant ili brzo kuhana)

• 1 žličica košer soli

• svježe mljeveni crni papar

Life&style Imamo fora recept za slatku palentu koja može biti jedan potpuno drugačiji ukusni doručak

• 4 šalice (1 l) vode

• ½ šalice (28 g) svježeg sitno naribanog parmezana

• 2 žlice (28 g) neslanog maslaca, kockice

Priprema

1. Stavi rešetku na sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.

2. Nakapaj malo maslinovog ulja u posudu za pečenje (veličine 20 x 20 cm) te s pomoću ruku premaži dno i stranice posude uljem. Stavi unutra palentu, sol i nekoliko žrvnja crnog papra. Ulij vodu i promiješaj da se sjedini.

3. Peci, nepokriveno, 40 minuta. Izvadi iz pećnice te umiješaj kockice sira i maslaca (maslac ne treba potpuno rastopiti). Vrati u pećnicu i peci nepokriveno dok se sva tekućina ne upije i palenta ne postane kremasta, još 8 do 10 minuta. Promiješaj još jednom ili dvaput i posluži odmah s preljevom po svom izboru.

Napomena: važno je koristiti pravu vrstu palente. Zaobiđi instant ili brzo kuhanu palentu. Umjesto toga potraži grubo mljevenu palentu, odnosno "palentu od kukuruznog griza".

Life&style qqq

Posjeti Miss7.24sata.hr